1. yle.fi
  2. Uutiset

Suunnitelma: nelostie moottoritieksi Vehniän ja Äänekosken välillä

Valtatie 4:n Vehniä - Äänekoski -välin parantamisen ympäristövaikutusten arviointi on valmistunut. Suunnitelmat lähtevät siitä, että tieosuus muutetaan moottoritieksi, ja tielinja säilyy nykyisellään.

tiet
YVA-selostuksen kansilehti.
Yle

Valtatie neljälle Laukaan Vehniän ja Äänekosken Huutomäen välille on tehty ympäristövaikutusten arviointi (siirryt toiseen palveluun) (ELY) kolmelle eri tielinjaukselle.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa tie pysyy nykyisellä paikallaan, kahdessa muussa linjat kulkisivat nykyisen tien itäpuolella. Kaikissa vaihtoehdoissa tiestä tehdään moottoritie.

YVA päätyi siihen, että tietä parannetaan sen nykyisellä linjalla. Rakentaminen nykyiselle linjalle on edullisin ja luontovaikutuksiltaan vähäisin vaihtoehto. Se on myös ainoa voimassaolevan maakuntakaavan mukainen ratkaisu.

Nykyisellä linjalla moottoritie voidaan myös rakentaa vaiheittain, kun taas uudet linjaukset olisi pitänyt rakentaa kerralla.

Nelostie Jyväskylästä pohjoiseen Äänekoskelle on Suomen vilkkaimpia kaksikaistaisia maanteitä. Keski-Suomen ELY-keskuksen mukaan tie on nykytilassaan este alueen elinkeinoelämän kehittymiselle.

Lue seuraavaksi