1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talousarvioehdotukset (ehdotukset)

Orpo ehdottaa lisärahaa työttömyyden hoitoon, puolustusvoimille ja poliisille, yritystukia mietintään

Valtiovarainministeriön ehdotus ensi vuoden budjetiksi on vajaat 400 miljoonaa euroa tämänvuotista pienempi. Ehdotuksen loppusumma on 55,4 miljardia euroa.

Petteri Orpo esitteli vuoden 2018 budjettiehdotuksensa valtiovarainministeriön sisäisten budjettineuvotteluiden jälkeen Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan ensi vuoden talousarviota on tehty valoisimmassa taloustilanteessa vuosikausiin. Orpo toteaa, että talouden kasvu on nyt laaja-alaista ja vahvaa. Näkymien mukaan ulkomaankauppa on kasvu-uralla ja investoinnit ovat lähteneet voimakkaasti liikkeelle, Orpo sanoo.

Palkansaajien ostovoimaa budjettiesitys ei Orpon mukaan lisää merkittävästi, mikä tarkoittaa, että talouden kasvu ei ole enää niin paljon yksityisen kulutuksen varassa kuin mitä se  on tähän asti ollut.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus on 3,4 miljardia euroa alijäämäinen. Valtionvelka nousee ensi vuonna 111 miljardiin euroon. Budjetin tulopuoli perustuu verotulojen arvioidulle 3 prosentin kasvulle ensi vuonna.

Säästöpäätökset näkyvät

Orpo totesi, että ei aio ehdottaa sellaista veroratkaisua, joka keventäisi vain suurituloisimpien verotusta. Orpo ei ottanut vielä kantaa verotuksen sisältöön muutoin, paitsi toteamalla ettei kenenkään verotus tai veroaste saa kiristyä.

Valtiovarainministeriö ehdottaa ensi vuoden budjetiksi 55,4 miljardia euroa. Se on vajaat 400 miljoonaa euroa vähemmän kuin tälle vuodelle on budjetoitu.

Ehdotukseen sisältyvät hallitusohjelmassa sovitut ja hallituksen myöhemmin tekemät säästöpäätökset. Leikkauksia tulee muun muassa hallintomenoihin, opintotukeen, erikoissairaanhoitoon ja tutkimus- ja kehittämisavustuksiin.

Orpo painotti, että hallitus on tehnyt lukuisia päätöksiä, joissa kunnille annettu mahdollisuuksia tehdä säästötoimia, mutta kunnat eivät ole ottaneet niitä käyttöön kovin innokkaasti. Kunnat ovat kuitenkin tehneet muita säästötoimia, joissa on Orpon mukaan tehty hyvää työtä.

Työttömyyden hoitoon lisärahaa

Orpo viittasi tiedotustilaisuudessa muun muassa asuntotuotannon vahvistamiseen. Aran valtuudet pidetään nykyisellä tasolla, sillä kohtuuhintaisen asuntorakentamisen tukeminen on keino, jota Orpon mukaan kipeästi tarvitaan. Kasvukeskuksiin halutaan saada liikkumaan työvoimaa, ja heille mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen.

Budjetissa panostetaan edelleen työllisyyden vahvistamiseen. Työvoimapalveluiden kehittämiseen on ehdotuksessa 25 miljoonan euron määrärahalisäys. Tiiviimpi yhteydenpito työttömiin on Orpon mukaan osoittanut voimansa, ja siihen panostetaan lisää. Orpo kertoi, että työttömiä pyritään entistä enemmän tapaamaan kasvotusten, eikä vain haastattelemaan puhelimitse.

– Nuorten työllistämiseen käytetty Sanssi-kortti ja yli 30-vuotiaiden palkkaamiseen suunnattu Duuni-kortti yhdistetään yhdeksi palkkatukikortiksi. Tarkoituksena on, että jo työhaastattelussa työnantajalla on tieto mahdollisuudesta käyttää palkkatukea kyseisen työttömän kohdalla, ministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Budjettiehdotus yrittää purkaa kannustinloukkuja muutoksilla varhaiskasvatusmaksuihin ja asumistukeen. Pieni- ja keskituloisten perheiden varhaiskasvatusmaksuja alennetaan. Ministeriön mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tulee 6 700 perhettä lisää.

– Asumistuessa on huomioitu julkisen talouden suunnitelmassa linjatun mukaisesti asumismenojen neliövuokrakohtainen katto ja asumismenon sitominen elinkustannusindeksiin vuokraindeksin sijasta. Uudistukset vähentävät asumistukimenoja yhteensä 30 miljoonalla eurolla ensi vuonna, ministeriö ennakoi.

Turvallisuuteen lisää rahaa, yritystukien leikkaukset mahdollisia

Orpo vastasi tilaisuudessa kysymykseen yritystukien mahdollisesta läpikäynnistä todeten, että myös niitä aiotaan käydä läpi seuraavan kolmen viikon aikana muiden menojen kanssa.

Puolustusvoimien toimintamenoja ehdotetaan korotettavaksi nettomääräisesti 27 miljoonalla eurolla viime vuoden talousarviosta. Poliisin operatiivinen toiminta ja poliisien määrä voidaan säilyttää nykytasolla eli noin 7 200 poliisissa (pois lukien suojelupoliisi). Poliisin toimintamenomäärärahat nousevat nettomääräisesti 14 miljoonalla eurolla viime vuoden talousarvion tasosta.

Tiedotteen mukaan Rajavartiolaitoksen määrärahoihin kohdennetaan lisäys, jolla muun muassa tehostetaan ulkorajoilla tehtäviä tarkastuksia ja parannetaan sisäistä turvallisuutta.

Huomenna valmistuva valtiovarainministeriön talousarvioehdotus julkaistaan verkossa osoitteessa budjetti.vm.fi. Ministeriöt käyvät ehdotuksesta neuvottelut valtiovarainministeriön kanssa ensi viikon keskiviikkona ja torstaina. Hallituksen talousarvioneuvottelut eli budjettiriihi käydään 30. – 31.8.

Lue myös:

Näin budjettiesitys ottaa ja antaa – katso mistä valtio säästää ja minne euroja tulee lisää

Analyysi: Velaksi eläminen ei lopu  

Veronmaksajat: Hallituksen budjettiriiheen jäi 400 miljoonan euron kevennystarve