Koululaisten piirustuksia ei saa enää teippailla uusien koulujen seinille – syynä on elinkaarimalli

Jos seinät pysyvät hyvässä kunnossa, niitä ei tarvitse maalata uudelleen usein. Samalla säästyy veronmaksajien rahaa, rakennusyhtiöstä perustellaan.

elinkaarimallit
Koululaisen tekemä vesivärityö.
Yle

Elinkaarimallilla rakennetuissa kouluissa on kiinnitetty paljon huomiota kiinteistöjen seinäpintojen käyttöön. Kuopiossa Jynkän uuden koulun seinäpinnoille voi laittaa suoraan vain staattisella sähköllä itsestään kiinnittyviä papereita.

Koulun oppimistiloissa on myös erityisiä kiinnitysalustoja, jotka on suunniteltu juuri tätä varten. Käytännössä koulun seinille ei siis saa suoraan teippailla tai kiinnittää nastoilla mitään papereita tai vaikkapa oppilaiden piirustuksia.

Linjaus voi ihmetyttää joitakin, mutta Jynkän koulun rehtori Jorma Partanen ei pidä sitä ongelmana.

– On hyvä, että opetustilojen seinäpinnat säilyvät siisteinä. Tässähän on tarkoitus, että seinät kestävät mahdollisimman pitkään hyväkuntoisina.

Jynkän koulukiinteistön rakentanut ja sitä 20 vuoden sopimuksella ylläpitävä Lemminkäinen on hankkinut tiloihin magneettitauluja ja kangastyyppisiä kiinnitysalustoja. Rehtori Partasen mukaan kouluvuoden edetessä nähdään, onko niitä riittävästi eri tarpeisiin. Jynkän uudessa alakoulussa aloittaa torstaina 380 oppilasta.

Seinäpintojen säilyminen hyvänä siirtää huoltomaalauksia eteenpäin

Käytävä.
Toni Pitkänen / Yle

Rakennusyhtiö Lemminkäisen elinkaarimallilla toteuttamissa kouluissa kiinteistöjen seinäpintojen käyttöä on rajattu jo vuosia. Kuopiossa seinät ovat olleet "teippauskiellossa" jo muun muassa Martti Ahtisaaren koulussa Saaristokaupungissa sekä Puijonsarven koulussa Päivärannassa.

– Seinäkiinnityksiin on haettu erilaisia tapoja ja tämä on jatkuvaa kehitystyötä. Se, onko kouluissa riittävästi kiinnitysalustoja, on ikuisuuskysymys. Sopivaa linjaa haetaan hyvässä hengessä yhdessä käyttäjien kanssa, sanoo Lemminkäinen Talo Oy:n kiinteistöpäällikkö Mika Kukkonen.

Kukkosen näppituntuman mukaan maalatut seinäpinnat ovat säilyneet muutaman vuoden ikäisissä Ahtisaaren ja Puijosarven kouluissa aika hyvässä kunnossa ja yleisilme on siisti.

Lemminkäisen tekemistä Kuopiossa olevista elinkaarikouluista kovimmalla kulutuksella on ollut vuonna 2011 valmistunut Puijonsarven koulu. Kiinteistössä opiskelee noin 450 yläkoululaista.

– Meillä seinäpinnat ovat säilyneet ihan hyvässä kunnossa. Käytössä on ollut alusta lähtien kiinnityslistoja sekä ilmoitustauluja, toteaa Puijonsarven rehtori Tiina Taskinen.

Kiinteistöpäällikkö Mika Kukkosen mukaan elinkaarikouluissa tehdään isompia seinien huoltomaalauksia tarvittaessa muutaman vuoden välein. Mikäli seinät ovat säilyneet hyvässä kunnossa, maalausta voidaan siirtää vielä eteenpäin jopa usealla vuodella.

Samalla säästyy veronmaksajien rahaa, sillä koulukiinteistöjen huoltomaalaukset on linjattu sopimuksissa erillistyöksi.

Lue myös: Muistatko pulpetit ja liitutaulut? Ne ovat poissa ja niin ovat luokatkin – tältä näyttää koulu vuosimallia 2017.