USA karkotti kaksi kuubalaista diplomaattia – taustalla väitteet oudoista äänihyökkäyksistä Havannassa

Amerikkalaisdiplomaatit ovat kärsineet oireista, jotka saattavat olla akustisen häirintälaitteen aiheuttamia. Kuuba kiistää häirinnän.

Kuuba
Havanna, Kuuba
Havanna, KuubaErnesto Mastrascusa / EPA

Kuubassa osa Yhdysvaltojen lähetystön työntekijöistä on saattanut joutua niin kutsutun akustisen hyökkäyksen kohteeksi. Osa oireita saaneista on joutunut palaamaan kotimaahansa saamaan hoitoa, ja osan kuulo on saattanut heiketä pysyvästi.

Vastatoimena terveysoireille Yhdysvallat vaati kahta kuubalaista diplomaattia poistumaan Washingtonista 23. toukokuuta. Maiden välisiä suhteita heikentänyt tapaus on tullut nyt julkisuuteen.

Tiedot akustisesta hyökkäyksestä perustuvat nimettömiin diplomaattilähteisiin. Virallisesti Yhdysvallat on puhunut vain oudoista oireista, jotka alkoivat vuoden 2016 lopulla.

– Havannassa työskennelleistä suurlähetystön henkilökunnasta on raportoitu erilaisia fyysisiä oireita, joille ei ole löytynyt selkeää syytä tai aiheuttajaa, kertoo ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert.

Kuuba kiistää häirinnän

Kuuba kiistää hyökänneensä Yhdysvaltojen diplomaatteja vastaan. Se sanoo kuulleensa tapauksesta Yhdysvalloita helmikuussa.

– Kuuba ei ole koskaan, eikä aio koskaan sallia, että Kuuban maaperää käytettäisiin mihinkään toimiin hyväksyttyjä diplomaatteja tai heidän perheitään vastaan, Kuuban ulkoministeriö totesi.

Kuuban mielestä sen diplomaattien karkotus Washingtonista oli perusteetonta. Se sanoo tutkivansa tapausta kiireellisesti ja mahdollisimman korkealla tasolla.

Ääntä taajuuksilla, joita ei kuule

Viranomaislähteiden mukaan Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI selvittää asiaa. Kuukausien tutkinnan jälkeen johtopäätös oli, että lähetystötyöntekijöitä häirittiin soittamalla ääntä sellaisilla taajuuksilla, joita ihminen ei kuule.

Vielä on epäselvää, onko kyseessä tahallinen hyökkäys vai jokin muu tarkoitus. Ei myöskään tiedetä, oliko äänilaite lähetystötyöntekijöiden asunnoissa vai niiden ulkopuolella.

Kaikki uhrit ovat asuneet Kuuban hallituksen omistamissa ja ylläpitämissä asunnoissa. Kuuba valvoo hyvin tarkkaan Yhdysvaltojen lähetystötyöntekijöitä.

Amerikkalaisten mukaan Kuuballa on velvollisuus kansainvälisten velvoitteiden nojalla ja Wienin yleissopimuksen mukaisesti ryhtyä toimenpiteisiin diplomaattien suojelemiseksi.

Häirintää vuosien ajan

Yhdysvaltojen diplomaatit Kuuban pääkaupungissa Havannassa ovat valittaneet vuosien ajan, että Kuuban viranomaiset häiriköivät heitä. Diplomaattien mukaan häirintä kuitenkin loppui, kun Yhdysvallat ja Kuuba palauttivat diplomaattiset suhteensa vuonna 2015.

Diplomaattisuhteet palautettiin yli 50 vuotta kestäneen tauon jälkeen, kun presidentti Barack Obama ja Raul Castro saivat maiden välit lähentymään neuvotteluiden avulla.

Maiden suhteet ovat kuitenkin hieman viilentyneet presidentti Donald Trumpin tultua virkaansa. Trump muun muassa tiukensi matkustussääntöjä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT