Syksyn yo-koe saattaa kärsiä hallintohässäkässä – kokeista vastaava pääsihteeri eroaa työtaakan alla

Pääsihteeri ihmettelee hallintouudistuksen kiirettä ja vaihtoehdottomuutta kesken yo-kokeen digitalisointia. Myös koulutuksen arviointi saattaa huonontua.

ylioppilaskirjoitukset
Kokelaat valmistautuivat tekemään sähköisen ylioppilaskirjoituksen kevään 2017 kokeissa.
Kokelaat valmistautuivat tekemään sähköisen ylioppilaskirjoituksen kevään 2017 kokeissa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä eroaa tehtävästään. Hän toteaa lähettämässään viestissä, että työn jatkamiselle ei ole annettu mahdollisuuksia.

Lautakunnalla on edelleen kesken iso ylioppilastutkinnon digitalisointi, joka voi vaarantua samalla kun hallitus ajaa lautakunnan tehtävien siirtoa Opetushallituksen alaisuuteen. Hallintouudistus tapahtuu Vähähyypän mukaan liian nopeasti.

Hän ilmoitti erostaan eilen tiedotteella ja myöhemmin muun muassa pikaviestipalvelu Twitterissä.

Ylioppilastutkinnon uudistus on Vähähyypän arvion mukaan puolivälissä. Lautakunta ja erityisesti sen kanslia ovat olleet Vähähyypän mukaan kädet täynnä töitä, jotta varmistetaan digitalisoinnin onnistuminen. Työ on mennyt kaiken edelle.

Hallintouudistus pahimpaan mahdolliseen kohtaan

Vähähyyppä jättää tehtävän nyt kesken, koska yo-uudistuksen rinnalle on tullut lautakunnan kanslian siirto Opetushallituksen alaisuuteen perustettavaan erillisvirastoon. Vähähyypän mukaan siirto pitäisi olla valmis vuoden vaihteessa, jolloin kanslian kolmisenkymmentä työntekijää siirtyisivät hallinnollisesti eri työnantajan leipiin.

Yritimme tuoda esille muitakin vaihtoehtoja, jotka olisivat olleet taloudellisempiakin, mutta niistä ei voinut keskustella.

Kaisa Vähähyyppä

Pääsihteeri Vähähyyppä ei vastusta Sipilän hallitusohjelmaan kirjattua hallintouudistusta, mutta tekee sen toteuttamisen aikataulusta ja ehdottomuudesta omat johtopäätöksensä. Vähähyypän mukaan aikataulu hallintouudistukselle on pahin mahdollinen kesken ylioppilaskoeuudistuksen, joka tehdään sekä digitoituna että kirjallisena.

– Teemme muutenkin aika paljon ylitöitä. Yritimme tuoda esille muitakin vaihtoehtoja, jotka olisivat olleet taloudellisempiakin, mutta niistä ei voinut keskustella. Tein asiasta omat johtopäätökseni, väsynyt Vähähyyppä kertoo.

Kaisa Vähähyyppä
Kaisa VähähyyppäMauri Ratilainen / AOP

Syksyn yo-kokeelle aika ei välttämättä riitä

Vähähyyppä pelkää, että kiireellä voi olla isot vaikutukset syksyn ylioppilaskokeissa.

Kyse on 40 000 opiskelijan kokeesta.

– Tilanne on erittäin haasteellinen, … erittäin. Yritämme toki, että hallintouudistus ei näkyisi kokeeseen. Olemme aina menneet koe edellä, mutta tuntuu siltä, että aika ei riitä siihen.

Opetuksen laatu saattaa kärsiä

Lisäksi uudistuksessa vaarannetaan Vähähyypän mukaan Opetushallituksen toiminnan arviointi. Erillisvirastoon ollaan yhdistämässä myös erityisesti opetuksen arviointia tekevä koulutuksen arviointikeskus Karvi.

– Suurin ongelma on, että tutkinnon pitäisi olla riippumaton. Arvioimme välillisesti Opetushallituksen tutkinnonuudistuksia. Jos olemme sen alainen virasto, siinä ei ihan hirveästi voi puhua riippumattomuudesta.

Koen, että en pysty toteuttamaan varsinaista työtäni eli  ylioppilastutkinnon toteutuksesta huolehtimista.  Kaikkeni yritin

Kaisa Vähähyyppä

Erillisviraston vaihtoehdoksi on yritetty esittää mallia, jossa muun muassa kanslia ja opetuksen kansallinen arviointikeskus olisivat Opetushallituksesta erillinen virasto. Ja perustamisaikataulu olisi verkkaisempi. Vähähyyppä ihmettelee, että asiantuntijoita ei kuunnella siinä, että hallitusohjelman toteuttamiselle olisi vaihtoehtoja, vielä parempia ja edullisempia.

Kaisa Vähähyyppä korostaa, että hän ei hae eroamisella julkisuutta, vaan eroaa henkilökohtaisista syistä.

– Koen, että en pysty toteuttamaan varsinaista työtäni eli ylioppilastutkinnon toteutuksesta huolehtimista. Kaikkeni yritin.