Poliisia Kuopion keskustassa vaarallisesti paenneelle motoristille sakkoja ja ajokielto – vältti alaikäisenä ehdollisen vankeuden

17-vuotias nuori mies ajoi toukokuussa kovaa ylinopeutta poliisin tutkaan ja pakeni muun muassa kävelykadun läpi.

liikennerikkomukset
Autot ajavat liikennevaloristeykseen sadekelissä.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion keskustassa toukokuussa vaaratilanteita aiheuttanut nuori moottoripyöräilijä (siirryt toiseen palveluun) on tuomittu sakkoihin ja ajokieltoon Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Tapahtuma-aikaan, varhain lauantaiaamuna keskustassa liikkui paljon ihmisiä kaduilla ja ravintoloiden läheisyydessä.

17-vuotias poika ajoi kevytmoottoripyörällä Tasavallankadulla poliisin tutkaan yli sadan kilometrin tuntinopeutta osuudella, jonka nopeusrajoitus on 50 kilometriä tunnissa. Hänellä oli kyydissään 16-vuotias matkustaja.

Tämän jälkeen kuljettaja pakeni poliisia noin 15 minuutin ajan ympäri Kuopion keskustaa. Hän pakeni ylinopeutta muun muassa kävelykatua pitkin ja aiheutti vaaratilanteita autoilijoille ja jalankulkijoille ennen pysähtymistään.

Alaikäisyys ja aiempi nuhteettomuus lievensivät tuomiota

Syytetty myönsi teot käräjäoikeudessa. Tuomio tuli törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta nuorena henkilönä. Syyttäjä vaati kuljettajalle ensisijaisesti vähintään kahden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ja sakkoja.

Käräjäoikeus katsoi, että teon vaarallisuus ja vakavuus puoltavat ehdollista vankeustuomiota. Rangaistus tuomittiin kuitenkin lievempänä, koska kuljettaja oli alaikäinen eikä hän ollut aiemmin syyllistynyt vastaavanlaisiin rikoksiin.

Tuomittu sai törttöilystään 70 päiväsakkoa, josta kertyy maksettavaa 420 euroa. Lisäksi hänen ajokieltonsa jatkuu ensi vuodenvaihteeseen saakka.