Vaeltajat pitävät Lapin pelastuslaitoksen kiireisenä – loukkaantuneita ja väsyneitä haetaan erämaasta lähes päivittäin

Elo-syyskuu on Lapin luonnossa liikkumisen sesonkiaikaa ja se tietää työtä myös Lapin pelastuslaitokselle.

pelastustoimi
puinen viitta kyltti kansallispuisto Pallas-Yllästunturi
Pallas-Yllästunturin kansallispuistoJenni Leukumaavaara / Yle

Hillastajat ovat jo rientäneet Lapin soille, mustikka-aika pohjoisessa on vasta edessä. Lapin pelastusjohtaja Martti Soudunsaari kertoo, että tähän mennessä Lapin pelastuslaitoksen apua on tarvittu vain yhden Kittilässä eksyneen ja uupuneen hillastajan auttamisessa.

Pelastuslaitos lähtee liikkeelle kun maastossa tarvitaan ensiapua tai sitten maastokalustoa, esimerkiksi mönkijöitä. Soudunsaaren näppituntuma on, että marjastuskauden aikana apua annetaan noin kymmenelle marjastajalle.

Paljon marjastajia enemmän viranomaisia työllistävät vaeltajat.

– Viimeisen kolmen viikon aikana on kolmisenkymmentä tapausta, joissa patikoijat ovat loukkaantuneet, tippuneet louhikkoon, on sairaskohtauksia ja vaellusreitillä väsyneitä. Melkein päivittäin jostain haetaan vaeltajia, Soudunsaari kertoo.

– Näitä on paljon enemmän kuin eksyneitä marjastajia, Soudunsaari toteaa. Eksynyt marjastaja saadaan toisinaan takaisin ihmisten ilmoille poliisin ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimin, eikä pelastuslaitosta tarvita.

Elo-syyskuu ja ruska-aika on Lapissa vaeltamisen sesonkiaikaa. Kiirettä pitää pelastuslaitoksella myös kevättalvella, jolloin hiihtäjät ja hiihtovaeltajat ovat liikkeellä. Vuoden aikana pelastuslaitos poimii Lapin erämaista ja tuntureilta keskimäärin sata apua tarvitsevaa retkeilijää.

Soudunsaari kertoo, että uusi ilmiö on hyvin varustautuneet, mutta voimansa yliarvioineet kulkijat. He eivät pysähdy lepäämään ja syömään silloin kun pitäisi ja lopulta eivät jaksa maastosta enää omin avuin pois.

Soudunsaari muistuttaa kartasta ja kompassista sekä puhelimeen ladattavista karttasovelluksista. Hätäkeskuslaitoksen käyttämä 112 Suomi -sovellus ei toimi kaikkialla Lapin erämaissa, Soudunsaari tähdentää.