Hyppää sisältöön

Onko alkoholistilla sama ihmisarvo kuin minulla? Tampereen Teatterikesän näytelmä antaa yleisön nauraa vaikealle aiheelle

Teatterikesän kotimainen ohjelmisto on runsas. Moni näytelmä tarttuu vakavaan aiheeseen huumorin keinoin, kuten Aurinkoteatterin Saalistajat.

Saalistajat-lauman jäseniä ei oteta enää taksikyytiin, mutta onneksi "viiatti" lähtee käyntiin. Kuva: Raisa Kilpeläinen / Tampereen Teatterikesä

Tampereen Teatterikesän avajaisista on kulunut vain muutama tunti, kun Eino Salmelaisen näyttämöllä alkaa älämölö. Lavalla lauletaan karaokea,ajellaan taksilla ja kaatuillaan kännissä. Ääntä pitää ihmistä läheisesti muistuttavien olioiden lauma, joka kutsuu itseään saalistajiksi.

– Saalistajia elää vielä tuolla Pohjanlahden rannikolla. Kiitos ehkä sen, että Lidl tuli Suomeen. Sieltä saa halpaa kaljaa ja siten ne pysyvät hengissä, selventää Aurinkoteatterin Saalistaja-esityksen ohjaaja-käsikirjoittaja Sanna Hietala.

Näky on tuttu muuallakin kuin Pohjois-Pohjanmaalla. Sama meno on meneillään vaikkapa Helsingin Kalliossa. Kainalosauvat eivät ole este vaan lievä hidaste ja taksilla pääsee, jos se suostuu ottamaan kyytiin. Heimon elintila on kuitenkin käynyt koko ajan ahtaammaksi.

Saalistajat näytelmän kirjoittanut ja ohjannut näyttelijä Sanna Hietala etsi näytelmään huumorikulman. Kuva: Katriina Laine / Yle

– Niiden reviiri on pienentynyt, koska ihminen pyrkii valtaamaan kaikki rannat esimerkiksi asuntomessurakentamiseen. Muutenkin niitä pallotellaan sossun ja karaoken välillä, joten niitten elämä on aikamoista singahtelua paikasta toiseen, Hietala nauraa.

Vanha naaras on sitkeä. Näissä yhteenotoissa kokemus on valttia.

Saalistajat-näytelmä

Saalistajat-näytelmä esittelee olentonsa luontodokumentin keinoin. Yleensä Tyynenmeren tai Galapagos-saarten luonnon ihmeitä selostava, rauhallinen miesääni kertoo sekakäyttäjäperheen elämästä ränsistyneessä rantamökissä. Näytelmän kirjoittaneelle ja ohjanneelle näyttelijä Sanna Hietalalle luontodokumentin muoto oli kirjoitustyössä ratkaiseva askel. Sen kautta hän pystyi käsittelemään syrjäytymistä näytelmän muodossa.

– Tällä keinoin pääsin irti pyskologisoinnista ja arvottamisesta. Halusin löytää huumorikulman tähän vakavaan asiaan.

Hietala toivoo, että yleisö kykenisi katsomossa nojaamaan taaksepäin, rentoutumaan ja nauramaan, eikä kenenkään tarvitsisi tuntea syyllisyyttä.

– Että voi katsoa kiinnostuneena ja ajatella, että aha, tommoisiakin on.

Myös rumalla ja röyhkeällä on ihmisarvo

Tampereen Teatterikesän ohjelmistossa on 14 kotimaista esitystä. Festivaalin taiteellinen johto on pystynyt vuodesta toiseen poimimaan mukaan Suomen kiinnostavimmat teatteriesitykset. Tänä vuonna kotimaisissa esityksissä pohditaan rodullistamista, ilmastokysymyksiä, pakolaisuutta ja sota-aikaa. Ajankohtaisia, kipeitä kysymyksiä kaikki. Monessa näytelmässä kysytään myös, kuka on täysjärkinen ja miten määritellään ihmisarvo.

Soittakaa ambulanssi! Ei ne tuu enää tänne, Armilla on piikki käynnä.

Saalistajat-näytelmä

Sanna Hietalan mielestä näennäisymmärtävän nyky-yhteiskunnan näkemys siitä, kuka on terve ja kokonainen on hyvin suppea.

– Itse ajattelen, että ongelmaksi koetun ihmisen ei tarvitse olla jalo eikä hyvä eikä säälittäväkään. Hän saa olla juuri niin kauhea, röyhkeä ja hirveä, kuin on, mutta silti hän on samalla tasolla kuin minä.

– Haluan, että tällaisillakin ihmisillä on ihmisarvo. Että he olisivat sellaisenaan hyväksyttyjä ja niin arvokkaita, että heille voi vaikka nauraa.

Aurinkoteatteri harjoittelee Saalistajat-näytelmää Tampereen Teatterikesässä. Kuva: Katriina Laine / Yle

Perhe on pahin

Hietalan Saalistajissa keskiössä on perhe. Isä on poissa ja äiti on hirviöstä seuraava. Perhettään hyväksikäyttävä Armi sitoo aikuiset lapsensa pauloihinsa, vaikka oma elämänhallinta on olematon.

Perhe on yksikkö, jossa alkoholismin tai mielenterveysongelmien kipeys tulee karuimmin esille.

– Äiti-lapsi-suhde on tearapiaistuntojen ydinaihe. Siksikin halusin sen tähän mukaan.

Hietala näkee, että suomalaiset uskovat terapian ehjäksi tekevään voimaan lähes uskonnollisella hartaudella.

– Jotenkin kuvitellaan, että kaikessa on kyse siitä, että otat vaan itseäsi niskasta kiinni ja käsittelet asiasi. Ja, kun maailmassa tapahtuu paljon pahaa ja ihmisillä on paha olla, on helppo ajatella, että joku ammattilainen tulee ja ottaa tämänkin asian haltuun.

Hietalalla ei ole mitään terapiaa vastaan sinänsä. Eikä viranomaistoimia.

– Jos joku on ympäristölleen vaarallinen ja rikollinen, tietysti yhteiskunnan tulee suojella muita häneltä ja häntä itseltään. Monesti lukuisat tukitoimet kuitenkin alistavat kohteensa lapsen tasolle.

– Tämä on minulle vakava arvokysymys. Mietin, suhtaudunko johonkin ihmiseen alentuvasti, jos hänellä on vaikkapa alkoholiongelma. En tiedä, haluanko olla arvottamassa muita, Hietala pohtii.

Saalistajat-lauman päällikkö on röyhkeä naaras, Armi. Kuva: Raisa Kilpeläinen / Tampereen Teatterikesä

Universumin Aurinkoteatteri

Sanna Hietalankaan äitisuhde ei ole yksioikoisimmasta päästä. Saalistajat ei ole omaelämäkerrallinen, mutta jotain sinne päin.

– Voi sanoa, että tässä on asioita, jotka tulevat tosi lähelle, Hietala sanoo, muttei halua kertoa enempää.

Kysy, lainaisko se satasen!

Saalistajat-näytelmä

Omakin vanhemmuus otti alkuun koville. Kun lapset tulivat taaperoikään, vuonna 2001 teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi valmistuneelle Hietalalle heräsi halu kirjoittaa.

– Olen näytellyt laitosteattereissa eri puolilla Suomessa ja Helsingissä Aurinkoteatterissa. Se on kotiteatterini.

Universum-teatterikollektiiviin kuuluva Aurinkoteatteri on tunnettu vaikeiden aiheden epäkorrektina käsittelijänä. Vuonna 1989 perustetun ryhmän tunnetuin jäsen on ohjaaja-näyttelijä-käsikirjoittaja Leea Klemola. Sanna Hietala on kuulunut teatterin ensembleen valmistumisestaan lähtien.

– Saalistajat on ensimmäinen näytelmäni. On upeaa, että se ja Aurinkoteatteri on valittu Tampereen Teatterikesään, Hietala sanoo ääni ylpeydestä värähtäen.

.
.