Yhdysvalloista tulee päivittäin satoja turvapaikanhakijoita Kanadaan – taustalla Trumpin kiristys oleskelulupiin

Tulijoita on etenkin Quebecin alueelle. Montrealin olympiastadionille on jo majoitettu satoja. Valtaosa turvapaikanhakijoista on haitilaisia.

Kanada
Uutisvideot: Kanadaan tulvii haitilaisia Yhdysvalloista
Uutisvideot: Kanadaan tulvii haitilaisia Yhdysvalloista

Presidentti Donald Trumpin hallinto aikoo poistaa tilapäisen suojelun haitilaisilta.

Yhdysvalloissa olevilta haitilaisilta – joita on jopa 60 000 – päättyy oleskelulupa viimeistään tammikuussa. Useimmat heistä ovat asuneet maassa vuosikausia.

Sadat haitilaiset ovat viime viikkoina lähteneet Kanadaan, jossa he hakevat turvapaikkaa. Kanadalla ei ole erityistä suojelukategoriaa haitilaisille, joten heidän hakemuksensa käsitellään tapauskohtaisesti, ja voi hyvin olla, että osa käännytetään.

Haitilaiset ovat ranskankielisiä, joten heidän suosituin kohteensa Kanadassa on ranskankielinen Quebecin provinssi ja Montreal.

Heinäkuun lopun jälkeen Quebeciin on tullut Yhdysvalloista yli 2 500 haitilaista. Normaalisti sama määrä – eri kansalaisuuksia – tulee provinssiin vuodessa.

Koko Kanadaan on alkuvuoden aikana (tammi-kesäkuussa) tullut virallisten tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) eri rajanylityspaikkojen kautta 7 925 turvapaikanhakijaa. Koko vuoden luku noussee selvästi viime vuoden noin kymmenestä tuhannesta.

Joukossa on jonkin verran myös muunmaalaisia turvapaikanhakijoita, muun muassa jemeniläisiä ja somaleita. Noin 90% tulijoista on silti nimenomaan haitilaisia.

Telttaleiri rajalle, pakolaisia Montrealin olympiastadionille

Haitin ulkoministeri Antonio Rodrigue ja ulkohaitilaisten asioista vastaava ministeri Stéphanie Auguste neuvottelivat eilen Quebecissä haitilaisten turvapaikanhakijoiden tilanteesta.

Tulijoille on alettu pystyttää telttaleiriä rajan lähelle, Saint-Bernard-de-Lacolleen. Leiriin pystytetään lämmitetyt teltat 500 tulijalle.

Montrealissa satoja tulijoita on majoitettu olympiastadionille, joka oli vuoden 1976 kesäolympialaisten pääareena.

Tarkoitus on avata myös käytöstä poistettu sairaala hätämajoitukselle.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau vakuutti viime perjantaina kanadalaisille, että tulijat kyetään vastaanottamaan:

– Me varmistamme, että resurssit näiden pakolaisten vastaanottamiseen ovat käytössä ja maahanmuuttojärjestelmämme pysyy vahvana ja lujana.

– Olemme avoin ja myötätuntoinen maa, mutta se johtuu ainakin osin siitä, että takaamme kanadalaisille, että käsittelemme kaikki nämä uudet tulijat asianmukaisesti, sanoi Trudeau tiedotustilaisuudessa.

Mikä on "tilapäisen suojelun status"?

Yhdysvaltain kongressi loi vuonna 1990 tilapäisen suojelun statuksen, eli TPS:n. Sillä on suojeltu sotaa ja luonnonmullistuksia pakenevia ihmisiä.

Haitin kohdalla suojelun tarve on perustunut vuoden 2010 maanjäristykseen, josta rutiköyhä maa ei ole kunnolla vieläkään toipunut. Viimeksi viime vuoden lopulla maassa riehui hurrikaani Matthew ja koleraepidemia.

Haitin taloudelle ovat myös hyvin tärkeitä Yhdysvalloissa asuvien haitilaisten lähettämät rahalahjoitukset, joiden määrän Pew Research Center arvioi (siirryt toiseen palveluun)vuonna 2015 1,3 miljardiksi dollariksi.

Statuksen puitteissa saa määräaikaisen oleskelu- ja työluvan, jotka pitää ajallaan uusia, tai voi tulla karkotetuksi.

New York Times kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Obaman kaudella haitilaisten tilapäiset oleskeluluvat uusittiin aina 1,5 vuodeksi kerrallaan. Toukokuussa presidentti Trump päätti, että seuraavat luvat ovat puolen vuoden mittaisia ja loppuvat näillä näkymin kokonaan vuodenvaihteessa.

Tilapäinen suojelu on monessa tapauksessa venähtänyt vuosiksi, muun muassa hondurasilaisia ja nicaragualaisia on asunut sen puitteissa Yhdysvalloissa vuodesta 1999 lähtien, jolloin hurrikaani Mitch teki niissä maissa tuhojaan.

Nyt Yhdysvallat tarjoaa tilapäistä suojelua noin 300 000 tuhannelle ihmiselle, kymmenestä eri maasta.

TPS vastaa Suomessa käytössä ollutta humanitaarisen suojelun kategoriaa, (siirryt toiseen palveluun)joka poistettiin käytöstä viime vuonna, kun turvapaikkapolitiikkaa kiristettiin.

Lähteet: AFP, AP