Porin kaupunkikuva aukeaa näkövammaiselle uudella tavalla – pääsee tunnustelemaan pienoismalleja

Tällainenko Pori onkin? Ensimmäistä kertaa porilaisten rakennusten muodot todella aukeavat näkövammaisen mielessä.

Pori
Hannes Tiira tunnustelee raatihuoneen pienoismallia
Päivi Meritähti / Yle

Hapuileva käsi etsii kohdettaan. Sormet pysähtyvät Juseliuksen mausoleumin kattorakenteisiin. Kädet kulkevat ylös ja alas sen seiniä pitkin, yksityiskohtiin pysähtyen.

Mausoleumin ulkomuoto yllättää. Hannes Tiira on käynyt rakennuksessa ja tuntee sen historian hyvin, mutta näkövammansa vuoksi hän ei ole koskaan nähnyt esimerkiksi sen kupolia ja kapeaa tornia.

Saman tunnereaktion aiheuttavat Porin raatihuone sekä Reposaaren ja Ahlaisten kirkko. Tiiran Pori-kuva avartuu hetkessä.

kädet tunnustelevat pienoismallia
Päivi Meritähti / Yle

– Rakennuksia on kuvailtu minulle, mutta ei sokea saa niistä käsitystä. Vasta nyt minulle hahmottui, minkä tyyppisiä ne ovat. Yllätyksiäkin tuli. En esimerkiksi tiennyt, että mausoleumi on noin korkea ja erikoisen muotoinen.

Pienoismallit esillä Yyterissä

Tilaisuus Pori-kuvan avartamiseen aukesi hieman yllättäen. Ensio Jakonen oli tehnyt pienoismallit porilaisista rakennuksista jo yli kymmenen vuotta sitten. Hän harmitteli viime viikolla Satakunnan Kansan Porilaine -liitteessä, että teokset keräsivät pölyä varastossa, kun ne eivät kelvanneet kenellekään.

Yyterin kylpylähotellin tuore omistaja Sampsa Kataja sai lehden luettuaan idean. Hän otti työt näytille hotellin aulaan ja Jakosen luvalla antoi näkövammaisille mahdollisuuden tutustua niihin lähemmin.

Juseliuksen mausoleumin pienoismalli
Päivi Meritähti / Yle

– Lupaan korjata työt, jos ne tästä koskettelusta kärsivät, Kataja vakuuttaa.

Meinattiin jo tuikata tuleen

Pienoismallien isä on silminnähden ilahtunut kättensä töiden saamasta vastaanotosta. Hän oli jo ehtinyt ajatella, että rakkaudella tehdyt rakennukset päätyvät unohdettuina nuotiolle.

Ensio Jakonen rakentamiensa pienoismallien vieressä
Päivi Meritähti / Yle

– Ajattelin, että jos pienoismallit eivät kiinnosta, poltan ne kotona pois. Jazzien aikaan vähän kyllä pohdin, että voisin ne kantaa raatihuoneen mäkeen ja ilmoittaa, että myydään eniten tarjoavalle. Hinnasta näiden ostaminen ei jää kiinni.

Pienoismallit ovat esillä Yyterin kylpylähotellissa toistaiseksi, mutta ne voi lunastaa myös itselleen.

Ahlaisten kirkon pienoismalli
Päivi Meritähti / Yle
Karjalaisen kotipihan pienoismalli
Porilaisten nähtävyyksien lisäksi Ensio Jakonen on rakentanut pienoismallin karjalaisesta kotipihastaan niiden muistikuvien perusteella, jotka hänelle jäivät 6-vuotiaana, kun hän lähti evakkomatkalle Laatokan yli.Päivi Meritähti / Yle