Ortodoksinen kirkollishallitus haluaa, että korkein hallinto-oikeus ratkaisee Iisalmen seurakunnan erottamisjupakan

Itä-Suomen hallinto-oikeus päätti heinäkuussa, että seurakunnan valtuusto ylitti toimivaltansa erottaessaan seurakunnan neuvoston 2015.

ortodoksisuus
Kynttilä kirkossa
Elisa Kinnunen / Yle

Suomen ortodoksinen kirkollishallitus ja Iisalmen seurakunta haluavat, että niiden toimivaltaa koskeva kiista käsiteltäisiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Valitus koskee Itä-Suomen hallinto-oikeuden heinäkuussa antamaa tuomiota, jonka mukaan Iisalmen ortodoksisen seurakunnan neuvoston erottaminen vuonna 2015 oli laiton. Hallinto-oikeus totesi seurakunnanvaltuuston ja kirkollishallituksen päätökset kumottaviksi.

Nyt tehtävän valituksen mukaan Itä-Suomen hallinto-oikeus on tehnyt tuomiossaan virheitä. Valituksessa kerrataan, että Iisalmen seurakuntaneuvosto sai potkut luottamuspulan vuoksi, joka koski koko neuvostoa. Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksessä tämä ei ollut riittävä syy erottamiselle.

Hallinto-oikeus viittasi päätöksessään kuntalakiin, mutta Suomen ortodoksinen kirkollishallitus ja Iisalmen seurakunta tahtoisivat soveltaa tapauksessa hallintolakia. Valittajista erottamisasiaa pitäisi lähestyä koko neuvoston kannalta, eikä yksittäisen luottamushenkilön potkuja koskevien säännösten perusteella.

– On kestämätön tilanne, jos luottamuselintä ei voi erottaa, sanoo ortodoksisen kirkon palvelukeskuksen lakimies Jari Rantala.

Ortodoksiseurakunnan valtuusto erotti seurakunnanneuvoston vuoden 2015 huhtikuussa epäiltyjen taloudellisten väärinkäytösten ja toimivallan ylitysten perusteella. Kirkkolakiin ei sisälly säännöstä koko luottamuselimen erottamisesta luottamuspulan takia kesken toimikauden.

Savon Sanomat tavoitti myös Suomen ortodoksisen kirkon johtajan, Arkkipiispa Leon, mutta hän ei halunnut kommentoida valitusta.