Hyppää sisältöön

Napapiirin Sankari Jussi Vatanen ihastui Lappiin elokuvan kuvauksissa – "Äkäslompolossa kiire hellittää ja on helppo hengittää"

Kassamagneetti Napapiirin Sankarit etenee kohti trilogiaa. Kolmas osa on ensi-illassa elokuussa 2017. Jussi Vataselle elokuvatrilogia on ollut monessa mielessä elämää mullistanut kokemus.

Jussi Vatanen ja Pamela Tola Ylläksellä Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Ensimmäinen Napapiirin sankarit oli vuoden 2010 yllättäjä elokuvateattereissa. Yli kolmesataatuhatta katsojaa näki leffan ja elokuva oli vuoden katsotuin kotimainen elokuva. 2015 elokuva sai odotetun kakkososan, sen näki jo lähes 400 000 ihmistä.

Trilogiaksi kasvaneen elokuvasarjan kolmas osa tulee ensi-iltaan nyt elokuun lopulla.

Pääosan esittäjälle Jussi Vataselle Napapiirin Sankarit elokuvasarjasta on tullut monessakin mielessä elämää muuttanut työrupeama.

– Se oli minulle ensimmäinen elokuva ja pääosa elokuvassa. Ja kun elokuvasta tuli suosittu, ja se on poikinut jatko-osia niin, tästä on tullut tosi iso osa mun elämää ja ammatillista uraa.

– Varmasti kannan näitä elokuvia mukanani koko loppuelämäni, Vatanen pohtii matkalla pohjoisen ennakkoensi-iltoihin.

Trilogialle vielä jatkoa?

Vatanen ei usko, että Napapiirin Sankarit elokuvan tarinaa jatketaan enää jatko-osilla.

– Tämä trilogia on tosi hyvä kokonaisuus ja ei minulla ole mitään hinkua ruveta enää tekemään lisää.

Vatanen kuitenkin myöntää, että jatko-osien järkevyyttä on kyllä ehditty pohtia. Elokuvan päähenkilöiden Janne ja Inarin tarinassa voisi olla vielä näkökulmia, joita ei ole käsitelty.

Tähän mennessä elokuvassa on seurattu päähenkilöiden ensimetrejä pariskuntana ja sen mukanaan tuomia ongelmia ja haasteita. Sen jälkeen perustettiin perhe ja saatiin lapsi. Kolmannessa osassa elämä on vakiintunut ja ollaan jo keski-iän kriisin kynnyksellä.

– Ne ovat luontevia hyppyjä ihmisen elämässä ja isoja asioita. Jos tekisi vielä seuraavan leffan, luonteva hyppy olisi kai se hetki kun lapset muuttaa pois kotoa. Eli jos se seuraava jatko-osa joskus tulee, on se jossain kahdenkymmenen vuoden päässä, Jussi Vatanen toteaa.

Puhelinhaastattelu ei paljasta, kareileeko Vatasen kasvoilla kuinka leveä hymy.

Lappi jäi mieheen

Ennen virallista ensi-iltaa lappilaiset pääsevät näkemään elokuvan Ylläksellä, paljaan taivaan alla ulkoilmateatterissa, jonne sekä Vatanen että ohjaaja Tiina Lymi menevät paikalle.

Ylläksestä tuli pääosan esittäjälle Jussi Vataselle tärkeä rentoutumispaikka jo ensimmäisten kuvausten jälkeen 2009. Etenkin seitsemän tunturin ympäröimä Äkäslompolon pieni kylä ja sen ihmiset ovat tehneet näyttelijään vaikutuksen.

– En tunnusta mitään Lapin hulluutta mutta kyllä minä Ylläkseen ja Äkäslompoloon olen ihastunut, että vuosittain tulee siellä käytyä muutenkin kuin työmatkalla. Siellä on jotenkin helpompi hengittää.

– Minulla on nykyään hyviä ystäviä siellä päin ja sitä kauttakin siitä on tullut iso osa meidän perhettä.

Rakkaudella ohjattu

Tämän kertaisen Napapiirin Sankarit elokuvan on ohjannut Tiina Lymi.

– Mulle oli tärkeää katsoa näitä henkilöhahmoja tosi lämmöllä ja ymmärryksellä ja sydämellä. Se oli se lähtökohta, jota painotin tätä elokuvaa tehdessä, Tiina Lymi sanoo.

Tapio Räihänen -nimistä roolihenkilöä näyttelevä Timo Lavikainen on tyytyväinen myös kolmanteen osaan.

– Hyvä elokuva tehtiin jälleen kerran. Mukava tuoda se ihmisten nähtäville.

Lavikaisen mukaan roolihenkilö on kasvanut hänen itsensäkin kasvamisen myötä.

– Kyllähän se kasvaa sitä mukaan kun itse vanhenee. Se alkaa löytyy myös omaa tahtoa ja ei ole enää äidin tai Jannen tai kenekään muun talutusnuorassa niin paljon, Lavikainen kertoo roolihenkilönsä kehityksestä.

Napapiirin Sankarit 3 nähdään ennakkoensi-illassa Ylläksellä Ihmisen rinki ulkoilmateatterissa perjantaina 11.8. ja lauantaina 12.8.2017. Paikalla ovat sekä Jussi Vatanen että ohjaaja Tiina Lymi.

.
.