Kauriinmetsästäjien tulo hautausmaan avuksi herättää vastarintaa: "Ohittaa kristillisen elämänsuojelun"

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän poikkeuslupa metsäkauriiden ja rusakoiden metsästykseen Vuorentaan hautausmaalla herättää ristiriitaisia tunteita. Eläinten ampuminen hautakukkien suojelemiseksi tuohduttaa.

hautausmaat
Veikko ja Seija Lampinen
Veikko ja Seija Lampinen istuttivat jo kesän kolmannet kukat Vuorentaan hautausmaalla. Kauriit ovat käyneet syömässä aiemmat kukat.Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän yhtymävaltuutettu Sara Kaloinen asettaa kuuden metsäkauriin ja kahdenkymmenen rusakon metsästysluvan kyseenalaiseksi.

Sara Kaloinen
Yhtymävaltuutettu Sara Kaloinen kyseenalaistaa metsäkauriiden metsästyksen hautausmailla. Se on hätäratkaisu pitkään jatkuneeseen ongelmaan, sanoo Kaloinen.Timo Leponiemi / Yle

– Siinä vaiheessa, kun tappaminen on paras vaihtoehto, en voi olla kovin tyytyväinen. Kristittynä toivoisin, että puolustaisimme elämää ihan aina ja kaikilla tavoilla.

Kukat syödään, haudat sotketaan

Eläimet ovat aiheuttaneet Hämeenlinnan hautausmailla vahinkoja hautojen kukkaistutuksille jo liki kymmenen vuoden ajan, kertoo hautausmaiden työnjohtaja Risto Heikkonen. Heikkonen kuvailee, että välillä hautapaikat ovat kuin kaatopaikkoja eläinten vierailujen jäljiltä.

Hautausmaiden työnjohtaja Risto Heikkonen
Hautakummut ovat toisinaan kuin kaatopaikkoja, sanoo hautausmaiden työnjohtaja Risto Heikkonen.Timo Leponiemi / Yle

– Toivotaan näille eläimille pelotteluvaikutusta. Emot opettavat vasoilleen, että tänne on helppo tulla ja että täällä on helppoa ruokaa. Nyt koitetaan edes vähän pelotella, että täällä saattaa saada hauleja nahkaansa. Varmasti tulee myös negatiivista palautetta tästä metsästysasiasta.

Seija ja Veikko Lampinen istuttivat Vuorentaan hautausmaalla jo kesän kolmansia kukkia. Seija Lampinen kertoo, että äitienpäiväruusut menivät kauriiden tai rusakoiden suihin jo ensimmäisenä yönä. Silti hautapaikka halutaan pitää kauniina.

– Metsästys on vähän arveluttavaa, mutta taitaa olla keinot vähissä, Seija Lampinen pohtii.

Hautausmaa on kuin herkkupöytä

Yhtymävaltuutettu Sara Kaloinen huomauttaa, että kauriit hakeutuvat alueille, joissa ruokaa on tarjolla.

Eläinten tuhoamia kukkia haudalla
Metäskauriiden vierailu kukkien perässä haudoilla sotkee haudat.Timo Leponiemi / Yle

– Jos niillä on tämmöinen herkkupöytä hautausmaalla, niin on ymmärrettävää, että ne sen etuisuuden käyttävät. Etenkin talvella ruokaa on muualla vähän.

– Metsästyksessä kukat asetetaan tavallaan eläinten edelle. Se on arvovalintana mielenkiintoinen. Nyt puhutaan nisäkkäistä, jotka eivät aiheuta ihmisille suoranaista vaaraa.

Arvovalinnoista keskusteltava laajemmin

Metsästystä Sara Kaloinen pitää hätäratkaisuna pitkään jatkuneeseen ja tiedostettuun ongelmaan.

– Se, että nyt eliminoidaan kuusi metsäkaurista ja kaksikymmentä rusakkoa, ei tätä ongelmaa poista.

– Tämäntyyppisistä arvovalinnoista olisi syytä keskustella laajemmin seurakuntayhtymän valtuustossa. Kun maallisen omaisuuden suojelemiseen lähdetään tappamisen keinoin, niin ollaan aika kaukana niistä kristittyjen perusarvoista.

Vuorentaan kappeli
Metsäkauriit ja rusakot ovat aiheuttaneet haittaa Vuorentaan hautausmaalla. Myös Ahveniston hautausmaalla on eläimiä, mutta siellä metsästys ei ole mahdollista.Timo Leponiemi / Yle

Kaloisen mielestä kirkosta ollaan tekemässä mielikuvissa lahtaajaa ja eettisistä syistä metsästysluvasta pitäisi luopua. Hän uskoo, että asian tiimoilta tullaan keskustelemaan syksyllä Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä.

– Tämä sopii seurakunnan pirtaan äärimmäisen huonosti, Sara Kaloinen huokaa.