Kunnianhimoista oopperaa tehdään muuallakin kuin Helsingissä ja Savonlinnassa

Pienessä pohjoispohjalaiskunnassa esitetään mahtipontista oopperaa, joka kertoo lahjakkaasta laulajasta ja orpopojasta Abraham Ojanperästä.

ooppera
Ooppera harjoittelee Limingassa ulkolavalla.
Liminkalaissyntyinen laulutaiteilija ja originelli Abraham Ojanperä sai näköisensä oopperan.Timo Sipola / Yle

Kaikki Helsingin ja Savonlinnan ulkopuolella tehty suomalainen ooppera ei ole kansanoopperaa. Varteenotettavia oopperateoksia tehdään muuallakin, esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla pienessä Limingan kunnassa. Siellä ensi-iltansa sai uusi ooppera Abrahamin pidot, joka on oikea nuorten esiintyjien voimannäyttö.

Tarina alkaa 1800-luvun suurten näkävuosien aikakaudelta

Ooppera kertoo vuonna 1856 Limingassa syntyneestä poikkeuksellisen laulutaitoisesta orpopojasta Abraham Ojanperästä, joka oli ensimmäisiä Suomessa levyttäneitä laulajia ja konsertoi ulkomailla asti. Laulukoulutukseen mies pääsi oman yhteisönsä kustantamana sellaisena aikana, jolloin kansakouluun pääsykin oli onnenkauppaa.

Oopperalaulajat näyttämöllä Limingan ulkoilmateatterissa.
Liminkalaisten sielunpaimen rovasti Bergillä ottaa oopperassa välillä tiukoille seurakuntansa kanssa.Timo Sipola / Yle

Teos on säveltäjä ja taitelijaprofessori Jukka Linkolan yhdestoista ooppera. Linkola on itse lopputulokseen varsin tyytyväinen. Samalla hän antaa suurta tunnustusta musiikilliselle ammattitaidolle, jota pohjoisesta löytyy.

Oopperan esiintyjät ovat pääosin Oulun seudulta ja mukana on muun muassa tanssinopettajaopiskelijoita Oulun ammattikorkeakoulusta.

Mukana myös uusi virsi

Kyseessä on iso ja vaativa teos. Se sisältää vaativia melodioita, kirkkomusiikkia ja uuden virrenkin (siirryt toiseen palveluun), jota yleisö pääsee itse laulamaan.

– Abrahamin pidoissa on kyse isosta oopperasta, ei mistään kansanoopperasta. Se on melodinen ja näyttävä teos. Helsingin juhlaviikkoihin tai Ilmajoen musiikkijuhliin tätä voisi verrata, mutta siellä työtä on tehty jo kaksikymmentä vuotta, ja täällä kyse on ensimmäisestä kerrasta, sanoo Linkola.

Aikansa huomattavimman laulutaitelijan ja Suomen laulunopetuksen isän nimi on päässyt unohtumaan suurelta yleisöltä, mutta asialle vihkiytyneiden keskuudessa Oskar Merikannon, Robert Kajanuksen ja Eino Leinon ystävä ja työtoveri kyllä tiedetään.

Aikansa merkittävin laulutaiteilija

Abraham Ojanperä oli aikansa merkittävin laulutaitelija Suomessa. Suomen kuuluisimman säveltäjän Jean Sibeliuksen luottosolisti, yhden Suomen rakastetuimman säveltäjän, Oskar Merikannon pitkäaikainen työtoveri ja Suomen merkittävimpiin kirjailijoihin kuuluvan Eino Leinon ystävä, joka ponnisti kansalliseen tietoisuuteen suurten nälkävuosien varjosta.

Oopperaidean äiti, sen libretisti ja toinen ohjaaja liminkalainen kulttuurin, politiikan ja yrittämisen moniottelija Helena Tornberg korostaa asioiden historiallista taustaa. Ojanperän koulutukseen lähettäminen kyläläisten varoin tapahtui vain muutamia vuosia sen jälkeen, kun Limingan väestöstäkin huomattava osa oli kuollut nälkävuosien seurauksena.

Tornberg on luonut ristiriitaisesta aikansa suomalaisuuden sankarista lämminhenkisen tarinan ja tuonut Ojanperästä hänen persoonansa kauneuden hyvin esille.

– Abraham pystyi toimimaan laulajana ihan kaikissa musiikkipiireissä. Arvellaankin, että Sibeliuksesta tuli niin hyvä säveltäjä nimenomaan siksi, että sen jälkeen kun hän käytti Abrahamia laulajana, hän ei enää itse laulanut, sanoo Tornberg.

Pääosan esittäjä kuin esikuvansa

Abraham Ojanperän saappaissa oopperassa seisoo Tomi Punkeri, jossa itsessäänkin on Ojanperän kaltaisia renessanssi-ihmisen piirteitä.

Knallihattuinen mies istuu ulkoilmaoopperan katsomossa.
Pian lääkäriksi valmistuva Tomi Punkeri tekee oopperassa Abraham Ojanperän roolin.Timo Sipola / Yle

Abraham Ojanperä työskenteli itse aikoinaan esimerkiksi kanttorina jopa neljännesvuosisadan ajan ja toimi kirkkoveisuun opettajana 20 vuotta. Punkeri on puolestaan suorittanut kanttorin tutkinnon, ja Oulun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta pitäisi saada paperit käteen vuoden päästä.

Ojanperän saappaisiin Punkeri astui suurella innolla. Hiki on tosin harjoituksissa valunut.

– Oopperanteko on varsin fyysistä hommaa! Olen ollut hiestä märkänä jokaisten harjoitusten jälkeen, Punkeri kuvailee.

Toista pääroolia, Ojanperän nuoruudenrakastettua ja uskollista ystävää Katri Tuoria esittää Johanna Kropsu, jonka mielestä Jukka Linkola osaa kirjoittaa solisteille upeita rooleja.

Moni laulajista, kuten esimerkiksi juuri Kropsu, on Pohjois-Pohjanmaalta niin ikään maailman maineeseen nousseen Soile Isokosken oppilaita.

Ojanperä ei saa enää vaipua unohduksiin

Kukaan Abrahamin pidot -oopperan esiintyjistä ei ollut kuullutkaan miehestä ennen tätä produktiota. Aikansa tunnetuimman laulajan muisto on ilmeisesti pyyhkiytynyt ihmisten muistista melko tehokkaasti.

Oopperan toinen ohjaaja ja koreografi Jouni Prittinen uskoo, että tämän jälkeen asia on toisin.

– Minä uskon, että tämän oopperan jälkeen häntä ei unohdeta enää milloinkaan. Yritin tehdä teoksesta helposti seurattavan ja raikkaan kokonaisuuden, ja uskon, että katsomossa viihtyvät myös oopperan ensikertalaiset, Prittinen sanoo.

Oopperan kuoro esiintyy Limingassa ulkonäyttämöllä.
Libreton kirjoittaneella Helena Tornbergilla on jo ensi kesän oopperan aihe valmiina: Limingassa punaiset ja valkoiset eivät käyneet taisteluun, vaan yksissä tuumin kätkivät aseensa. Timo Sipola / Yle

Reilun kymmenen tuhannen asukkaan Limingan kunta on luonut tapahtumaa varten hienon esiintymispaikan Vanhaan Liminkaan, aivan Ojanperän kotitalon Aappolan välittömään läheisyyteen. Näyttämörakenteisiin on upotettu rahaa noin 100 000 euroa.

Myös talkoohenki on ollut kunnassa kohdallaan. Esimerkiksi yksi harjoituksissa koko porukan muonituksesta huolehtivista emännistä lykkäsi kunnalta eläkkeelle jäämistään vuodella päästäkseen mukaan oopperaan. (siirryt toiseen palveluun)

Oopperan traileri (siirryt toiseen palveluun)