SDP:n Rinne: Junien matkustajaliikenteen kilpailuttaminen heikentää syrjäseutujen palveluja

Henkilökunta on jo nyt väsynyt VR:n yt-neuvotteluihin, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

rautatieliikenne
Antti Rinne
Antti RinneJarno Kuusinen / AOP

Junien matkustajaliikenne aiotaan avata kilpailulle. Ensimmäiset askeleet otetaan pääkaupunkiseudun taajamaliikenteessä. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pelkää, että hallituksen suunnitelma johtaa palvelujen heikentymiseen harvaanasutuilla alueilla.

– Se johtaa väistämättä kermankuorintaan. Jos pääkaupunkiseudun kalusto siirtyy uuteen kalustoyhtiöön, miten käy VR:n päätehtävän? Pystyykö VR enää kuljettamaan opiskelijoita, eläkeläisiä ja työssäkäyviä? Rinne kysyy.

Rinne on huolissaan myös VR:n henkilöstön asemasta. Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) lupasi keskiviikkona, että henkilökunta jatkaa yhtiön pilkkomisesta huolimatta vanhoina työntekijöinä.

– Henkilökunta on jo nyt väsynyt VR:n jatkuviin yt-neuvotteluihin. Näytää siltä, että etenkin veturinkuljettajien asema voi heikentyä, Rinne sanoo

Rinne ei usko, että henkilöliikenteen avaaminen laskee junalippujen hintoja. Siitä ei ole mitään takeita. Ei ainakaan pitkällä tähtäimellä.

Miten käy turvallisuudelle?

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ihmettelee, miten käy VR:n henkilökunnalle.

– Jos suurin osa henkilökunnasta siirtyy yksityisten yhtiöiden palvelukseen, se tulee näkymään työehdoissa ja palkkauksessa, Andersson sanoo.

Rautateillä julkinen puoli vastaa tulevaisuudessakin kilpailutuksesta ja hankinnoista. Siitä voi Anderssonin mukaan tulla myös pulmia.

– Toteutuvatko turvallisuusmääräykset ja pareneeko palvelu? Vastuu kilpailutuksesta säilyy valtiolla, yksityisille firmoille avataan mahdollisuus tehdä parhailla reiteillä voittoa, Andersson kysyy.

Vihreät toivovat kokeilua

Vihreille kilpailuttaminen ei ole ongelma. Kansanedustaja Olli-Poika Parviainen toivoo kuitenkin, että rautatieliikenteessä se tehtäisiin kokeilujen kautta.

– Pitää pitää huolta myös siitä, että eri reittejä paketoidaan. Ei niin, että yksi yhtiö saa vain kaupallisesti kannattavat rataosuudet.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Helsinki-Kerava -linjan liikennöitsijä saisi hoidettavakseen myös hiljaisia reittejä esimerkiksi Itä- Suomessa.

Parviainen pitää hyvänä sitä, että kokeilu aloitetaan pääkaupunkiseudun taajamaliikenteessä.

– Pitäisi olla kuitenkin olla viisautta myös luopua kokeilusta, jos se epäonnistuu, Olli-Poika Parviainen sanoo.