Alvar Aallon arkkitehtuurihelmi suljettiin 1990-luvulla yleisöltä, nyt se on taas auki – "Marmoripiha on rakennuksen sydän"

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Rautatalon Marmoripiha on avattu yleisölle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Alvar Aalto
Alvar Aallon rautatalon marmoripihan kahvila
Marmoripihalla on avattu tällä viikolla uusi Marmoripiha by Dylan -ravintola.Jyrki Lyytikkä / Yle

Rakennuksen sydän. Muun muassa sellaiseksi Helsingin Rautatalon toimitusjohtaja Terho Kylli kuvailee talon keskelle kätkettyä atriumia, Marmoripihaa.

Itse Rautatalo on arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema, Helsingin ydinkeskustassa Stockmannin tavarataloa vastapäätä sijaitseva liike- ja toimistorakennus. Kylli kehuu rakennuksen sisällä olevaa Marmoripihaa vaikuttavaksi näyksi:

Kolmen kerroksen korkuisessa salissa on 40 kattoikkunaa. Lattia on marmoria, ja tilaa kiertävät ylempien toimistokerroksien parvet. Parvien kaiteet on päällystetty vaaleilla, alun perin Italiasta tuoduilla travertiini-kivilevyillä.

Alvar Aallon rautatalon marmoripiha
Marmoripihalla on 40 ympyränmuotoista kattoikkunaa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Marmoripiha – toiselta nimeltään myös Marmorihalli – on ollut yleisöltä suljettuna parinkymmenen vuoden ajan, 1990-luvulta asti. Tällä viikolla se on kuitenkin avattu yleisölle uudelleen: syynä on uusi Marmoripiha by Dylan -niminen ravintola, joka sijaitsee juuri Marmoripihalla.

Toimitusjohtaja Kylli on asiasta iloinen.

– Täällä on aiemminkin käynyt paljon ulkomaalaisia turistiryhmiä, mutta siitä on pitänyt sopia erikseen, tänne ei ole päässyt noin vain.

– Uskon, että varsinkin Aallon harrastajat mutta myös turistit tulevat vierailemaan täällä paljon, hän sanoo.

Alvar Aallon rautatalon marmoripihan kahvila
Rautataloa on kunnostettu kuluneena vuonna.Jyrki Lyytikkä / Yle

"Uranuurtaja toimistorakennussuunnittelussa"

Kahdeksankerroksinen Rautatalo valmistui Helsingin Kluuviin vuonna 1955. Sen suunnittelusta oli järjestetty kutsukilpailu neljä vuotta aiemmin, vuonna 1951 ja Alvar Aalto oli voittanut sen ehdotuksellaan.

Rautatalon pääsisäänkäynti Keskuskatu 3:ssa.
Rautatalo kuvattuna vuonna 1955.Runeberg Fred / Helsingin kaupunginmuseo
Ihmisiä tanssimassa Rautatalon vihkiäisissä vuonna 1955.
Ihmisiä tanssimassa Rautatalon vihkiäisissä vuonna 1955.Lehtikuva Oy / Helsingin kaupunginmuseo

Terho Kylli pitää rakennusta hyvin merkittävänä kohteena Aallon uralla – ja laajemminkin.

– Tämä on ollut uranuurtaja myös toimistorakennussuunnittelussa, hän sanoo ja kertoo, että Rautatalossa käytettyjä yksityiskohtia on nähtävissä myös Aallon myöhemmissä töissä. Yksi esimerkki on muun muassa pronssinen ovenvedin.

– Se suunniteltiin alun perin tähän taloon. Samat vetimet ovat nykyään myös Akateemisessa Kirjakaupassa, Sähkötalossa ja Kulttuuritalossa.

– Tämä on ollut jonkinlainen aloituspiste hänen määrätynlaiselle muotokielelleen, Kylli arvioi.

Alvar Aallon ovenkahva
Alvar Aalto suunnitteli pronssiset ovenvetimet alun perin juuri Rautataloon, sanoo Terho Kylli.Jyrki Lyytikkä / Yle

Rautatalon omistaa kolme suomalaista säätiötä: Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Alfred Kordelinin säätiö.

Rakennuksessa oli pitkään vuokralla finanssikonserni Nordea. Pankki kuitenkin muutti tiloista pois viime vuoden lopulla, minkä jälkeen Rautataloa on remontoitu laajalti, Kyllin mukaan viidellä–kuudella miljoonalla eurolla.

Kesän aikana taloon on muuttanut uusia vuokralaisia. Toimitusjohtaja sanoo osan kunnostustöistä olevan vielä kesken, mutta ne on tarkoitus saada valmiiksi syyskuuhun mennessä.

Alvar Aallon kierreportaiden kaide
Helsingin Rautatalo on Alvar Aallon suunnittelema liike- ja toimistorakennus.Jyrki Lyytikkä / Yle

Nordean vuosina Marmoripihalle ei ollut vapaata pääsyä. Kylli sanookin, että tavallaan tilassa palataan nyt juurille: Alvar Aalto oli tarkoittanut atriumin alun perin kaikille avoimeksi kahvila- ja ravintolatilaksi.

– Uskoisin, että tällä mallilla mennään jatkossakin, hän toteaa.