Kasvokkain: Riikka Slunga-Poutsalo ennakoi Perussuomalaisten vallanvaihdon, mutta Soini ei kuunnellut

Perussuomalaisten puoluesihteeri kertoi Ylelle, mitä ajattelee puolueen vallanvaihdoksesta, eduskuntaryhmän hajoamisesta, sekä vanhasta ja uudesta puheenjohtajasta.

politiikka
Riikka Slunga-Poutsalo
Jyrki Lyytikkä / Yle

Perussuomalaisten puoluekokous Jyväskylän Paviljongissa 10.6.2017. Mikko Vähäniityn salamavalo räpsähtää Timo Soinin ja vieressä istuvan puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon kasvoilla.

Valokuvaajan ajoitus on kohdillaan. Puoluesihteeri katsoo tulostaulua silmät suurina. Jussi Halla-aho on voittanut Sampo Terhon äänin 949 – 629. Slunga-Poutsalon vieressä istuva Timo Soini joutuu luovuttamaan vallan miehelle, josta ei toivonut työnsä jatkajaa.

 Perussuomalaisten puheejohtajapaikasta luopuva Timo Soini ja vierellään perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kuultuaan äänestystuloksen perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä.
Tämä kuva Jyväskylän puoluekokouksesta naurattaa Slunga-Poutsaloa nyt. "Ajattelin, että täh, ei tää oo todellista".Mikko Vähäniitty / Lehtikuva

Uusi puheenjohtaja ei taida olla puoluesihteerinkään mieleen, ilmeestä tulkittiin. Siitä ei kuitenkaan ollut kyse, puoluesihteeri sanoo nyt itse.

– Kas, kun kukaan ei kysynyt multa mitä itse ajattelin. Olin yllättynyt siitä, että se ratkesi yhdellä kierroksella ja niin reilusti Jussin voitoksi. En uskonut, että se oli mahdollista.

Puoluesihteeri oli kuitenkin omien sanojensa mukaan osannut varautua Halla-ahon voittoon, piti sitä jopa selvänä asiana. Merkit olivat ilmassa pitkin kevättä, sanoo Slunga-Poutsalo, joka kertoo kuunnelleensa Halla-ahon julkisia puheita puheenjohtajakampanjoinnin aikana.

– Tiesin, että se uppoaa jäsenistöön. Ikääntynytkin väestönosasto kävi korvaan suputtamassa, että kyllä Halla-ahosta tehdään nyt puheenjohtaja. Sen tiesi olevan viimeinen signaali siitä, että Jussin valinta oli tulossa.

Puolueen entiselle puheenjohtajalle asia ei sen sijaan ollut selvää, puoluesihteeri sanoo. Hallituksessa vedetty linja ei miellyttänyt äänestäjiä, joiden nurina ei kantautunut ministereinä istuvan puoluejohdon korviin. Ei vaikka kannatuksesta oli sulanut puolet jo vuosi hallitustaipaleen alun jälkeen.

– Jos puolueen johto on ministereitä ja kansanedustajia, kentällä liikkumisen mahdollisuudet rajoittuu aika vähään. Vaatii hirveästi töitä, ettei siinä eristäytyisi. Se tapahtuu itsestään, sitä ajautuu kupliin.

No miksei puoluesihteeri Slunga-Poutsalo varoittanut puheenjohtaja Soinia siitä mitä tapahtuu ja mitä on mahdollisesti tulossa?

– Kyllä mä varoittelin siitä. Yritin pitää ajan tasalla siitä millaisella tuntumalla osa jäsenistä on. Se, ettei viesti mene perille...En osaa sanoa, miksi ei mennyt.

Ei koskaan ollut vaihtoehto, etten jatkaisi.

Perussuomalaisten puolesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

"Tuossa on neukkari, tuossa puoluelehti Suomen Uutisten toimitus...ja tuossa on Putkonen", Slunga-Poutsalo naureskelee ja osoittelee päin tupakkakopissa röyhyttelevää puolueen viestintävastaava Matti Putkosta.

450 neliön arvokiinteistö Helsingin Yrjönkadulla on hulppea, mutta alkaa käydä ahtaaksi. Puoluesihteeri on miettinyt uusiin tiloihin siirtymistä.

Se ei johdu siitä, että kiinteistön omistaa puolueen tukisäätiö, jonka hallituksessa tahtipuikkoa heiluttavat Timo Soini ja Raimo Vistbacka, puoluesihteeri vakuuttaa. Puolueen nuorisosiipi haluttaisiin samoihin tiloihin. Lisäksi tilaa vie puolueen uusi puheenjohtaja, joka kuulemma edeltäjästään poiketen viettää paljon aikaa puoluetoimistolla.

– Tilanne on nyt eri kuin silloin kun ulkoministeri oli puheenjohtaja. Nyt puheenjohtaja pitäisi sijoittaa jonnekin siistimmin, kuin neukkarin työpöydän nurkkaan, jossa se tuntuu koko ajan istuskelevan.

Riikka Slunga-Poutsalo
Slunga Poutsalo valittiin Jyväskylässä puoluesihteeriksi selkein luvuin. Työn lopettaminen ei ole käynyt mielessä. "En mitenkään voisi kuvitella, että näille ihmisille kääntäisin selkäni".Jyrki Lyytikkä / Yle

Slunga-Poutsalo vertaa puolueen puheenjohtajan ja puoluesihteerin työnjakoa yrityksen hallitukseen ja toimitusjohtajaan. Sihteerin homma on pitää laivan kurssi siellä minnä hallitus sen ohjaa, puoluesihteeri vertaa.

Miellyttääkö puoluesihteeriä se suunta, mihin Halla-aho on laivaa ohjaamassa? Slunga-Poutsalo oudoksuu kysymystä. Hän ei usko Perussuomalaisten muuttuvan radikaalisti uuden "nuivan" johdon alla.

– Katolinen EU-kriitikko on vaihtunut kirkkoon kuulumattomaan maahanmuuttopoliitikkoon, mutta Perussuomalaisten poliittiset ohjelmat on edelleen samat. Niitä ei yksi ihminen määrittele, Slunga-Poutsalo väittää.

Haastatteluhetkellä Halla-aho ei työpisteellään istu. Miten puoluesihteerin ja uuden puheenjohtajan välinen kemia toimii? Kävikö mielessä työpaikan vaihdos?

– Ei ollut koskaan vaihtoehto, että en jatkaisi. Tosin tosi moni puheenjohtajavalinnoista yllättynyt kävi kertomassa, että onneksi minä olen mukana joukossa. En tiedä, ehkä olen tutumpi henkilö. Olen kuitenkin juossut kentällä ympäri Suomea.

Kirjoittihan Soinikin blogiinsa asioita, joita en missään nimessä allekirjoittanut.

Perussuomalaisten puolesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Slunga-Poutsalo vietti lapsuutensa Torniossa. Isä oli tullimies. Tuleva puoluesihteeri kertoo nähneensä miten huumeet ja aseet liikkuivat rajan yli, silloisista tarkastuksista huolimatta. Rajojen sulkeminen tai maahanmuuttopolitiikka ei kuitenkaan ollut se syy miksi Slunga-Poutsalo liittyi Perussuomalaisiin. Häntä kiinnostivat ennen kaikkea erityisopetukseen liittyvät asiat.

Jussi Halla-ahon poliittisen uran perusta sen sijaan on valettu blogiteksteihin ja ja Facebookpäivityksiin, joissa muun muassa vastustetaan Afrikasta ja Lähi-idästä suuntautuvaa maahanmuuttoa, rienataan islaminuskoa, ja keskitytään ulkomaalaisten tekemiin rikoksiin. Puoluesihteerille se ei ole ongelma.

– Ei tietenkään. Ne ovat Halla-ahon omia mielipiteitä. Kirjoittihan Soinikin blogiinsa asioita, joita en missään nimessä allekirjoittanut.

Sen sijaan Nuivan manifestin Slunga-Poutsalo allekirjoitti. Mielipiteet Slunga-Poutsalon omasta arvomaailmasta tuntuvat vaihtelevan vähän väliä, puoluesihteeri hymähtää.

– Kun ensimmäistä kertaa olin puoluesihteerivaalissa, mua pidettiin pelottavana nuivana. Sitten soinilaisena. Onko kukaan ajatellut pitää mua perussuomalaisena?

Riikka Slunga-Poutsalo
Perussuomalaisiin sataa nyt jäsenhakemuksia. Lähtijöitä on puoluesihteerin mukaan ollut kesäkuun puoluekokouksen jälkeen 220, tulijoita 880. Seula on tarkoitus pitää entistä tiukempana. "Sanotaanko näin, että mukaan ei oteta niitä, jotka täyttää erottamisperusteet jo liittyessään".Jyrki Lyytikkä / Yle

Mitä "perussuomalaisuus" puoluesihteerille tarkoittaa? Slunga-Poutsalo käyttäisi termiä "isänmaallinen", tai "kakuntekijöiden puolue". Sanoja "kansallismielinen", tai "maahanmuuttovastainen" hän karsastaa, vaikka ne allekirjoittaisi moni puolueen jäsenkin.

Perussuomalaisten haukkujien kuoroon on liittynyt myös puolueen entinen puheenjohtaja Timo Soini, joka kutsui Perussuomalaisia heinäkuussa "ihmisvastaiseksi puolueeksi".

Slunga-Poutsalo teki Soinin kanssa tiivistä yhteistyötä vuodesta 2013. Tie päättyi yllättäen Perussuomalaisten repeämään, kun 20 perussuomalaista kansanedustajaa muodosti oman Uusi Vaihtoehto -eduskuntaryhmänsä.

Mitä kulki puoluesihteerin päässä tuolloin?

– Se ei ole painokelpoista. En voinut uskoa sitä. Kävin muutaman viikon ajan läpi kaikki tunnekirjon värit reunasta reunaan.

Puoluesihteeri ei voi käsittää, miksi äänestystulokseen pettyneet eivät voineet toimia "yhdistystoiminnan periaatteiden mukaan". Eli yrittäneet muuttaa tilannetta seuraavassa puoluekokouksessa.

Ystävyydenkin suhteen menee varmasti pitkään ennen kuin sieltä mitään isompaa elpyy, suuntaan tai toiseen. Se sattui niin lujaa.

Perussuomalaisten puolesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo Timo Soinista.

– Kaksi vuotta on politiikassa todella lyhyt aika. Jos valinta ei mene niin kuin haluaa, niin kerätään joukot ja yritetään muuttaa asia seuraavassa kokouksessa. Sen sijaan hajotetaan eduskuntaryhmä ja rikotaan monen poliittisen toimijan usko. En vieläkään tajua sitä.

Uuden Vaihtoehdon jäsenet sanoivat lähtönsä syyksi muun muassa sen, että Perussuomalaiset ei enää ollut se puolue mihin he liittyivät. Slunga-Poutsalo tuhahtaa selitykselle.

– Puolue ei muutaman valinnan jälkeen miksikään muutu. Mutta möröillä maalailu on helppo selitys antaa medialle.

Nyt entisiä puoluetovereita pystyy jo käytävällä tervehtimään. Myös Timo Soinia. Välit entisen peruspomon Timo Soinin kanssa tosin tuskin koskaan palaavat ennalleen.

– Miten ne voisivat olla entisellään? Ystävyydenkin suhteen menee varmasti pitkään ennen kuin sieltä mitään isompaa elpyy, suuntaan tai toiseen. Se sattui niin lujaa.