Hyppää sisältöön

Lapissa aletaan kuvata suomalais-virolaista rikosdraamaa

Virolaisen ohjaajan Veiko Õunpuun Viimeiset-elokuvan rooleissa nähdään mm. Pääru Oja, Tommi Korpela ja Laura Birn.

Laura Birn ja Tommi Korpela Puhdistus-elokuvassa. Kuva: Solar Films

Virolainen elokuvaohjaaja Veiko Õunpuu alkaa kuvata Viimeiset-nimistä elokuvaa Lapissa torstaina. Elokuvan pääosissa nähdään virolainen Pääru Oja, Tommi Korpela, Laura Birn, Elmer Bäck, Sulevi Peltola ja Samuli Edelmann. Elokuvan sivuosissa nähdään mm. Emmi Parviainen, Pertti Sveholm, Jarkko Lahti sekä virolainen Juhan Ulfsak.

Suomeksi puhuttua elokuvaa kuvataan elo-syyskuun aikana Kolarissa, Kilpisjärvellä ja Norjan-puoleisella tundralla. Sen jälkeen elokuvaa tehdään Suomessa Pyhäjärvellä, ja lokakuussa kuvaukset jatkuvat Tallinnassa.

Viimeiset-elokuva on moderni, western-vaikutteilla ja mustalla huumorilla maustettu rikosdraama. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat pieneen, väliaikaisparakeista kyhättyyn kaivoskylään.

Kaivoksessa työskentelevä nuori Rupi (Pääru Oja) kipuilee isänsä (Sulevi Peltola) poronhoidon ja modernin kaivosbisneksen välillä, ja yrittää samalla hankkia pimein keinoin lisätuloja voidakseen lähteä kylästä ikuisiksi ajoiksi pois. Kaivoksen kieron omistajan (Tommi Korpela) otteessa oleva Rupi päätyy kuitenkin rakastumaan ainoan ystävänsä (Elmer Bäck) vaimoon Riittaan (Laura Birn).

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Veiko Õunpuu, Heikki Huttu-Hiltunen ja Eero Tammi. Elokuvan kuvaa virolainen Sten-Johan Lill, ja lavastuksesta vastaa Jussi-palkittu Otso Linnalaakso. Elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa vuonna 2019.

Ohjaajalla on takanaan jo kansainvälistä menestystä

Veiko Õunpuun aiempia ohjaustöitä ovat mm. Free Range (2013), The Temptation of St. Tony (2009) ja Autumn Ball (2007). Niitä on näytetty kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Berliinissä, Venetsiassa ja Sundancessa, ja ne ovat vastaanottaneet kansainvälisiä palkintoja, mm. Venetsian elokuvajuhlien Orrizonti-palkinnon Autumn Ballille ja Euroopan unionin Media-ohjelman European New Talent -palkinnon The Temptation of St. Tonylle.

Elokuvaa ovat rahoittaneet Eesti Filmi Instituut, Suomen elokuvasäätiö, Eurimages, Eesti Kultuurkapital sekä Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelma. Elokuva on toteutettu yhteistyössä Yleisradion ja Lapin elokuvakomission kanssa.

Elokuvan kuvauksiin Kilpisjärvellä ja Kolarissa etsitään vielä n. 30-80-vuotiaita avustajia. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä roolittaja Miina Alajärveen, puh. 040 931 2658.

.
.