1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tv ja elokuvat

Sorjosen toisen kauden kuvaukset alkoivat Lappeenrannassa – avustajatarjokkaita riittää

Kuvauksissa on mukana suuri joukko tavallisia ihmisiä. Ilman heitä ei sarjaa syntyisi.

Tv ja elokuvat
Suruväki tv-kuvaus Sorjonen avustaja statisti
Rikossarja Sorjoseen on ollut kova tunku avustajan rooleihin. Kuvauksiin tarvitaan kameran eteen yli tuhat avustajaa.Elli Sormunen/Yle

Mustapukuiset ihmiset seisoskelevat jännittyneinä Lauritsalan kirkon edustalla Lappeenrannassa. Jotkut polttavat savukkeita, toiset puhdistavat aurinkolasejaan, osa vaan plärää puhelimiaan. Ilmassa on odotusta. Käynnissä on rikossarja Sorjosen kuvaukset Lappeenrannassa. Tv-sarjan toista kautta on alettu kuvata Saimaan rantakaupungissa.

Kirkon edustalla olevat ihmiset ovat kuvausten avustajia. Lähes sata avustajaa on paikallista väkeä, joka on varattu hautajaiskohtaukseen. Kuvaukset ovat myöhässä. Avustajat ovat tulleet paikalle kello kolmeksi ja kuvaukset sekä harjoitukset pääsevät alkamaan vasta viiden jälkeen.

Avustajille ei kerrota etukäteen kuvattavan kohtauksen sisältöä. Heille on kerrottu vain toivottu vaatetus ja kuvauspaikka, johon heidän on saavuttava. Avustajien tulee allekirjoittaa myös vaitiolovelvollisuussopimus ennen kuvausten alkua, jotta sarjan käänteet eivät paljastu katsojille etukäteen. Puvustaja käy läpi avustajien itse valitsemansa vaatetuksen ennen kuvauksia.

Osa avustajista on ymmärtänyt varautua pitkään kuvauspäivään ottamalla omat eväät mukaan. Tuotantoyhtiö Fisher King Production on varannut avustajille hedelmiä ja mehua.

Hautajaissaattuessa astelee jo edellisellä Sorjosen kaudella useassa kohtauksessa esiintynyt avustaja Miikka Isberg. Motiivina avustajaksi lähtemiseen on se, että näkee itsensä televisiosta.

– Kyllä mie nyt haluan päästä tällaisiin juttuihin mukaan, koska ainahan se on uutta kokemusta. Vanhoilla päivillä pystyisi kertomaan lastenlapsille, missä on ollut mukana, Isberg sanoo.

Poliisi Sorjonen tv-sarja kuvaus
Sorjosessa poliiseja esittävät sekä oikeat poliiisit että näyttelijät.Elli Sormunen/Yle

Poliisit esittävät itseään

– Koko Lappeenrannan ja lähialueiden kiinnostus on ollut huikeeta sarjaa kohtaan. Kaikki haluaa olla mukana ja auttaa. Lisäksi välimatkat ovat täällä lyhyet, helppo saada tuotantotiimille parkkipaikat ja kuvausluvat. Kaikki on superhelppoa, ynnää Lappeenrannan etuja kuvauspaikkana sarjan vastaava tuottaja Matti Halonen.

Kuvauspaikalla vuoroaan odottavat myös paikalliset haalaripukuiset poliisit. Myös heistä huokuu jännitys. Avustajiksi on valittu oikeita toimittajia ja poliiseja, koska he esittävät kuulemma itseään parhaiten. Poliisien jännityksen huomaa hermostuneesta naurusta heidän kirjoittaessaan lyhyitä repliikkejään paperille.

Avustajia Sorjosen kakkoskaudelle tarvitaan useita satoja, jopa yli tuhat.

– Paras avustaja on sellainen, joka pitää sanansa. Tulee paikalle ja on siellä loppuun saakka, naurahtaa vastaava tuottaja Matti Halonen.

Aila Klemola
Kouvolainen Aila Lemola tietää, että kuvaukset ovat paljolti odottelua. Sorjosen kakkoskauden ensimmäisenä kuvauspäivänä aikataulut olivat myöhässä ja avustajat odottivat kohtauksen alkua muutamia tunteja.Kare Lehtonen/Yle

Lentoemännästä avustajaksi – kokemusta palkaksi

Eleganttiin hattuun ja kynähameeseen pukeutunut Aila Lemola on kokenut nainen avustajan hommissa. Kouvolalaisen naisen ura avustajan töissä alkoi 1970-luvulla ilta-avustajana teatterissa. Naista vetää kameran eteen verenperintö, koska hänen isänsä oli näyttelijä ammatiltaan.

– Voi niitä on paljon! Olen ollut avustajana vaikka missä! Esimerkiksi Kotikadussa, Sykkeessä, Mustissa leskissä, Salkkareissa ja mainoksissa, nainen ynnää omia avustajan roolejaan vuosien varrelta.

Mieleenjäävimpiä ovat olleet puheroolit ja tv-mainokset, jotka ovat jääneet ihmisten muistiin.

– Olin Salatuissa elämissä kätilönä. Minun piti nostaa lapsi haarovälistä äidin rinnalle. Jälkikäteen ymmärsin, että voi hyvänen aika, jos minä olisin tiputtanut sen kuusi päivää vanhan vauvan. Kuvaustilassa oli myös lapsen vanhemmat, Lemola muistelee nauraen.

Avustajan työstä ei makseta yleensä palkkaa. Salkkareista saa Lemolan mukaan 20 euroa verottomana ja joskus palkkana statistin roolista on elokuvalippuja. Sorjosesta palkaksi saa kokemusta.

Lemola on eläkkeellä oleva lentoemäntä, joka työuransa aikana teki niin sanottuja vip-töitä eli toimi lentoemäntänä neljälle presidentille: Kekkoselle, Koivistolle, Ahtisaarelle ja Halosellekin. Myös Kuningas Kaarle Kustaa on ollut hänen asiakkaanaan. Nainen naurahtaa, kun kysyn onko tv-sarjojen kuvaukset samanlaista esittämistä kuin hänen leipätyönsä aikanaan.

– Melko samanlaista teatteria tämä on, iloinen Aila Lemola naurahtaa.

Lue seuraavaksi