1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kotka miettii sijoituskohteita sähkömiljoonilleen – ideoita lainojen maksusta uimahalliremonttiin

Kaupunginhallitus päättänee ensimmäisistä kohteista elokuun lopulla.

Kuva: Minna Kaipainen / Yle

Kotkan valtuutetut ovat käyneet alustavia keskusteluja, miten kaupungin tulisi käyttää Kymenlaakson Sähkön osakkeiden myynnistä saamansa rahat.

Kaupungille on tuloutettu kaupasta 70,2 miljoonaa euroa. Rahat ovat tällä hetkellä lyhyen koron sijoituksissa.

– Olen pyytänyt talousjohtajaltamme laskelmia esimerkiksi sijoituksista tai lainojen takaisin maksuvaihtoehdoista, sanoo Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.).

Braskin mukaan valtuuston suurin ryhmä SDP ei ole vielä päättänyt investointikohteiden listaa, jota rahoilla voisi toteuttaa.

– Kaupungille tulee myös noin kolmen miljoonan euron vuosittainen vaje tuloihin, kun Kymenlaakson Sähkön osinkotuotot poistuivat. Täytyy löytää kokonaisuus, miten rahat laitetaan poikimaan, jatkaa Brask.

Myös esimerkiksi perussuomalaisten ryhmässä odotetaan virkamiesten valmistelua eri vaihtoehdoista.

– Eri poliittiset ryhmät ovat vasta tunnustelleet linjauksia rahojen tulevasta käytöstä, sanoo kaupunginhallituksen jäsen Olli Kekkonen (ps.).

Kekkonen sijoittaisi rahoja ainakin Katariinan uimahallin remonttiin.

Tarve paikata alijäämiä

Kotkan kaupungin taloutta rasittaa noin 48 miljoonan euron alijäämä menneiltä vuosilta. Sähkörahoilla on tarkoitus kattaa näitä alijäämiä.

Sähköosakkeista kaupunki saa noin 40 miljoonan euron myyntivoiton. Myyntivoitto syntyy, kun kauppasummasta vähentää osakkeiden arvon kaupungin taseessa.

Myyntivoitto ei riitä kattamaan kaikkia alijäämiä.

Pietu Mänttäri

– Myyntivoitto ei riitä kattamaan kaikkia alijäämiä. Lisäksi tänä vuonna on painetta, että alijäämää tulee vielä lisää, sanoo Kotkan talousjohtaja Pietu Mänttäri.

Kaupunki on käynyt neuvotteluja monen rahoituspalveluja tarjoavan tahon kanssa, mutta varsinaisia salkunhoitosopimuksia ei ole solmittu.

Rahojen käytöstä saataneen ensimmäisiä linjauksia 28. elokuuta, kun kaupunginhallitus käsittelee asiaa.