"Kylmää!" – Edes lämmittimet eivät tänä kesänä riittäneet vesipuiston veden lämmittämiseen

Itäsuomalaisissa vesipuistoissa mietitään nyt keinoja varautua vastaavanlaisiin kylmiin ja sateisiin kesiin.

vesipuistot
Lasten uima-allas Visulahdessa
Tarja Nyyssönen / Yle

Viime päivien lämpöaalto on otettu ilomielin vastaan itäsuomalaisissa vesipuistoissa. Kävijöitä on tällä viikolla riittänyt, mutta kylmä alkukesä ja sateinen loppukesä veivät lapsiperheitä muualle kuin uima-altaiden äärelle.

– Kaksijakoinen on tämä kesä ollut. Kesäkuu oli mollivoittoinen, välillä satoi jopa räntää. Mutta puisto oli silti auki joka päivä. Heinäkuu toi odotetusti turistivirrat, säästä huolimatta, Mikkelin Visulahden puistonjohtaja Ville Asikainen kertoo.

Asiakkailta on tänä kesänä tullut kiitosta siitä, ettei tarvitse jonottaa

Sini Laukkanen

Myös Punkaharjun Kesämaassa ovet pidettiin koko kesän auki, vaikka sää oli välillä vesipuistoille sopimaton.

– Asiakkailta on tänä kesänä tullut kiitosta siitä, ettei tarvitse jonottaa, Punkaharju Resortin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sini Laukkanen nauraa.

Niin Kesämaassa kuin Visulahdessakin monet aktiviteetit tapahtuvat taivasalla. Aurinko on perhelomakohteille paras markkinoija.

– Tämä on nyt toinen tai kolmas kesä peräkkäin, kun olemme säiden armoilla heikoilla kantimilla. Toisaalta on ollut hyviäkin, aurinkoisia päiviä ja ne rikastuttavat hiljaisempia jaksoja, Sini Laukkanen kuvailee Kesämaan kesää.

Visulahden vesipuisto.
Tarja Nyyssönen / Yle

Visulahden kesän pelastus olivat alueen erilaiset tapahtumat, etenkin Mikkelissä järjestetyt asuntomessut. Messut toivat kuukaudessa yli 100 000 ihmistä Mikkeliin.

– Paljon vaikeampi kesä olisi ollut ilman messuja. Ne toivat jatkuvuutta ja tasaisuutta leirintäalueelle ja majoituspuolelle. Totta kai monet perheet, jotka tulivat asuntomessuille, tulivat myös Visulahteen, Ville Asikainen hymyilee.

Kylmiin kesiin on varauduttava

Vaikka tämä kesä on tuonut harmaita hiuksia vesipuistoyrittäjille, nähdään molemmissa itäsuomalaisissa puistoissa tulevaisuutta. Pohdinnassa on erilaisia keinoja varautua kylmiin ja sateisiin kesiin jatkossa.

– Itse näen asian niin, että vesipuistoimagoa kannattaa pitää yllä ja kehittä. Mutta siihen rinnalle pitää saada jotain sellaista, mikä houkuttelee asiakkaita myös viileämmillä säillä. Yksi vaihtoehto on investoida Kesämaahan sellaista puuhatilaa, jossa ollaan säältä suojassa, Sini Laukkanen visioi.

Visulahdessa sisäleikkitilaa on jo valmiiksi. Vesipuistoa kehitetään kuitenkin käyttäjäystävällisemmäksi ensi kesää varten.

– Kylmää on ollut, etenkin öisin. Etenkin tuo pienempien allas on luvalla sanoen viileä. Siitä tulee asiakaspalautetta meille, mutta lämmittimet eivät yksinkertaisesti riitä. Suunnitelmissa on hankkia tehokkaammat lämmittimet ensi vuodeksi, sillä näen että on syytä alkaa varautua tällaisiin matalapainevoittoisiin ja viileämpiin kesiin meidänkin, puistonjohtaja Ville Asikainen paljastaa.