Näin budjettiesitys ottaa ja antaa – katso mistä valtio säästää ja minne euroja tulee lisää

Valtio ottaa ensi vuonna selvästi vähemmän uutta velkaa kuin tänä vuonna.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Valtiovarainministeriö on saanut valmiiksi esityksensä ensi vuoden talousarvioksi.

Budjetin loppusumma on hieman tämänvuotista pienempi, 55,4 miljardia euroa. Valtio ottaa ensi vuonna 3,4 miljardia uutta velkaa, mikä on kaksi miljardia vähemmän kuin tälle vuodelle arvioitiin.

Valtion ensi vuoden budjetti ei sisällä suurempia uusia menonlisäyksiä, vaikka taloustilanne on vahvistunut tuntuvasti. Valtion verotulot kasvavat viime vuodesta runsaalla miljardilla yli 43 miljardiin euroon.

Näihin pannaan rahaa:

Palkkavero kevenee, ettei verotus kiristy

Hallitus tekee veroratkaisut vasta elokuun lopulla, mutta valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi jo, että palkkaverotusta on kevennettävä. Syynä on, että verotus uhkaa muuten kiristyä kilpailukykysopimuksesta johtuvien maksukorotusten takia. Hallitusohjelmassa on sovittu, ettei kenenkään verotus saa kiristyä hallituskauden aikana.

Armeijalle ja poliisille lisärahaa

Hallitus kohdistaa runsaat 50 miljoonaa euroa puolustukseen. Poliisien määrä on tarkoitus pitää nykytasolla eli noin 7200 poliisissa.

Varhaiskasvatusmaksut alenevat

Arviolta 6 700 uutta perhettä pääsee nollamaksuluokkaan eli heiltä ei peritä päivähoitomaksuja lainkaan. Maksupoistot ja -alennukset painottuvat pieni- ja keskituloisiin, mutta myös vauraat perheet hyötyvät siitä, että toisen päivähoidossa olevan lapsen maksu putoaa puoleen.

Koulutusleikkauksia paikkaillaan

Lisärahoitusta on tulossa peruskoulun tasa-arvon vahvistamiseen (15 miljoonaa), ammatillisen koulutuksen uudistamiseen (15 miljoonaa) sekä esimerkiksi Suomen Akatemialle (25 miljoonaa). Summat ovat pienempiä kuin mitä hallitus jo leikkaa koulutuksesta, minkä Orpo myönsi oma-aloitteisesti.

Huoltajien opintotuki nousee

Opiskelevien vanhempien opintotukeen tulee ensi vuonna 75 euron lisäys. Lasten määrä ei vaikuta huoltajakorotuksen suuruuteen. Hintalapun arvioidaan olevan noin 10 miljoonaa euroa.

Muutama väylähanke alkaa

Uusia, ensi vuonna käynnistyviä väylähankkeita ovat Kehä ykkösen parannus Laajalahdessa, Vuosaaren meriväylä sekä länsimetron jatkon liityntäliikenne, kaikki pääkaupunkiseudulla.

Autovero laskee

Autovero alenee jälleen hallitusohjelmassa sovitun mukaisesti. Verohyödyn määrä riippuu ostettavan auton päästöistä, sillä veroale kohdistuu vähäpäästöisiin autoihin. Ensi vuonna verotuottoja menetetään kevennyksen takia arviolta 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Työttömien haastatteluihin lisärahaa

Työvoimapalveluihin ehdotetaan 25 miljoonan euron lisämäärärahaa, jolla on tarkoitus mahdollistaa työttömien haastattelu kolmen kuukauden välein.

Näistä nipistetään:

Asumistukeen leikkaus

Tukeen palautetaan neliövuokrakohtainen katto ja tuki sidotaan jatkossa elinkustannusindeksiin. Pääosa säästöstä on määrä osoittaa budjettiriihessä ylivelkaantuneiden aseman parantamiseen.

Kiinteistöveron alaraja nousee

Kuntaliitto arvioi keväällä, että yli puolet kunnista joutuu korottamaan kiinteistöveroaan ensi vuonna. Asumiskulut kasvavat erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Asuntolainan korkovähennys laskee edelleen

Koroista saa vähentää verotuksessa ensi vuonna enää 35 prosenttia, kun tänä vuonna määrä on vielä 45 prosenttia.

Verotuksen lapsivähennys poistuu

Vuosina 2015–2017 voimassa ollut verotuksen lapsivähennys poistuu. Vähennys on ollut yhdelle huoltajalle 50 euroa lasta kohden. Yksinhuoltajilla vastaava summa on ollut 100 euroa. Vähennyksen on voinut saada enimmillään neljästä lapsesta. Tarpeeksi pienillä tuloilla vähennys on ollut enimmillään 400 euroa vuodessa.

Tupakka kallistuu taas

Hallituskauden alussa tehdyn päätöksen mukaisesti tupakkavero kiristyy jälleen. Kuuden euron tupakka-askissa veronkorotus nostaisi hintaa noin 0,6 euroa. Veronkorotuksella hallitus kaavailee saavansa lähes 70 miljoonan euron verotulot. 

Muuta:

Korkeatuloisten veronkiristys katkolla

Osa varakkaista voi päästä eroon solidaarisuusverosta, jota on pitänyt maksaa noin 72 300 euron vuosituloista ylöspäin. Alaraja on ollut määrä palauttaa 90 000 euroon, josta se laskettiin 72 300:aan määräaikaisesti vuosiksi 2016–2017.

Verotusratkaisut lyödään kuitenkin lukkoon vasta hallituksen budjettiriihessä elokuun lopussa. Ministeri Orpo sanoi keskiviikkona, ettei tule kuuloonkaan, että hän esittäisi veroratkaisua joka vain keventäisi suurituloisten verotusta.

**Lue myös: **