1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjän ilmavoimien valvontalentokone lensi Pentagonin ja Trumpin lomanviettopaikan yli

On poikkeuksellista, että rutiininomainen valvontalento tehdään keskeisten hallintorakennusten yli.

Venäjä
Yhdysvaltain kongressirakennus
Yhdysvaltain kongressirakennuksen yläpuolella on tarkasti vartioitu lentokieltoalue.Michael Reynolds / EPA

Venäjän ilmavoimien valvontalentokone on lentänyt matalalla Yhdysvaltojen tärkeimpien hallintorakennusten yli Washingtonissa, kertoo uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Aseistamaton Tupolev Tu-154-lentokone lensi keskiviikkona Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin, Capitol-kukkulan kongressirakennuksen, keskustiedustelupalvelu CIA:n päärakennuksen ja Andrewsin sotilastukikohdan yli noin kilometrin korkeudella.

Politico-verkkolehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kone lensi myös New Jerseyn Bedfordissa sijaitsevan golfkerhon läheltä. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump viettää kerholla kesälomaansa.

Lento oli Open Skies -sopimuksen mukainen valvontalento. Sopimuksessa on mukana 34 valtiota, jotka sallivat toistensa tehdä valvontalentoja sotilaskohteiden yllä sovittuina ajankohtina.

Poikkeuksellinen reitti

Itse lento oli siis täysin rutiininomainen. On kuitenkin poikkeuksellista, että lennon reitti kulki keskeisten hallintorakennusten ja presidentin lomanviettopaikan yli.

Politico tulkitsee Venäjän härnäävän presidentti Trumpia valvontalennollaan. Yhdysvaltojen kongressin säätämät pakotteet ovat kiristäneet maiden välisiä suhteita.

Washingtonin hallintoalueen yllä on lentokieltoalue. Kielto ei kuitenkaan koske valvontalentoja, joiden reiteistä sovitaan etukäteen.

– He yleensä listaavat paikat, joiden yli he haluavat lentää. Me sovimme lentosuunnitelmasta. Lukuun ottamatta muutamia poikkeuksia, jotka liittyvät turvallisuuteen tai sääoloihin, he saavat lentää käytännössä missä vain, puolustusministeriön virkailija selitti reittisuunnittelua Politicolle.

Sopimuksen tarkoituksena on lisätä turvallisuutta ja avoimuutta. Myös Suomi on mukana sopimuksessa, ja Venäjä tekee myös Suomessa säännöllisesti valvontalentoja.

Lue seuraavaksi