Venäläislehdet: Viipurin tullissa kuohuu – henkilökuntaa eroaa ja tullin johtajan kuva ripustettiin haudalle

Venäläistietojen mukaan tullista olisi irtisanoutunut tai irtisanoutumassa kymmeniä työntekijöitä. Viipurin tullin johtaja kiistää ongelmat.

Venäjä
Venäjän rajanylityspiste kuvattuna vuonna 1997.
Venäjän rajanylityspiste kuvattuna vuonna 1997. Yle

Viipurin tullista on eronnut tai eroamassa kymmeniä työntekijöitä vastalauseena Viipurin tullin johtajan Aleksandr Jastrebovin toiminnalle. Asiasta kertovat viipurilainen ivbg-nettileht (siirryt toiseen palveluun)i ja eräät muut venäläiset nettilehdet kuten esimerkiksi 47news.ru-nettilehti (siirryt toiseen palveluun).

Viipurin tulli toimii Torfjanovkan, Brusnitsnoen ja Svetogorskin rajanylityspaikoilla. Suomen puolella vastaavat rajanylityspaikat ovat Vaalimaa, Nuijamaa ja Imatra.

Lehtien tiedot eronneiden tai eroamassa olevien määrästä vaihtelevat 40-80 henkilöön.

Lehdet viittaavat tuntemattomina esiintyviin lähteisiin Viipurin tullin sisällä.

Kuva haudalle

Viipurin tullin johtaja Aleksandr Jastrebov kiistää (siirryt toiseen palveluun)väitteet. Hänen mukaansa viimeaikaiset irtisanoutumiset ovat tavallista tullin sisäistä virkakiertoa. Viipurin tulliin onkin julkistettu avoimeksi 17 uutta vakanssia heinäkuun lopussa.

Jonkinlaista kiistaa Viipurin tullin sisällä näyttää olevan. Väitetyn joukkoeroamisen lisäksi Viipurin tullin johtajan kuva ripustettiin esimerkiksi maaliskuussa viipurilaiselle hautausmaalle kaivetun haudan (siirryt toiseen palveluun) ristiin. Viipurin tullin pääoven eteen oli myös yöllä tuotu hauta-arkku (siirryt toiseen palveluun), joka oli osoitettu Viipurin tullin päällikölle.

Avoin kirje

Heinäkuussa Venäjällä julkisuuteen tuli myös väitetty Brusnitsnoen rajanylityspaikan tullin työntekijöiden avoin kirje, joka julkaistiin venäläisissä lehdissä (siirryt toiseen palveluun). Kirjeessä nimettöminä esiintyvät Brusnitsnoen työntekijät kertovat erilaisista laittomuuksista Viipurin tullin alaisessa Brusnitsnoen tullissa.

Kirjoittajien mukaan Brusnitsnoen kautta on järjestetty salakuljetuskanavia. Kirjoittajat mainitsevat rahasummia, joita salakuljettajilta vaaditaan tavaran tuomisesta tullin ohitse. Henkilöautolta vaadittaisiin 150-200 euroa, kuorma-autolta 3000-10 000 dollaria.

Aiemmin kevättalvella julkisuuteen tuli Venäjän tutkintaviranomaisille osoitettu nimetön kirje (siirryt toiseen palveluun), jossa väitettiin, että Viipurin tullista savustetaan ulos rehellisiä työntekijöitä ja johtajavirkoja voi ostaa.

Viipurin tulli otsikoissa

Viipurin tulli on joutunut muutenkin huomion kohteeksi viime aikoina. Venäjällä erityisesti huomiota on herättänyt venäläisiltä sotatarviketehtailta varastettujen tavaroiden salakuljetus Suomen kautta maailmalle. Salakuljetus tapahtui nimenomaan Viipurin tullin rajanylityspaikkojen kautta.

Suomessa huomiota on herättänyt Viipurissa takavarikoidun suomalaisen risteilyaluksen tapaus, jonka syistä ei ole saatu selkeyttä.

Suomen tullissa muutoksia ei ole havaittu

Suomen tullissa ei ole havaittu suurempia muutoksia Viipurin tullin toiminnassa. Nuijamaan ja Vainikkalan tullin päällikön Lasse Jutilan mukaan heinäkuun alussa Nuijamaan kautta kulkeva raskas liikenne ruuhkautui jonkin verran Venäjän tullissa, mutta mistään merkittävästä muutoksesta ei ollut kyse ja asia on jo normalisoitunut

– Venäjän tulli ilmoitti, että ruuhkautumisen syy oli organisaatiomuutokset Brusnitsnoen tullissa. Siellä yhdistettiin kolme osastoa yhdeksi osastoksi, Nuijamaan tullin päällikkö Lasse Jutila kertoo.