Hyppää sisältöön

Ukrainan suurlähettiläs vahvistaa: Tuupovaaran kadonneet marjastajat ovat löytyneet

Suurlähettilään mukaan marjastajat ovat turvassa ja voivat hyvin.

Marjastajat majoittuivat tässä metsästysmajassa Joensuun Tuupovaarassa. Kuva: Yle

Tuupovaarasta tiistaina kadonneiden ukrainalaisten marjastajien kohtalosta on saatu uutta tietoa. Vaivihkaa kadonneiden marjastajien salaperäinen katoaminen on ollut Ukrainan tiedotusvälineiden kärkiuutinen.

Yle tavoitti Ukrainan Suomen suurlähettilään Andrii Olefirovin, joka vahvisti, että kadonneet marjanpoimijat on tavoitettu.

– Minä olen tehnyt päivän työni ja poimijat ovat löytyneet, Olefirov kertoi Ylelle.

Suurlähettilään mukaan poimijat olivat lähteneet Tuupovaarasta, koska siellä ei ollut työtä. He lähtivät toisten poimijoiden kanssa Hyrynsalmelle Ukkohallaan.

Olefirovin mukaan poimijat käyttivät matkaan omia kontaktejaan.

– Heillä ei ole mitään valitettavaa Tuupovaaran oloista. Osa oli hieman säikähtänyt, koska heidän lähdöstään oltiin uutisoitu kolmen valtion mediassa, Olefirov kertoi. 

Suurlähettilään mukaan Ukkohallassa on myös kaksi virolaista poimijaa.

Olefirov kertoo marjanpoimijoiden olevan turvassa ja voivan hyvin. Heidän perheisiinsä on myös oltu yhteydessä.

Suurlähettilään mukaan osa poimijoista lomailee Ukkohallassa ja osa on töissä siellä.

Venäläislähteet kertovat samaa tarinaa

Myös venäläiset tiedotusvälineet Rosbalt ja Ria Novosti kertovat poimijoiden löytyneen. Venäläislähteiden mukaan Ukrainan ulkoasiainministeriö on saanut selville, mitä ukrainalaisille marjanpoimijoille on tapahtunut.

Tiedot ovat peräisin ukrainalaiselta Pravda -lehdeltä, joka haastatteli Ukrainan suurlähetystön konsulia Vasil Kirilitšiä.

– Meillä on syytä uskoa, että aikaisempi Ukrainan suurlähetystön ennuste marjanpoimijoiden tilanteesta Suomessa on vahvistunut. Kyseisestä ukrainalaisten ryhmästä 20 ihmistä on löytänyt toisen työpaikan ja 17 on päättänyt palata Ukrainaan, Kirilitš kertoo lehdelle. Ukrainalaisviranomaisten tiedoista uutisoi Suomessa ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

Kirilitšin mukaan Ukrainan ulkoasianministeriön päällikkö on saanut henkilökohtaisen yhteyden ryhmän päällikön kanssa, joka on varmistanut, että kaikki poimijat voivat hyvin ja heidän perheitään Ukrainassa on informoitu.

Ria Novosti kertoo, että poiimijoista on 37 ukrainalaista ja kolme virolaista. Ukrainan ulkoministeriön konsuliosasto on kertonut aiemmin, että Suomeen on saapunut 10 000 ukrainalaista kesätyöläistä, lehti kertoo.

Päivitetty 9.8. klo 22.08: Lisätty tieto sanomalehti Karjalaisen ensiuutisesta.