Hyppää sisältöön

Valokuvat paljastavat koskettavia tarinoita ikäihmisten elämästä – "Suomen historiaa pala palalta"

Eri puolilla Suomea kiertävässä valokuvanäyttelyssä esillä on satavuotiaan Suomen vanhimpia asukkaita. Näyttelyn valokuvaaja toivoo, että kuvat kannustaisivat ihmisiä kuuntelemaan myös omien läheistensä tarinoita.

Valokuvaaja Leena Louhivaara on ikuistanut 101-vuotiaan Peitsa Mikolan näyttelyynsä "Omakuva - sata vuotta suomalaisena 2017". Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

OULU Kymmenet valokuvat ikäihmisistä koristavat näyttelytilan seiniä Oulussa. Kuvat kertovat erilaisista sattumuksista ja elämänkokemuksista. Siitä, minkälaisia vaiheita on kuulunut Suomen vanhimpien ihmisten elämään.

Jokaisesta näyttelyyn osallistuneesta on esillä tuore muotokuva, mutta myös kuva lapsuudesta sekä jostakin ikäihmiselle itselleen tärkeästä asiasta tai tapahtumasta. Niistä keriytyy tarina.

Esimerkiksi 101-vuotiaan Peitsa Mikolan kuvat saavat hymyn huulille.

Hän kertoo tekstissä kuvien yhteydessä, kuinka hänen lapsensa olivat takavuosikymmeninä nähneet helsinkiläisessä puistossa leikkiessään erityisen vanhan miehen. Lapset olivat kysyneet mieheltä, mitä noin vanha ukko puistossa tekee. Mies oli vastannut, että minä vain taatana täällä kävelen. Lapset juoksivat kotiinsa ja kertoivat isälleen puistossa olleesta vanhasta miehestä, joka ei osannut sanoa s-kirjainta.

Siitä ei kuitenkaan tainnut olla kysymys, vaan vanha mies oli ollut silloin noin 70-vuotias Frans Emil Sillanpää, Taata.

Rankat sotavuodet jättäneet jälkensä

Näyttelyn koonnut valokuvaaja Leena Louhivaara puhuu vahvasti tarinoiden sekä historian puolesta. Louhivaara sanoo, että niistä ihmisten pitäisi kuulla ja myös kertoa enemmän. Valokuvaajan mielestä omasta historiasta puhuminen parantaa myös itsetuntemusta.

Näyttely kiertää ympäri Suomea ja on elokuussa nähtävillä Oulussa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

– Se on Suomen historiaa pala palalta, eri ihmisten kautta. Jos niitä tarinoita ei kerrota, emme saa koskaan tietää toisistamme syvempää historiaa, emmekä löydä mahdollisia yhtymäkohtia toisiimme, Louhivaara sanoo.

Jos niitä tarinoita ei kerrota, emme saa koskaan tietää toisistamme syvempää historiaa.

Leena Louhivaara

Tähän näyttelyyn kootuissa kuvissa esiintyvät helsinkiläisen palvelutalon asukkaat. Heidän tarinansa kertovat onnesta ja ilosta, mutta myös rankoista sotavuosista ja niiden jättämistä jäljistä.

Kuitenkin kuvissa näkyvät myös sukupolvierot. Joissakin tarinoissa sukupolvikokemus kertoo esimerkiksi Vanhan valtaamisesta.

Leena Louhivaara kertoo toisen esimerkin siitä, kuinka ihminen pysyy, vaikka ympärillä käy suurikin myllerrys.

– Eräs rouva oli töissä samassa pankissa 41 vuotta, mutta nimi vaihtui. Ensin se oli KOP, sitten Merita ja lopulta Nordea. 41 vuotta, hän alleviivaa.

Pydähdy, kuuntele ja kerro

Kun valokuvaaja Leena Louhivaara keräsi tarinoita näyttelyyn, hän ajatteli, että palvelukodin asukkaat olisivat tuoneet mukanaan kuvia arjestaan. Toisin kuitenkin kävi. Ikäihmisille tärkeintä olivatkin omat läheiset.

– Ajattelin, että näyttelyyn tulisi ikäihmisten valitsemina kuvia esimerkiksi eri paikkakunnista tai työnteosta, mutta suurin osa valitsi kuvat heille kaikkein läheisimmistä ihmisistä. Mietin, miksi työkuvia oli niin vähän, mutta silloin työtä ei välttämättä kuvattu niin paljon.

Valokuvaaja Leena Louhivaara. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Louhivaara toivoisi, että hänen kokoamansa näyttely kannustaisi jokaista ihmistä kuuntelemaan myös omien läheistensä tarinoita.

– Kun näkee oman vaarinsa, mumminsa, äitinsä tai isänsä, pitäisi pysähtyä kuuntelemaan, että mikä heidän tarinansa nyt olikaan, eikä vain ohittaa niitä. Myös omaa tarinaa kannattaisi kertoa muille.

Jos omaa tarinaansa ei kerro eteenpäin, kukaan ei voi sitä myöskään kuulla.

Leena Louhivaaran näyttely "Omakuva – sata vuotta suomalaisena 2017" on avoinna Oulu10:ssä elokuun 29. päivään saakka. Sen jälkeen se kiertää Kuopiossa, Turussa ja Tampereella.