Lapset sahaavat hylätyn koulun ja väistötilan väliä – koulu vahtii bussiin kiipeäviä oppilaita, jotta kaikki sujuisi hyvin

Anjalan koululaisilla alkaa jo toinen vuosi väistötiloissa. Eri puolella maata kymmenet tuhannet opiskelevat muualla kuin omissa kouluissaan.

koululaiset
Anjalan koulun oppilaita poistuu koulubussista
Juha Korhonen / Yle

Koululaisten kaksi bussia kaartaa pysäkille. Lämpenevässä aamussa autoista purkautuu alakoululaisia kuin kesäretkitunnelmissa.

Paitsi että nämä lapset eivät ole kesäretkellä vaan tulossa kouluunsa uuden lukuvuoden ensimmäisenä päivänä.

Koulu kuitenkaan ei ole useimmille se kaikkein tutuin. Omaa kyläkoulua kun ei voi enää käydä sisäilmaongelmien takia.

Ylimääräinen bussimatkailu kotikylästä Anjalasta naapuriin Inkeroisiin ja väliaikaiseen kouluun on lapsille täyttä arkea nyt toista vuotta peräkkäin.

Bussimatka on kolmisen kilometriä.

– Väistötiloihin on nyt sopeuduttu. Lukuvuosi aloitetaan vähän rauhallisemmin mielin kuin viime vuonna, kuvailee tunnelmiaan rehtori Seija Salmi.

Anjalan koulun oppilaat odottavat koulun pihalla uuden lukuvuoden alkua
Juha Korhonen/Yle

Anjalan koululaiset Kouvolassa eivät ole ainoita väistötiloissa koulua käyviä. Ylen koko maahan suuntaamassa kyselyssä viime vuonna koko maassa 170 koulua ilmoitti opiskelevansa muissa kuin varsinaisissa koulutiloissa sisäilmaongelmien takia.

Niin kauan pidetään ääntä, että uusi koulu on Anjalassa.

Johanna Pesonen

Sanomalehti Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoi tämän vuoden keväällä, että koko maassa kymmenettuhannet koululaiset opiskelevat evakkotiloissa esimerkiksi koulurakennusten sisäilmaongelmien vuoksi.

Tarkkoja koko maata koskevia tietoja ei ole saatavissa. Kunnilla ei ole velvollisuutta raportoida koulujensa väistötiloista.

Tilastokeskuksen mukaan manner-Suomessa oli vuonna 2015 noin 530 000 peruskoululaista.

Kouvolassa myös Valkealan kirkonkylässä uusi lukuvuosi on aloitettu väistötiloina toimivassa parakkikoulussa. Syynä Valkealassakin ovat sisäilmaongelmat.

Valkealassa kirkonkylän koulussa on noin 250 ja viereisessä yläkoulussa noin 345 oppilasta. Kouluista on tarkoitus tehdä yhtenäiskoulu parin vuoden kuluessa. Uuden koulun rakentamiseen päästään aikaisintaan ensi vuoden loppupuolella.

Kyytivastaavalle on kysyntää

Koulunkäynti väistötiloissa voi vaikuttaa myös koulumatkoihin.

Esimerkiksi Anjalan noin 150 koululaiselle tarjotaan päivittäinen linja-autokyyti hylätyn oman koulun ja väistötilana toimivan entisen Anjalankosken lukion välillä.

– Aamuisin pitää olla koulunkäynnin ohjaajan vahtimassa 15 minuuttia ennen bussin lähtöä, että kaikki sujuu hyvin. Oppilaita on aika suuri määrä, kertoo Anjalan koulun kyytivastaava, koulunkäynninohjaaja Tiia Varjola.

Anjalan koulun koulunkäynninohjaaja Tiia Varjola
Anjalan koulun kyytivastaava, koulunkäynninohjaaja Tiia Varjola.Juha Korhonen/Yle

Erityistä tarkkuutta kyytivastaavan työssä vaadittiin jo kesällä, hyvissä ajoin ennen koulujen alkua.

– Lukujärjestysten, oppilasmäärien ja tarvittavien bussien määrän on täsmättävä keskenään, jotta kaikki sujuu, selvittää Tiia Varjola.

Kouvolan kaupunki on budjetoinut koulukyyteihin tälle vuodelle noin 4,6 miljoonaa euroa. Summasta Anjalan koulun kyytien osuus on noin 40 000.

Uusi koulu Anjalaan on vaatimus

Vaikka ylimääräiset bussikyydit ja koulunkäynti väliaikaisissakin tiloissa pääsääntöisesti toimivat sujuvasti, eivät esimerkiksi koululaisten vanhemmat ylistä järjestelyä.

– Lapsille tulee bussikyytien takia runsaat puoli tuntia pitemmät päivät kuin normaalisti, laskee Anjalan koulun vanhempainyhdistyksessä aktiivijäsenenä toimiva Johanna Pesonen.

Kuudennen luokan juuri aloittaneet Sanni Lehtola ja Luka Hämäläinen tulivat ensimmäisenä päivänä kouluun pyöräillen. Linja-autokyydistä heillä on kuitenkin kokemuksia edelliseltä lukuvuodelta.

Talvella ei tarvinnut polkea pyörällä ihan jäissään koululle.

Luka Hämäläinen

– Bussikyyti on ihan hyvä, mutta kerran oli semmonen tapaus, että linja-auto oli vissiin mennyt ennen aikojaan. Mä myöhästyin bussista vaikka olin itse ihan hyvään aikaan siellä ja sitten jouduin menemään isän kyydillä, kertoo Sanni.

– Viime vuonna talvella tykkäsin mennä sillä, että ei tarvinnut polkea pyörällä ihan jäissään koululle, muistelee Luka.

Anjalan koulun oppilaat odottavat koulun pihalla uuden lukuvuoden alkua
Juha Korhonen/Yle

Vanhempainyhdistyksen Johanna Pesonen muistuttaa, että uutta koulua ei Anjalassa ole unohdettu, vaikka arki väistötiloissa sujuisikin. Lasten ja nuorten lautakunta on Kouvolassa jo vienyt uutta Anjalan koulua eteenpäin. Tarveselvitystä koululle on jo alustavasti tehty ja kaupunginvaltuutettujen päätettäväksi investoinnin pitäisi tulla myöhemmin syksyllä kaupungin ensi vuoden talousarvion yhteydessä.

– Niin kauan pidetään ääntä, että uusi koulu on Anjalassa. Ja toivottavasti saadaan semmoinen koulu, joka on koko kylää palveleva monitoimitila. Semmoinen, että siellä on valot aamusta iltaan asti päällä. Ja tämä on vaatimus, korostaa Johanna Pesonen Anjalan koulun vanhempainyhdistyksestä.