Veturimiesten mielenilmaus pysäyttää junaliikenteen maanantaina – liitto: Lakko peruuntuu, jos hallitus on valmis arvioimaan kilpailuttamista uudelleen

VR:n viestinnästä kerrotaan, että mielenilmauksen seurauksena yli tuhat junavuoroa jää ajamatta.

veturinkuljettajat
VR:n henkilöjunia Helsingin ratapihalla.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Junaliikenne pysähtyy ensi maanantaina 14.8. kello 18 alkaen, kertoo VR. Syynä on Veturimiesten liiton (VML) mielenilmaus, joka koskee kaikkia VR:n ja HSL:n lähijunia sekä VR:n kauko- ja tavarajunia. (siirryt toiseen palveluun) STT:n mukaan poikkeuksen tekee Venäjän junaliikenne, joka ajetaan myös mielenilmauksen aikana.

Mielenilmaus on vastalause raideliikenteen uudistukselle, jossa henkilöliikenne avataan vaiheittain kilpailulle vuoteen 2026 mennessä. Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki kertoo STT:lle, että mielenilmaus perutaan, jos hallitus on valmis arvioimaan eilen keskiviikkona julkistamaansa kilpailuttamisen mallia uudelleen.

Junaliikenne pysäytetään maanantaina vaiheittain. Tiistaiaamuna junaliikenne on täysin poikki. VR:n mukaan kuljettajat palaavat töihin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Junaliikenne pyritään käynnistämään normaalisti keskiviikkoaamuna 16.8. Junaliikenteessä voi kuitenkin olla vielä tämän jälkeenkin parin päivän ajan muutoksia, kuten kalustomuutoksia ja mahdollisesti myös vuorojen perumisia.

VR:n viestinnästä kerrotaan, että mielenilmauksen seurauksena yli tuhat junavuoroa jää ajamatta – pelkästään Helsinkiin saapuu ja Helsingistä lähtee noin 800 lähijunaa ja noin 300 kaukojunaa vuorokaudessa.

VR:n mukaan mielenilmauksen ajalle etukäteen ostetut VR:n liput voi kuluitta joko peruuttaa tai vaihtaa käytettäväksi toisena ajankohtana. VR kertoo tiedottavansa mielenilmauksen vaikutuksista verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.

Veturimiesten liitto ilmoittaa (siirryt toiseen palveluun), että kyseessä on poliittinen työtaistelu Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja omistajapolitiikkaa vastaan. Hallitus ilmoitti keskiviikkona junaliikenteen avaamisesta kilpailulle. VML sanoo, ettei vastusta kilpailun avaamista, mutta katsoo, että se tulee tehdä reilusti ja samoilla periaatteilla kuin muillakin toimialoilla. Liitto ilmoittaa, ettei voi hyväksyä tapaa jolla matkustajaliikennettä ollaan kilpailuttamassa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoi keskiviikkona VR:n monopolin murtumisesta ja siitä, kuinka rautateiden henkilöliikenne avataan kilpailulle. Lisäksi VR:stä suunnitellaan eriytettäväksi kolme erillistä yhtiötä, jotka olisivat kalustoyhtiö, kunnossapitoyhtiö sekä kiinteistöyhtiö. Uudistus toteutetaan vaiheittain, ja Bernerin arvion mukaan ensimmäiset konkreettiset merkit näkyvät matkustajille 2020-luvun alkupuolella. Bernerin mukaan kilpailun avaaminen edistää muun muassa lippujen hintakilpailua.

_Juttua muokattu: Otsikko päivitetty. Juttuun lisätty VR:n viestinnän arviot junavuorojen määristä vuorokaudessa sekä STT:n saamia tietoja ja kommenteja Veturimiesten liitolta koskien lakon kestoa ja mahdollisuutta lakon peruuntumiseen. _

Lue myös:

Veturimiesten liitto alkuviikon mielenilmauksesta: Jäsenet ovat erittäin vihaisia

Junaliikenne seisoo ensi viikolla – Miten se vaikuttaa matkustajiin?

Ministeri Anne Berner veturimiesten mielenilmauksesta: "On erittäin valitettavaa"

VR:n monopoli murtuu: Näitä kuutta asiaa se tarkoittaa

Junaliikenne avataan kilpailulle, miten käy junalipun hinnan? Liikenneyrittäjä ja professori vastaavat

VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja lyttää Bernerin suunnitelmat: Ulkomaiset suuryritykset käärivät voitot

Veturinkuljettajien liitolta tyrmäys junaliikenteen avaamisesta kilpailulle: "Tässä vain synnytettiin uusi monopoli"