Herätys: Budjettiehdotus julki, pulpetit historiaan, etelässä lämmintä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Petteri Orpo esittelee vuoden 2018 budjettiehdotuksensa.
Hallitus viimeistelee budjettiesityksensä valtiovarainministeri Petteri Orpon 9.8. julkaiseman ehdotuksen pohjalta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Miten valtio käyttää ensi vuonna rahaa? Valtiovarainministeriö julkistaa budjettiehdotuksensa

Valtiovarainministeriön sisäiset neuvottelut ensi vuoden talousarviosta päättyivät eilen. Tänään valtiovarainministeriö julkistaa ehdotuksen kokonaisuudessaan. Ehdotuksesta käyvät ilmi ensi vuoden talouspolitiikan pääpiirteet, mutta esimerkiksi verotuksen muutoksia koskevat suuret päätökset ovat jääneet hallituskokoonpanon mietittäväksi. Hallituksen budjettiriihi alkaa elokuun lopussa.

Politiikan kesäkokoukset alkavat

Politiikan syksyä viritellään elokuussa, kun puolueet järjestävät omia kesäkokouksiaan. Ensimmäisenä on liikkeellä suurimman oppositiopuolueen SDP:n johto. Eduskuntaryhmän työvaliokunta ja puoluejohto aloittavat kesäkokouksensa tänään Oulussa, ja kokous jatkuu huomenna Kemissä. Aamulla SDP:n johto saattelee ekaluokkalaisia koulutielle Oulussa.

SDP:n ilmapallo
Henrietta Hassinen / Yle

Modernissa koulussa luokat ja pulpetit ovat jääneet historiaan

Koulut ovat muuttuneet rakennuksina lyhyessä ajassa paljon. Uusimmissa kouluissa perinteisiä luokkatiloja, pulpetteja ja liitutauluja ei enää näe. Sen sijaan kouluissa on paljon avointa tilaa, seinät ovat liikuteltavissa ja opetusta voidaan järjestää luokka-asteista välittämättä.

Istuimia.
Oppimisympäristöissä käytetään esimerkiksi tällaisia kuutiotuoleja. Toni Pitkänen / Yle

Kenestä tulee Helsingin uusi piispa ja mitä piispan tehtäviin oikeastaan kuuluu?

Helsingin piispanvaalin ensimmäiseen kierrokseen on aikaa alle viikko. Miten piispa oikeastaan valitaan ja miksi kaupunkilaisia pitäisi kiinnostaa se, kuka piispanpallilla istuu? Piispaksi pyrkivät Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo, Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa sekä Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka.

Jaana Hallamaa, Kaisamari Hintikka ja Teemu Laajasalo tavoittelevat Helsingin piispan paikkaa.
Jaana Hallamaa, Kaisamari Hintikka ja Teemu Laajasalo tavoittelevat Helsingin piispan paikkaa.Aarne Ormio, Marko Rantanen / Kirkon kuvapankki

Guardian: Orjuuden ja pakkotyön riski kasvanut Euroopassa

Orjuuden ja pakkotyön riski on kasvanut EU-maissa voimakkaasti viime vuoden aikana, kirjoittaa brittiläinen The Guardian -lehti. Riski kasvoi kolmella neljäsosalla EU-maissa viime vuonna.

Tutkijoiden mukaan orjuuden ja pakkotyön riskin kasvu johtuu vuoden 2015 pakolaiskriisistä.

Naisia mielenilmauksessa vaatimassa parempia työolosuhteita ja vähimmäispalkkaa.
Naisia mielenilmauksessa vaatimassa parempia työolosuhteita ja vähimmäispalkkaa. Oliver Weiken / EPA

Etelässä lämmintä, pohjoisessa sataa

Maan keski- ja pohjoisosassa tulee tänään sadekuuroja. Ainakin maan keskiosassa sateiden yhteydessä esiintyy myös ukkosta. Etelässä on poutaa, aurinkoista ja kesäisen lämmintä.

Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta torstaille 10. elokuuta.
Yle