Piskuinen Luhanka maksaa naapurikuntienkin lasten koulunkäynnin – "Säästetään yhteiskunnan rahoja", sanoo hallituksen puheenjohtaja

Luhanka rakensi vastikään uuden koulun. Se on kunnan suurin investointi koskaan, ja kouluun tullaan myös naapurikunnista.

koulut
Reppuja.
Riikka Pennanen / Yle

Luhanka Keski-Suomessa on väkiluvultaan Manner-Suomen pienin kunta, asukkaita on alle 800.

Silti kunnan talous on vahva, ja se verottaa asukkaitaan verraten hellästi. Luhangan kunnallisveroprosentti on 18,5, kun suurimmassa osassa Suomen kuntia veroprosentin ensimmäinen numero on 2.

Kunta teki vastikään historiansa suurimman investoinnin kun se rakensi Tammijärven kylälle uuden koulun. Uudisrakennuksen hinnaksi tuli 1,7 miljoonaa euroa, ja se vetää 50 lasta.

Oppilaita myös naapureista

Uuden koulun kellot soivat tänä aamuna ensimmäistä kertaa tositoimissa.

Kaikki kellon kutsumista lapsista eivät ole luhankalaisia, vaan Tammijärven koulua käyvät luhankalaislasten lisäksi myös kolmen muun kunnan lähikylien oppilaat. Oppilaita on Luhangan lisäksi Jyväskylästä, Joutsa ja Hartolasta.

– Uskomme siihen, että alakoulu pysyy virkeämpänä kun se on seutukoulu, sanoo Luhangan kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuomo Kärnä (kesk.).

Myös muiden kulut maksetaan

Luhangassa on päädytty siihen, että kunta maksaa myös Joutsasta ja Hartolasta tulevien lasten opetuskuluja.

– Emme näe tätä niin, että mitä se maksaa. Ajattelemme, että me olemme yhteiskunnallinen toimija, ja tuomalla lapset lähimpään kouluun säästetään yhteiskunnan rahoja, Kärnä sanoo.

– Luhangan rahoituksesta osa tulee valtionosuuksien kautta, ja me pidämme tätä siinäkin suhteessa vastuullisena toimintana, hän jatkaa.

Muista kunnista tulevien oppilaiden kuljetukset, kouluruoka ja -tarvikkeet maksetaan valtionosuuksiin sisältyvillä kotikuntakorvauksilla.

Investoinnista päättäessään Luhangalla oli kaksi mahdollisuutta: peruskorjata vanha koulu tai rakentaa uusi.

– Hinnat olivat hyvin lähellä toisiaan, joten päädyimme elinkaarellisesti pidempään ratkaisuun, Kärnä sanoo.

Luhangan koulu.
Riikka Pennanen / Yle

Täydennetty tiedolla kotikuntakorvauksista.