1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Onko Pohjois-Korea nyt valmis ydinsotaan? Viisi kysymystä Pohjois-Korean ydinuhasta

Suomalaisasiantuntija ei usko, että Pohjois-Korea kykenisi liittämään ydinkärjen ohjukseen.

Pohjois-Korea esitteli kuvaa heinäkuun 2017 lopulla tehdystä ohjuskokeesta. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korean kiihtyvät ohjuskokeet ovat herättäneet kuluvan vuoden aikana yhä suurempia kysymyksiä Pohjois-Korean mahdollisesta ydinuhasta.

Tähän asti on arvioitu, että vaikka Pohjois-Korea kykenisi ampumaan mannertenvälisen ohjuksen, sillä ei ole tarvittavaa tekniikkaa, jotta ohjus saataisiin kantamaan ydinkärkeä.

Washington Post kuitenkin julkaisi toissa yönä tiedustelutietoja (siirryt toiseen palveluun), joiden mukaan Pohjois-Korealla olisi tarvittava tekniikka hallussaan jo nyt.

Sanasota Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä kiristyi edelleen tänään, kun Pohjois-Korea ilmoitti valmistelevansa iskun Yhdysvalloille kuuluvaa Guamin saarta vastaan Tyynellämerellä elokuun puoliväliin mennessä.

Yle kysyi kahdelta asiantuntijalta, mitä Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välillä tapahtuu seuraavaksi.

Pystyykö Pohjois-Korea nyt ampumaan ydinohjuksia?

– Henkilökohtaisesti en usko, sanoo strategian pääopettaja Torsti Astrén Maanpuolustuskorkeakoulusta. 

Periaatteessa kyky yhdistää ydinkärki ohjukseen tarkoittaa sitä, että maa pystyisi tekemään ydinohjusiskun lähinaapureitaan tai jopa Yhdysvaltoja vastaan.

Jos ydinkärki saadaan lyhyen matkan ohjukseen, samaa tekniikkaa voidaan käyttää mannertenvälisiin ohjuksiinkin.

Astrén pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että Washington Postin julkaisema tiedustelutieto pitäisi paikkaansa.

– Monet muut lähteet ovat sanoneet, että ydinkärjen yhdistämiseen menee vielä vuosia. Tätä mediassa nyt julkaistua tietoa ei ole toistaiseksi pystytty missään vahvistamaan, Astrén sanoo.

Haluaako Pohjois-Korea ydinsotaa?

– Ei, Astrén painottaa.

– Pohjois-Korean ydinohjelma on puolustuksellinen, ei hyökkäyksellinen. Tarkoitus on ennen kaikkea turvata nykyisen järjestelmän ja nykyisen hallinnon säilyminen.

Ydinsota käytännössä pyyhkäisisi Pohjois-Korean ja sen valtaeliitin kartalta.  Pohjois-Koreassa tämä tiedetään yhtä hyvin kuin muuallakin maailmassa.

Jos Pohjois-Korea haluaa hyökätä, se käyttää mieluummin näkymättömiä keinoja kuten kybersodankäyntiä, Astrén arvioi.

Lähteet: Maanpuolustuskorkeakoulu, Council on Foreign Relations Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Miksi tiedustelutieto vuodettiin juuri nyt?

Washington Postin juttu julkaistiin vain muutama päivä sen jälkeen kun YK:n turvallisuusneuvosto kiristi Pohjois-Korean vastaisia pakotteita. Haluaako Yhdysvallat tehostaa pakotteiden viestiä antamalla ymmärtää, että sillä on tarvittaessa syy reagoida myös sotilaallisesti?

 – Tiedustelutietoja ei yleensä vuodeta vahingossa, painottaa Astrén.  Hän ei halua esittää arvauksia vuodon syistä.

– Mutta tuohonkin viittaavia teorioita on esitetty.

Presidentti Donald Trump on uhannut Pohjois-Koreaa "tulella ja raivolla", jos se jatkaa uhkauksia Yhdysvaltoja vastaan. Onko Trumpilla valtuudet aloittaa sota?

 On. Yhdysvaltain lain mukaan kongressi päättää sodanjulistuksesta. Jos Yhdysvallat joutuu hyökkäyksen kohteeksi, presidentti voi kuitenkin käyttää asevoimia ja hakea siihen kongressin hyväksynnän 90 päivän sisällä. Samoin presidentillä on valta päättää ydinaseiden laukaisusta.

– Käytännössä, jos presidentti haluaa toimia sotilaallisesti, sille löytyy juridinen peruste laista, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Muuttaako Trumpin jyrkkä uhkaus Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain suhteita merkittävästi?

– [Trumpin kielenkäyttö] oli kauhea virhe. Mutta muuttuuko tilanne radikaalisti ja seuraako siitä automaattisesti jopa sota – ei, arvioi Salonius-Pasternak.

Hänen mukaansa yksikään amerikkalainen presidentti ei ole uhannut Pohjois-Koreaa sotilaallisella voimalla näin kovasanaisesti. 

Seuraavaksi Trump voisi halutessaan itse purkaa jännitystä sivuuttamalla Pohjois-Korean uhkauksia.

Monelle muulle presidentille kelkan kääntäminen olisi vaikeampaa. Trumpilta taas on ennenkin kuultu kovia puheita, jotka eivät ole johtaneet tekoihin asti.

Myös maanpuolustuskorkeakoulun Astrén pitää Trumpin käyttämää kieltä "erittäin värikkäänä", mutta ei usko sen johtavan sotilaalliseen voimankäyttöön.

– Trumpin hallinto ulkoministeri Rex Tillersonin johdolla on käyttänyt erilaista, sovittelevampaa kieltä kuin presidentti. Uskon, että Tillersonin painoarvo tulee Pohjois-Koreaan liittyen kasvamaan tulevaisuudessa.

Lue myös:

Sotilastukikohdilla varustettu paratiisisaari – Tällainen on pikkuruinen Guamin saari, johon Pohjois-Korea uhkasi iskeä

Analyysi: Trumpin ja Kimin sanasota nousi uudelle tasolle – sanat voivat luoda todellisuutta

Kiina mukana, paine kasautuu: Tästä on kyse uusissa Pohjois-Korean pakotteissa

Pohjois-Korean tilanne nousee otsikoihin viikosta toiseen – Miksei Korean konfliktia ole saatu ratkaistua?