Espanjan matkailu paisuu kohti uusia ennätyksiä – Mallorcalla ja Ibizalla aletaan jo rajoittaa turistien määrää

Ulkomaisten turistien määrät kasvavat kymmenen prosentin vuosivauhtia. Mallorcalla ja muilla Baleaarien saarilla turismia rajoitetaan.

Espanja
Ihmisiä avokattoisen bussin kyydissä
Elokuun alussa turistit saivat nauttia Madridissa todellisista helteistä lämpömittarin kivutessa liki 40 asteeseen.Darwin Carrion / EPA

MADRID Espanja on yltämässä jälleen uuteen turistiennätykseen huolimatta äärivasemmiston aloittamista näyttävistä hyökkäyksistä turismia vastaan Barcelonassa ja Mallorcalla.

Tänä vuonna Espanjaan odotetaan saapuvan yli 80 miljoonaa ulkomaista matkailijaa, mikä on jopa 20 prosenttia enemmän kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Alkuvuoden aikana ulkomaisten turistien määrä kasvoi tasaisesti yli 10 prosentin vauhtia, ja varauskirjat vahvistavat tahdin mitä luultavimmin jatkuvan ainakin kesän läpi, matkailuala sanoo.

Ranskan etumatka kutistuu

Ensimmäistä kertaa Espanja hätyyttelee jo Ranskan perinteistä kärkiasemaa koko maailman suosituimpana matkailumaana.

Ranskassa ulkomaanturistien määrä notkahti viime vuonna noin 83 miljoonaan maassa sattuneiden useiden terrori-iskujen seurauksena.

Espanja taas on voittanut lisää turisteja myös Turkin ja Lähi-idän epävarmuuden takia, mutta koko kasvua se ei selitä. Madridissa puhutetuista turisteista yksikään ei maininnut turvallisuushuolia valintansa perusteeksi.

– Minua on aina kiinnostanut Espanjan historia, kulttuuri ja täkäläinen mentaliteetti. Yliopistossa ryhdyin opiskelemaan kieltä, ja nyt vihdoin pääsin käymään täällä, kertoo Sol-aukiolla puolalainen Lukasz.

Puolalainen Lukasz on teini-iästä lähtien tuntenut kiinnostusta juuri Espanjaan.
Puolalainen Lukasz on teini-iästä lähtien tuntenut kiinnostusta juuri Espanjaan.Jyrki Palo / Yle

– Me ajattelimme ruokia ja viinejä, Espanjan erilaista kulttuuria ja museoita. Sää ei ollut houkutin, mutta halusimme kuitenkin lämpimään maahan, sanovat Fuencarralin ostoskadun paahteessa yhdysvaltalaiset Steve ja Sharleen.

Muut turistit Euroopan eri maista luettelivat perusteluiksi auringon, hyvät hotellit, hienot kaupungit ja näkemisen paljouden.

– Minulle 36 astetta sopii mainiosti, ilmoittaa slovakialainen Veronica, joka siskoineen on tullut tapaamaan kaupungissa asuvia tuttuja.

Kilpailukykyä ja vastustusta

Espanja on kahdesti peräkkäin nimetty kilpailukykyisimmäksi matkailumaaksi Maailman talousfoorumissa Davosissa.

Tuoreimman Davos-raportin (siirryt toiseen palveluun)vertailun mukaan heikkous on lähinnä hintataso, sillä Espanja ei ole halpamaa – mutta se on kuitenkin edullisempi kuin Ranska tai Italia.

Erityisvahvuutena raportti pitää laajaa, modernia infrastruktuuria, vaikka huomauttaa, että tieverkko on talouskriisin vuosina alkanut rapistua.

Viime päivinä Espanjan matkailun päähuoleksi ovat nousseet hyökkäykset turismia vastaan Barcelonassa ja Baleaarien saariin kuuluvalla Mallorcalla.

Nuorten äärivasemmistolaisten järjestö on ryhtynyt vandalismin keinoin häiritsemään turisteja. Seinäkirjoituksissa se komentaa "Tourist go home" eli painu kotiin turisti.

Teot tuomitaan Espanjassa laajalti, mutta koska ne liittyvät Katalonian ja Baleaarien poliittiseen separatismiin, on epäselvää saadaanko tekijöitä kuriin.

Barcelonassa on jo pitkään levinnyt turisminvastainen mieliala. Internetin kautta turisteille vuokrattavien yksityisasuntojen katsotaan tekevän monista korttelistoista turistighettoja, joista oma väestö joutuu muuttamaan.

Tietyille alueille keskittyy myös nuorten bailaus- ja juopotteluturismia, törkeää käytöstä ja huumeidenkäyttöä. Ibizan saarella turistimuotia on parhaillaan ilokaasukännäily.

Madridin tunnusmerkki, karhupatsas Sol-aukiolla, ikuistetaan joka päivä tuhansien turistien kännykkäkameroilla.
Madridin tunnusmerkki, karhupatsas Sol-aukiolla, ikuistetaan joka päivä tuhansien turistien kännykkäkameroilla.Jyrki Palo / Yle

Baleaarien saarten aluehallitus ottikin tiistaina käyttöön järeät keinot paisuvaa turistiasuntovuokrausta vastaan.

Aluehallituksen heti voimaan astuva päätös rajoittaa sallittujen turistimajoitusten määrää Mallorcalla, Menorcalla, Ibizalla ja Formenteralla. Luvallista majoitustilaa on enintään 623 624 matkailijalle, ja rajaa aiotaan vähitellen edelleen laskea.

Lisäksi kaikilla turisteille vuokrattavilla majoitustiloilla on jatkossa oltava aluehallinnon lupa. Luvattomia vuokraajia uhkaa jopa 40 000 euron sakko.

Internetin turistiasuntosivustoille, kuten Airbnb:lle, annettiin kaksi viikkoa aikaa poistaa sivuiltaan kaikki asunnot, joilla ei ole aluehallinnon myöntämää lupanumeroa.

Asetettu kattoraja ei sinänsä leikkaa voimassaolevia majoituslupia, mutta se asettaa vuokrattaville yksityisasunnoille hyvin tiukat ehdot, mikä johtanee käytännössä yksityisen vuokraustoiminnan vähenemiseen.

Talouden peruslihas

Kyse on isoista asioista, sillä matkailuala on Espanjan kansantalouden suurin sektori.

Selvästi yli kymmenen prosenttia työpaikoista on matkailu- ja ravintola-alalla. Noin kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä saa turismista leipänsä.

Juuri Kataloniaan ja Baleaareille suuntautuu yli kolmasosa ulkomaisista turismituloista. Baleaarien vauraus on peräisin nimenomaan turismista, joka vastaa noin puolta saarten taloudesta.

Yhdysvaltalaiset Steve ja Sharleen tulivat Espanjaan ruuan, viinien ja erilaisen historian takia.
Yhdysvaltalaiset Steve ja Sharleen tulivat Espanjaan ruuan, viinien ja erilaisen historian takia.Jyrki Palo / Yle

Espanjan pitkässä talouskriisissä turismi oli viennin ohella tärkein väline uuteen nousuun myös maanlaajuisesti.

Bruttokansantuote palautui kesän korvalla talouskriisiä edeltäneelle tasolle. Siitä yli 11 prosenttia tulee turismista.

Ulkomaiset matkailijat toivat Espanjaan selvästi enemmän rahaa kuin espanjalaiset veivät ulkomaille: Matkailutaseen ylijäämä viime vuonna oli 36 miljardia euroa. Se alkaa vastata jo summaa, jonka euromaat vuonna 2012 lainasivat Espanjalle pankkijärjestelmän saneeraukseen. Kohuttu hätälaina oli runsaat 43 miljardia euroa.

Kaikkiaan ulkomaisten turistien lasketaan kuluttaneen Espanjassa viime vuonna noin 77 miljardia euroa. Tänä vuonna lähestytään jo 90 miljardia, sillä paitsi turistien määrä, myös heidän kulutuksensa kasvaa.

Matkailun jättiläismaa tutkii ulkomaisia vieraitaan herkeämättä. Kyselyseuranta esimerkiksi kertoo, että tänä vuonna yksi keskimääräinen turisti Pohjoismaista on kuluttanut Espanjan-matkallaan 1 058 euroa, britti 884 euroa ja saksalainen 990 euroa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus