"Älä ruoki meitä" ei mene kaikille jakeluun – Pahimmillaan ihminen aiheuttaa eläimen kuoleman

Eläintenystävä Maria Kylmäluoma on vihainen. Aitauksessa tai laitumella olevia eläimiä halutaan ruokkia, vaikka pahimmillaan seurauksena on eläimen kuolema.

lammas
Lampaat eivät suinkaan sulata kaikkea mitä ihmiset niille haluavat tuputtaa.
Lampaat eivät sulata kaikkea mitä ihmiset niille haluavat tuputtaa. Keijolle oli jo käydä huonosti.Pasi Takkunen / Yle

Eläintenystävä Maria Kylmäluoma tuskastui alkuviikosta ihmisiin ja purki tuntojaan Facebookissa. He kun ruokkivat eläimiä, vaikka tietämättömyydellään voivat aiheuttaa jopa niiden kuoleman.

Lapualaisen Jokilaakson matkailupuutarhan työnjohtaja tietää mistä puhuu. Taannoin lampaille oli syötetty raakoja omenoita niin paljon, että yksi lammas kuoli.

– Ihmiset käyvät tuossa noita sorsia ruokkimassa ja samoja ruokia annetaan lampaille. Lammas ei voi syödä leipää. Sitten siinä käy niin, että maha on sekaisin ja lammas on kipeä.

Matkailupuutarhan lampaat Petteri, Keijo ja Mäkelä saavat tämän tästä suuhunsa ruokaa, joka ei ole niille hyväksi. Yhden kerran Keijolle oli vaarana käydä todella huonosti:

– Keijo oli niin kipeä, että se makasi tuolla maassa. Minulle ilmoitettiin, että täällä varmaan joku lammas synnyttää. Pässille se on hieman harvinaisempi tapahtuma, Kylmäluoma naureskelee, mutta vakavoituu sitten:

– Se kyllä saatiin vielä nousemaan ja maha toimimaan. Mutta se on lampaalle tosi kivuliasta, mitä ihmiset eivät välttämättä ymmärrä.

Kylttejä tai puhetta ei uskota

Nurmonjoessa uiskentelee toistakymmentä sorsaa. Lisäksi matkailupuutarhan aitauksesta löytyy kanoja, kuten silkkikanoja ja Orpinktoneja, sekä lampaita.

Häkeissä lukee: "Saamme ruokaa säännöllisesti. Älä ruoki meitä. Sairastumme väärästä ruoasta."

Lammas syö heinää.
Lammas syö vaikka mitä, ja huonoin seurauksin.Pasi Takkunen / Yle

"Lampaiden aitaukseen meno ehdottomasti kielletty. Sairastumme väärästä ruoasta. Älä ruoki meitä."

– Me olemme vastuussa eläinten omistajille niistä. Ei se vaan mene niin, että saa ruokkia kaikkia mitä näkee ja millä tahansa ruoalla, Kylmäluoma tuskailee.

Viimeksi viikonloppuna työntekijä oli puuttunut ruokintaan ja kietänyt asiakkaalta ruoan antamisen.

Vertaisin sitä sellaiseen, että jos sun lapsesi on allerginen, minä vain antaisin sille suklaata

Maria Kylmäluoma

– He olivat vain sanoneet, että olemme omiakin ruokkineet näin. Kun työntekijä oli lähtenyt kauemmaksi, he olivat jatkaneet ruokintaa.

Ei allergisellekaan suklaata

Kylmäluoma ei ymmärrä ensinkään ihmisten välinpitämättömyyttä.

– Vertaisin sitä sellaiseen, että jos sun lapsesi on allerginen, minä vain antaisin sille suklaata, koska vain haluan antaa.

Facebook-päivityksensä jälkeen Kylmäluoma on saanut yhteydenottoja muiltakin eläinten omistajilta. Heidän hevosilleen on esimerkiksi käyty antamassa jäätyneitä porkkanoita ja kaalia tai lampaille on annettu koiranruokaa.

– Nehän syövät mitä vain, ovat niin ahneita.

– Omistajalta voi kysyä, saako ruokkia. Jos saa luvan, sitten voi antaa, Maria Kylmäluoma ohjeistaa.