Sotilastukikohdilla varustettu paratiisisaari – Tällainen on pikkuruinen Guamin saari, johon Pohjois-Korea uhkasi iskeä

Pohjois-Korean uhkaus huoletti Guamin saaren asukkaita. Saari on sotilaallisesti tärkeä Yhdysvalloille.

Guam
Laivastotukikohta Guamin saarella
Guamin saarella sijaitseva Yhdysvaltain laivaston tukikohta ilmasta kuvattuna. Jeffrey Landi / EPA

Guamin saari on tunnettu valkoisista hiekkarannoistaan, kirkkaan sinisestä merestä – ja sotilastukikohdista. Keskiviikkona se nousi jälleen maailmanpolitiikan polttopisteeseen, kun Pohjois-Korea uhkasi iskeä Yhdysvalloille kuuluvaa saarta vastaan.

Uhkaus oli uusin käänne kiihtyvässä uhittelun kierteessä Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä.

Läntisellä Tyynellämerellä sijaitseva Guam on erittäin tärkeä paikka Yhdysvaltain asevoimille, sillä se on Aasian lähettyvillä. Yhdysvalloilla on Guamilla sekä ilmavoimien että laivaston tukikohdat.

Guam on huomattavasti lähempänä Kiinaa, Japania ja Korean niemimaata kuin manner-Yhdysvaltoja. Etäisyys Pohjois-Korean pääkaupungin Pjongjangin ja Guamin välillä on noin 3 400 kilometriä.

Läntisellä Tyynellämerellä sijaitsevan saaren asukkaita Pohjois-Korean uhkaus huoletti. Bussikuski Cecil Chugrad kertoi pelkäävänsä poikansa vuoksi. Hän harkitsi jopa muuttoa pois saarelta.

– Olen hieman huolissani, hieman paniikissa. Tapahtuuko tämä todella? 37-vuotias Chugrad sanoi uutistoimisto AP:lle.

Kartta, johon on merkitty Pohjois-Korean ja Etelä-Korean lisäksi Yhdysvallat, sekä Guamin ja Havaijin saaret.
Google

Pienellä saarella on tuhansia sotilaita

Guam on vain 48 kilometriä pitkä ja 14 kilometriä leveä pikkuruinen saari. Yhdysvallat sai Guamin haltuunsa aikoinaan Espanjalta vuoden 1898 sodassa.

Asukkaita saarella on vain hieman yli 160 000, joista lähes 40 prosenttia kuuluu tšamorrojen alkuperäiskansaan.

Guam on Yhdysvaltain territorio. Sen asukkaat ovat Yhdysvaltain kansalaisia, mutta he eivät voi äänestää presidentivaaleissa. Heillä on oma edustajansa Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.

Turismi on trooppisesta ilmastosta nauttivan Guamin tärkein elinkeino, mutta armeija tulee heti perässä. Lähes kolmannes saaresta on Yhdysvaltain asevoimien hallussa. Saarella on noin Yhdysvaltain 6 000 sotilasta.

Yhdysvallat kasvattaa läsnäoloaan Guamilla

Guamin merkitys vain kasvaa, kun Yhdysvallat tähyää yhä enemmän Aasiaan. Atlantic-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvallat aikoo kasvattaa tuntuvasti sotilaiden määrää Guamilla tulevan vuosikymmenen aikana.

Vaikka armeija on saarelle taloudellisesti tärkeä, armeijan kasvava läsnäolo on herättänyt paikallisten keskuudessa myös vastustusta. (siirryt toiseen palveluun)

Guamille on sijoitettu myös Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmä.

Saari on kotisatama muun muassa amerikkalaisille ydinsukellusveneille, pommittajille ja hävittäjille. Yhdysvaltain pommittajat suorittavat Guamilta käsin lentoja Japanin alueelle ja Korean niemimaalle.

Japanin pääkaupunkiin Tokioon on noin 2 400 kilometrin matka. Toisen maailmansodan aikana Japani miehitti saaren kolmeksi vuodeksi, kunnes Yhdysvallat valtasi alueen itselleen.

"Nyt ei naurata"

Guamin kuvernööri Eddie Calvo rauhoitteli keskiviikkona televisiopuheessaan, että saaren asukkaat ovat turvassa. Hän kertoi olleensa yhteydessä Valkoiseen taloon Pohjois-Korean tilanteen vuoksi

– Hyökkäys tai uhkaus Guamia vastaan on hyökkäys tai uhkaus Yhdysvaltoja vastaan. He sanoivat, että Yhdysvaltoja puolustetaan, Calvo sanoi puheessaan AP:n mukaan.

Yhdysvaltain ilmavoimien konetta tankataan ilmassa Guamin sotilastukikohdan lähistöllä.
Yhdysvaltain ilmavoimien 30. heinäkuuta jakamassa päiväämättömässä kuvassa konetta tankataan ilmassa Guamin sotilastukikohdan lähistöllä. Kamaile Casillas / AFP

Paikallinen lakimies Todd Thompson huomautti Pohjois-Korean tehneen vastaavan uhkauksen muutama vuosi sitten. Silloin hän oli luottanut, ettei Yhdysvaltain hallinto anna tilanteen kärjistyä.

– On sanottava, että nyt ei naurata. Huoleni on, että asiat ovat muuttuneet Washingtonissa. Kuka tietää, mitä tapahtuu, Thompson sanoi AP:lle.

Paniikkia saarella ei kuitenkaan ollut. Paikalliset eivät olleet nähneet ruuan hamstraamista. Paikallisen matkatoimiston mukaan Guamilta ei varattu lentoja pois saarelta tavallista enemmän.

_Jutussa käytetty lähteinä: Washington Post (siirryt toiseen palveluun), AP, AFP, ABC-kanava, Bloomberg (siirryt toiseen palveluun), Atlantic (siirryt toiseen palveluun) ja Guardian. _