Trump jatkaa kovia puheita kehuskelemalla ydinaseilla – Sotaretoriikka herättää arvostelua

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin raivokkaiden puheiden pelätään kärjistävän Korean kriisiä tilannetta entisestään.

Pohjois-Korea
Uutisvideot: Uhittele syvenee
Uutisvideot: Uhittele syvenee

Pohjois-Korean johtajilta on totuttu kuulemaan räiskyviä ja kovasanaisia uhkauksia, mutta nyt vastaavaa retoriikkaa on kuultu Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta.

Trump käski tiistaina Pohjois-Koreaa lopettamaan Yhdysvaltain uhkailun – muuten Pohjois-Korea saisi vastaansa "tulta ja raivoa voimalla, jota maailma ei ole ennen nähnyt".

Kova retoriikka jatkui keskiviikkona. Trump kehuskeli Twitterissä uusineensa Yhdysvaltain ydinasearsenaalin voimakkaammaksi kuin koskaan heti ensi töikseen presidenttinä.

Trump sanoi kuitenkin toivovansa, ettei Yhdysvallat joudu koskaan käyttämään ydinaseita.

Huoli Pohjois-Korean ohjus- ja ydinohjelmasta jaetaan laajasti Yhdysvalloissa ja maailmalla, mutta Trumpin kovasanainen lausunto tiistaina on herättänyt arvostelua.

Pelkona on, että tuliset puheet pahentavat tilannetta. Pohjois-Korea uhkasi Trumpin puheen jälkeen iskeä Guamin saarelle.

Kovat puheet voivat pelata Pohjois-Korean pussiin

Monet asiantuntijat ovat varoittaneet, että kovat puheet tekevät tilanteesta tavallistakin arvaamattomamman ja vaarallisemman.

– Meillä on kaksi kokematonta ja impulsiivista johtajaa, joilla on hallussaan valtavat sotakoneistot, turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneen Ploghshares Fund -säätiön johtaja Joe Cirincone sanoi uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Kim Jong-un ja sotilaita.
Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA julkaisi maanantaina 22. toukouuta kuva, jossa maan johtaja Kim Jong-un alaisineen seuraa ohjuskoetta.KCNA / EPA

Kovan retoriikan pelätään hyödyttävän Pohjois-Koreaa.

Suljetun diktatuurin johto on jo pitkään pyrkinyt luomaan kansalaisilleen kuvaa, että Pohjois-Korea on jatkuvan uhan alla Yhdysvaltojen taholta. Siten se perustelee suuria puolustusmenojaan kansalaisten kärsiessä talousvaikeuksista.

– Tämä on juuri sitä, mitä Pohjois-Korea haluaa. Niin kieroutuneelta kuin se vaikuttaakin, olen varma, että Pohjois-Korea on tyytyväinen Donald Trumpin vastauksesta, Woodrow Wilson -keskuksen tutkija Jean Lee sanoi CNN:lle.

McCain: Ei kannata tehdä uhkauksia, joita ei toteuta

Republikaanien veteraanisenaattori John McCain varoitti KTAR-radiokanavan haastattelussa, (siirryt toiseen palveluun) ettei Trumpin kannattaisi tehdä tyhjiä uhkauksia. McCain ei ollut varma, oliko Trumpin uhkaus todellinen vai show'ta.

– Näkemäni suuret johtajat eivät uhkaile, jos he eivät ole valmiita toimimaan. Enkä ole varma, onko presidentti Trump valmis toimimaan, McCain sanoi.

Demokraatit ovat syyttäneet Trumpia vaarallisen tilanteen pahentamisesta.

– Presidentti Trump ei auta tilannetta mahtipontisilla puheillaan, demokraatti senaattori Dianne Feinstein sanoi sanomalehti The New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

John McCain helmikuussa 2017.
John McCain helmikuussa 2017.Alex Wong / AFP

Tillerson: "Kim Jong-un ei ymmärrä diplomatian kieltä"

Epäselvää on, kuinka harkittu Trumpin puhe oli. Politico-sivusto kertoi, ettei (siirryt toiseen palveluun)Trump tarkistuttanut puhettaan ulkoministeriöllä.

Useat Valkoisen talon edustajat vähättelivät Politicolle Trumpin lausuntoa nimettämästi toteamalla, että näin presidentti puhuu tavallisestikin.

– Hän on äkäinen yksityisesti ja hän on äkäinen julkisesti, yksi heistä sanoi.

Ulkoministeri Rex Tillerson riensi puolustamaan presidentin puheita. Tillersonin mukaan Trump käytti kieltä, jota Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ymmärtää.

– Hän ei tunnu ymmärtävän diplomaattista kieltä, Tillerson sanoi AFP:n mukaan.

Republikaanisenaattori Lindsey Graham kehui AP:n mukaan Trumpin vetäneen punaisen viivan Pohjois-Korealle.

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston välittämä kuva ohjuksen laukaisemisesta 30. toukokuuta.
Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston välittämä kuva ohjuksen laukaisemisesta 30. toukokuuta. KCNA / EPA

Useat valtiot kehottivat malttiin

YK:n turvallisuusneuvosto määräsi yksimielisesti Pohjois-Korealle uusia talouspakotteita sen tekemien ohjuskokeiden seurauksena. Niin Yhdysvallat, Venäjä kuin Kiina tukivat päätöstä.

Keskiviikkona monet tahot vetosivat Yhdysvaltoihin ja Pohjois-Koreaan, jotta tilanne ei kärjistyisi entisestään. Kiina varoitti käyttämästä kieltä, joka voisi kärjistää tilannetta, kertoi uutistoimisto AFP.

Saksan hallitus ilmaisi huolensa kärjistyvästä retoriikasta, mutta vetosi myös Kiinaan ja Venäjään. Saksan mukaan niillä on erityinen vastuu Pohjois-Korean taivuttelussa.

EU:n korkein ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini muistutti tiedottajansa välityksellä, että Korean kriisin voi ratkaista vain rauhanomaisin keinoin.