1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. orjuus

Guardian: Maahanmuuttokriisi lisää pakkotyön ja orjuuden riskiä EU-maissa

Lehden mukaan EU:n alueella suurimmat riskit ovat Romaniassa, Italiassa, Kyproksella sekä Bulgariassa.

Naisia mielenilmauksessa vaatimassa parempia työolosuhteita ja vähimmäispalkkaa. Kuva: Oliver Weiken / EPA

Orjuuden ja pakkotyön riski on kasvanut EU-maissa voimakkaasti viime vuoden aikana, kirjoittaa brittiläinen The Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun). Riski kasvoi kolmella neljäsosalla EU-maissa viime vuonna.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Tutkijoiden mukaan orjuuden ja pakkotyön riskin kasvu johtuu pakolaiskriisistä. Lehti kehottaa EU:n yrityksiä, kuluttajia ja hallituksia olemaan valppaina poikkeuksellinen pakolaistilanne mahdollistaa työvoiman hyväksikäytön.

Suurimmat riskit joutua pakkotyöhön tai orjuuteen EU:n alueella on Romaniassa, Italiassa, Kyproksella sekä Bulgariassa. Koko maailmassa vastaavasti viisi pahinta maata ovat tällä hetkellä Pohjois-Korea, Syyria, Etelä-Sudan, Jemen ja Kongon demokraattinen tasavalta.

Aiemmin orjuusriski oli kaukaisemmissa maissa, kuten Thaimaassa ja Bangladeshissa, mutta nyt se on tullut yhä lähemmäksi. Esimerkiksi viime vuoden aikana useat turkkilaiset tekstiilitehtaiden suuret tuotemerkit ovat siirtyneet lapsityövoiman käyttöön.

Siirtolaisten ja maahanmuuttajien heikosta asemasta on uutisoitu myös kotimaassa. Esimerkiksi Yle uutisoi aiemmin heinäkuussa thaimaalaisten marjanpoimijoiden heikosta asemasta Suomessa. Vastaavia paljastuksia heikoista työolosuhteista on tullut ilmi myös ravintola-alalla ja rakennusalalla.