Turkuun kaksi hengenpelastusmitalia – "En hyväksy väkivaltaa missään muodossa"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt tänä vuonna 13 hengenpelastusmitalia. Sankareista kaksi asuu Turussa.

palkinnot
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön myöntämällä hengenpelastusmitalilla palkitut Anna-Sofia Airo ja Ali Rezgi.
Turkulaiset Anna-Sofia Airoja Ali Rezgi palkittiin uroteoistaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön myöntämillä hengenpelastusmitaleilla.Kalle Mäkelä / Yle

TurkuKesä 2014 on kääntynyt jo loppusuoralle. Kello käy jo kahdeksaa elokuun illassa.

Turkulainen Ali Rezgi on lopettanut työnsä tältä päivältä, ja hän on palaamassa kotiinsa. Kotipihassa kaikki ei ole kuitenkaan hyvin. Rezgi huomaa, kuinka hätääntynyt nainen juoksee kahden koiransa kanssa miehen pihalle.

Siinä ei voinut ajatella. Toimin nopeasti ja pelastin sen rouvan. Olen aina elämässäni yrittänyt auttaa ihmisiä ja olla rohkea.

Ali Rezgi

Tavallinen suvi-ilta muuttuu taisteluksi, jonka mies perheineen muistaa vielä pitkään.

– Ennen kuin pääsin pihamme portille, siihen tuli joku mies polkupyörällä. Hän heitti pyöränsä autoni eteen, jotta en voisi ajaa pihalle.

Rezgi tajusi heti, että pyöräilijä jahtasi hädissään olevaa naista.

– Nousin äkkiä autostani ja huomasin, ettei kyseessä ole normaali tappelu. Nainen huusi koko ajan apua ja pihallamme oli paljon verta, Rezgi kuvailee.

Hätiin viimeisellä hetkellä

Polkupyörällä pihaan sännännyt mies oli jo ehtinyt iskeä naista veitsellä kolmesti. Lopulta nainen oli tuupertumassa, kun mies yritti puukottaa tätä vielä niskaan.

Viisikymppinen Ali Rezgi kuitenkin ehti viime hetkessä väliin. Hän iski pitkän veitsen miehen kädestä ja taltutti puukottajan.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön myöntämällä hengenpelastusmitalilla palkittu Ali Rezgi.
Vuonna 1994 Suomeen muuttanut Ali Rezgi ei ymmärrä, miksi ihmiset haluavat satuttaa toisiaan.Kalle Mäkelä / Yle

Sotaa nähnyt kurdi toteaa, ettei hän hyväksy väkivaltaa missään muodossa.

– Siinä ei voinut ajatella. Toimin nopeasti ja pelastin sen rouvan. Olen aina elämässäni yrittänyt auttaa ihmisiä ja olla rohkea.

Muut katselivat, yksi toimi

Parikymppinen Anna-Sofia Airo istuu iltaa ystäviensä kanssa Turun keskustassa. On vuoden 2016 toukokuu, ja kesä on hiljalleen alkamassa myös Aurajoen rannoilla.

Illanvietto keskeytyy nopeasti, kun Airo huomaa, että mies on joutunut veden varaan Aurajokeen. Myös monet muut näkevät miehen, mutta turkulaisnainen on ainoa, joka päättää toimia.

– Mies ei pysynyt pinnalla. Ei siinä muutakaan voinut kuin mennä auttamaan. Se tapahtui melkein kuin itsestään. Luotan uintitaitoihini, sillä olen pienestä asti tykännyt uida.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön myöntämällä hengenpelastusmitalilla palkitut Anna-Sofia Airo.
Anna-Sofia Airo pelasti Aurajokeen päätyneen miehen toukokuussa 2016.Kalle Mäkelä / Yle

Airo hyppää jokeen ja ui miehen luokse. Joku heittää veteen pelastusrenkaan. Anna-Sofia Airo pitää miehen pinnalla niin kauan, kunnes virkavalta ehtii hätiin.

– Mies saatiin ylös ja pääasia on, että hän on kunnossa.

Vaatimattomat sankarit

Ali Rezgi ja Anna-Sofia Airo palkittiin uroteoistaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön myöntämillä hengenpelastusmitaleilla.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön myöntämällä hengenpelastusmitalilla palkitut Anna-Sofia Airo ja Ali Rezgi.
Anna-Sofia Airo ja Ali Rezgi saivat hengenpelastusmitalinsa Turussa. Kalle Mäkelä / Yle

Mitali on tunnustus neuvokkaasta, erittäin rohkeasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

– Tämä on minulle ja perheelleni arvokas mitali. Olemme kiitollisia presidentille ja koko Suomen kansalle, Rezgi toteaa.

– Onhan tämä tosi spesiaalia, vaikka toki pelkkä kiitos olisi riittänyt, Airo sanoo vaatimattomasti.