Fanaattinen pesäpallokaupunki palaa vuosien tauon jälkeen Superpesikseen – "Jokainen tässä kaupungissa on halunnut sitä"

Haminan Palloilijat nousee ensi kaudeksi miesten Superpesikseen.

Hamina
Haminan Palloilijoiden kapteeni Henri Heikkilä.
Minna Heikura / Yle

HaminaTätä on Haminassa odotettu: Haminan Palloilijat palaa vuosien tauon jälkeen miesten Superpesikseen.

– Ei välttämättä usko vielä, mitä on tapahtunut. Olemme saavuttaneet jotain suurta, mitä on tavoiteltu monta vuotta ja nyt se on onnistunut. Todella hieno fiilis. Tämä on ainakin oman urani hienoin pesäpallomuisto, hekumoi joukkueen kapteeni Henri Heikkilä.

Haminalainen pesisyleisö on odottanut nousua sarjaporrasta ylemmäs kuumeisesti. Tällä kaudella kotijoukkuetta on kannustanut Haminan Vallikentällä keskimäärin lähemmäs 1300 silmäparia per ottelu.

– Perinteet ja historia velvoittavat. Tämä on todellinen pesäpallokaupunki, ja Haminan nousu Superpesikseen on iso asia. Jokainen tässä kaupungissa on halunnut sitä, kuvaa Joni Lappeteläinen Haminasta.

Olemme saavuttaneet jotain suurta, mitä on tavoiteltu monta vuotta ja nyt se on onnistunut.

Henri Heikkilä

– Erittäin fanaattinen kaupunki palaa Superpesikseen, toteaa puolestaan Kai Tykkä kotikaupungistaan, missä pesäpallo on valtalaji.

Haminan Palloilijoiden nousu Superpesikseen otetaan avosylin vastaan myös naapuriseuroissa Imatralla ja Kouvolassa. Haminan sarjanousun uskotaan vahvistavan Kaakkois-Suomen asemaa Suomen pesäpallokartalla. Edellisen kerran Hamina, Imatra ja Kouvola pelasivat pesäpallon ylimmällä sarjatasolla samaan aikaan 1980-luvun puolivälissä.

Tulevista paikallisvastustajista Kouvola on se, joka Haminassa sykähdyttää enemmän.

– Kouvolalaisia vastaan on pitkät perinteet ja takana on monia kovia vääntöjä. Toivottavasti tulevina vuosina saadaan hyvät kapinat pystyyn, toivoo Haminasta Joni Lappeteläinen.

Juhlat alkoivat nousun varmistuttua

Haminan nousu pesäpallon korkeimmalle sarjatasolle varmistui torstaina Ykköspesiksen runkosarjan viimeisellä kierroksella.

Toisena runkosarjassa ollut Siilinjärvi olisi tarvinnut kolmen pisteen voiton kiriäkseen Haminan Palloilijoiden etumatkan. Siilinjärvi kuitenkin hävisi ensimmäisen jakson Tampereella ja menetti näin ollen mahdollisuutensa nousta Haminan kanssa tasoihin.

Haminan Palloilijoiden suora nousu Superpesikseen sai sinettinsä.

Haminan Palloilijat harjoittelee.
Juulia Tillaeus / Yle

– Meillä oli viimeinen sisävuoro ensimmäisessä jaksossa menossa. Taisin olla koko vuoron ajan penkillä katsomassa puhelimesta tilannetta. Jännitti, koska olimme itse häviöllä. Kun nousu varmistui, alkoivat juhlat, Heikkilä kertaa.

Ottelun merkitys ja jännitys näkyi haminalaisten otteissa, ja myös he hävisivät oman ensimmäisen jaksonsa vieraskentällä Vähänkyrön Viestiä vastaan. Toiselle jaksolle joukkue tuli tarmokkaammin ja vei lopulta voiton supervuoroparin jälkeen 2–1.

Tämä on todellinen pesäpallokaupunki ja Haminan nousu Superpesikseen on iso asia.

Joni Lappeteläinen

– Pystyimme pelaamaan rennommin. Faneja oli tullut paljon paikalle katsomaan ottelua. Sovimme joukkueen kanssa, että mielellään voitetaan. Oli kiva ottaa 12. voitto putkeen, Henri Heikkilä iloitsee.

Tuleva Superpesiskausi on Haminan Palloilijoille 50. miesten pääsarjatasolla. Seuran pitkä ja kirjava historia pitää sisällään niin suomenmestaruusjuhlia kuin myös laskuja ja nousuja sarjaportaalta toiselle. Edellisen kerran miehet ovat pelanneet Haminassa korkeimmalla sarjatasolla vuonna 2001.

Ensi kautta rakennetaan jo

Täksi kaudeksi Haminan Palloilijoiden pelinjohtajaksi tullut Petri Pulliainen on myös saanut huomata, että Hamina on pesäpallokaupunki viimeisen päälle.

– Jos käy vaikka torilla kahvilla, siellä tullaan juttelemaan pesäpallosta, mikä on tosi hieno homma. Ei monessa paikassa ole samaa.

Haminan Palloilijoilla oli nousujohteinen kausi. Tappioputkia ei ollut, ja viime peleissä joukkue kulki voitosta voittoon. Joukkue kiri myös Siilinjärven pitkähkön etumatkan kiinni runkosarjassa ja pääsi lähtemään viimeiseen otteluun piikkipaikalta. Menestys on vaatinut pelinjohtaja Petri Pulliaisen mukaan paljon.

Vallikenttä on Haminan pesäpallopyhättö.
Juha Korhonen / Yle

– Olemme harjoitelleet ja tehneet töitä kovasti sekä katsoneet omia pelejä ja kehittäneet tekemistä. Joukkue on hitsautunut hyvin yhteen. Ulkopeli oli myös paljon rauhallisempaa sen jälkeen, kun saimme kaikki terveiksi. Sisäpelissä taas löimme ylivoimaisesti eniten juoksuja.

Superpesiksessä pelimäärät kasvavat verrattuna Ykköspesikseen, mutta itse peli ei, Pulliainen huomauttaa.

– Harjoittelumäärät talvella pitää olla varmaan kovemmat. Olemme treenanneet kovasti nytkin, mutta pikkuisen menemme ammattimaisempaan suuntaan.

Toiminnanjohtaja Marko Hovi kertoo, että ensi kauden joukkuetta on rakennettu parisen viikkoa ja uutisia on luvassa elokuun loppupuolella.

– Ensimmäinen askel on perusrungon säilyttäminen. Haemme 3–4 pelaajan vahvistusta joukkueeseen. Ketkä Haminaan tulevat, ovat selkeitä vahvistuksia.