Utsjokelainen Esko Aikio ilmoittaa kalastaneensa luvattomasti Tenon vesistössä tiistaina.
Aikio laski lohiverkon Utsjoen yläjuoksulle. Seisovan lohiverkon kalastuskausi päättyi Utsjoen vesistöissä heinäkuun 31. päivä.
– Olen laskenut lohiverkon omalle, perinteiselle verkkopaikalleni Utsjoen yläjuoksulle. Verkko on laiton Tenojoen sivuvesistöjen kalastussäännösten mukaan, Aikio kertoo.
Tavoitteena päästä käräjille
Esko Aikio on itse ilmoittanut asiasta poliisille. Hän teki asiasta rikosilmoituksen keskiviikkona. Ilmoituksessa Aikio kirjoittaa verkon olevan pyynnissä edelleen.

Myös neljä Utsjoen Vetsijoen kalastajaa ilmoittivat viime viikolla viranomaisille samankaltaisesta laittomasta pyynnistä. Heidän tarkoituksenaan on päästä käräjöimään asiasta, ja sitä kautta muuttaa lainsäädäntöä.
Aikiolla on sama tavoite.
– Haluan päästä käräjille ja siellä kansamme vuoksi kyseenalaistaa ja testata Tenon sivujokien pyyntisäännösten laillisuuden erityisesti Suomen perustuslakiin ja kansainväliseen oikeuteen peilaten.
– Haluan varmistaa meidän, Tenonlaakson jokisaamelaisten oikeusturvan. Haluan turvata jokisaamelaisten oikeuden omaan elämään, selviytymiseen, hyvinvointiin ja kulttuuriin, Aikio selventää tarkoitusperiään.

Luken mukaan kalastus olisi voinut jatkua entisellä tasolla
Esko Aikio ei näe perusteita saamelaisten perinteisen pyynnin koville rajoituksille.
Hän huomauttaa, että Luonnonvarakeskus Luke lausui toukokuussa maa- ja metsätalousministeriölle, että Tenojoen lohikantojen seuranta- ja tutkimustiedon perusteella Tenojoen Suomen puoleiset sivuvesistöt ovat viime vuosina pääsääntöisesti täyttäneet niille asetetut kutukantatavoitteet.
Sen vuoksi merkittävimpiin sivuvesistöihin, kuten Pulmankijärvi, Vetsijoki ja Utsjoki, ei Luken mukaan kohdistu välittömiä kalastuskuolevuuden ja kalastuksen vähentämistarpeita. Luken mielestä kalastus näissä merkittävimmissä sivuvesistöissä olisikin voinut jatkua kutakuinkin entisellä tasolla.

Aikio pitää perinteisen pyynnin rajoituksia vain saamelaisten kiusaamisena.
– Minusta tuntuu, että Suomen valtio on vienyt pyyntioikeutemme vain ilkeyttään, Esko Aikio pohtii.
Saamelainen Ellos Deatnu -liike pyysi heinäkuun lopussa Suomen ja Norjan valtioilta selvitystä siitä, miten ne ovat saaneet omistus- ja hallintaoikeudet Tenon vesistöön. Kirje toimitettiin Suomen puolella muun muassa pääministeri Juha Sipilälle, ulkoasiainministeri Timo Soinille, maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle, oikeusministeri Antti Häkkäselle ja sisäministeri Paula Risikolle.