Hyppää sisältöön

Kuinka koivun pahka muotoutuu kuksaksi? Historian ensimmäisen oppikirjan toivotaan vahvistavan kovien saamenkäsitöiden asemaa

Kirjan kokoajan Jouni Laitin mielestä perinteisillä kovien materiaalien käsitöillä olisi mahdollisuuksia, mutta kaupallinen puoli ei ole vielä täysin hallussa.

Jouni S. Laiti on koonnut kirjan saamelaisten perinteisistä kovien materiaalien käsitöistä. Kuva: Xia Torikka / Yle

Saamelaisalueen koulutuskeskus SAKK julkaisee historian ensimmäisen oppikirjan saamelaisten perinteisistä kovien materiaalien käsitöistä.

Pohjoissaamenkielisen kirjan on toimittanut ja koonnut koulun käsityöopettaja ja käsityöläinen Jouni S. Laiti. Laitin lisäksi työryhmään kuuluivat myös käsityöläiset Pasi Jaakonaho ja Juulienna Näkkäläjärvi.

Kirjan sisältö koostuu SAKK:n kovien saamenkäsitöiden oppimateriaaleista.

"Toivottavasti kirja innostaa ja auttaa käsitöiden tekemisessä"

Jouni Laiti toivoo, että oppikirja innostaisi ihmisiä käsitöiden maailmaan ja mahdollistaisi niiden tekemisen myös kotoa käsin.

Kirja neuvoo lukijaansa materiaalien hankinnasta aina itse työn valmistamiseen saakka. Saamelaiset ovat perinteisesti käyttäneet kovien käsitöiden materiaaleina koivua, pahkaa ja tuohta, sekä poron luita ja sarvia.

– Selitämme aluksi, mikä esimerkiksi on pahka ja kuinka sitä käsitellään. Sen jälkeen tulevat ohjeet itse käsityön valmistamiseen, sekä helppoihin että vaativampiin käsitöihin, kertoo Laiti.

Kuva: Xia Torikka / Yle

– Lukijan täytyy tietysti sovittaa ohjeet omaan käyttöönsä. Ihmisillä on erilaiset pajat ja työvälineet, Laiti pohtii.

"Etsii yhä paikkaansa saamelaisyhteisössä"

Suomen puolelta ei kovin montaa saamelaisten kovien käsitöiden taitajaa enää löydy, ja vielä harvempi myy töitään eteenpäin.

Laiti toivookin, että kirja vahvistaisi käsitöiden paikkaa saamelaisessa yhteisössä.

– Pehmeiden materiaalien käsityö elää ja voi hyvin täällä Saamenmaalla, mutta kovien materiaalien käsityöt etsivät yhä paikkaansa. Toivon, että tämä kirja vahvistaisi niiden asemaa.

Mathis Ole Vars kovertaa koivun pahkaa kuksan muotoon. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Jouni Laiti näkee kovissa käsitöissä paljon mahdollisuuksia, mutta niiden hyödyntämiseen tarvittavaa taitoa ei ole. Haastavinta on hänen mukaansa hallita markkinointi ja kaupallinen puoli.

– Me emme osaa hyödyntää mahdollisuuksiamme. Mielestäni tämä voisi olla hyväkin tienesti, mutta samalla täytyy tuntea nykypäivän markkinamaailmaa, kuinka se pyörii ja millaisista asioista ihmiset ovat valmiita maksamaan, Laiti pohtii.

Kuten monet muutkin vanhat tai perinteiset elinkeinot, myös saamelainen käsityöala on joutunut muuntautumaan nykymaailman menoon.

– Kaupallinen puoli ei oikein sovi yhteen käsitöiden kultturillisen puolen kanssa, jos valmistetaan käsitöitä esimerkiksi itselle. Ei sinun tarvitse laskea tunteja esimerkiksi saamenpuvun hakasia valmistaessasi.

– Mutta kun kaupallisesti ajattelee, täytyy ottaa huomioon myös muut asiat ja kertoa ostajalle, kuinka käsityö on syntynyt, kertoo Jouni Laiti.

SAKK:n kovien materiaalien saamenkielisessä koulutuksessa tehdyt kuksat, tekijänä Mathis Ole Vars. Kuva: Sámi oahpahusguovddáš

Kirja elävöittää myös sanavarastoa

Saamelaiseen käsityökulttuuriin kuuluu vahvasti myös monipuolinen käsityösanasto. Nykyään, kun käsitöiden tekeminenkin on osin koneellistunut, on jouduttu kehittelemään myös uusia saamenkielisiä sanoja.

Petteri Laitin käsitöitä. Kuva: Terhi Tuovinen

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Garraduodji-niminen oppikirja sisältää sanalistan, johon on koottu niin vanhoja kuin uusiakin ammatillisia termejä.

– Me olemme haastatelleet vanhempia käsityöläisiä, kuten Ilmari Laitia hänen käyttämistään sanoista.

– Toinen osa on konesanat, joita ei ole vielä olemassakaan. Sanalistan tekemiseen on osallistunut saamen kielen pohjoismainen kielilautakunta. Tämä työ jatkuu vielä. Tavoitteenamme on kehittää koneille yhteiset pohjoissaamenkieliset sanat, kertoo Jouni Laiti.

Suomi-pohjoissaame-käsityösanasto on nähtävillä myös Saamelaisalueen koulutuskeskuksen nettisivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Kuva: Saamelaisalueen koulutuskeskus

Garraduodji-kirjan virallinen julkistamistilaisuus pidetään 18.8.2017 klo 12:30–13:00 Inarissa Sajoksen Čáiju-kahvilassa. Tilaisuudessa kirjan toimittaja Jouni Laiti kertoo työstöprosessista. Tilaisuus on avoin kaikille.

Kirja tulee myyntiin Inarin Sámi Duodji -kauppaan ja myöhemmin mahdollisesti digitaaliseen käyttöön.