Belgia ja Hollanti tukkanuottasilla saastuneiden kananmunien takia – myrkkymunista tiedottamista viivyteltiin

Belgian viranomaiset syyttävät, että Hollanti viivytteli myrkkymunista kertomista. Aiemmin Belgiaa on arvosteltu vaikenemisesta.

munat
Myynnissä olevia kananmunia Hollantilaisessa kaupassa.
Myynnissä olevia kananmunia Belgialaisessa kaupassa.AOP

Viime viikkoina Belgiaa on arvosteltu siitä, että se ei kertonut naapurimaille fiproniili-hyönteismyrkyn saastuttamista kananmunista. Belgia tiesi korkeista fiproniilipitoisuuksista jo kesäkuussa, mutta ilmoitti niistä Euroopan unionille vasta heinäkuun 20:ntena.

Fiproniilia päätyi kananmuniin Belgian Flanderissa toimivan yrityksen kautta. Yritys tuottaa hyönteismyrkkyä, jolla kananhäkkejä puhdistetaan kanapunkeista.

Se lisäsi tuotteisiinsa fiproniilia ilmeisesti tehostaakseen niiden toimintaa. Vaikka fiproniilia käytetään yleisesti lemmikkieläimillä, ei sitä saa käyttää myrkyllisyyden takia tuotantoeläimiin.

Belgialainen PoultryVision-yritys myi fiproniilia sisältävän torjunta-aineensa hollantilaiselle ChickFriend-yritykselle, joka tuhoaa loisia kanaloista eri puolilla Hollantia ja Belgiaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Belgian viranomaiset ovat torstaina tehneet useita ratsioita, jotka liittyvät myrkkymunaskandaaliin. Antwerpenin kaupungin syyttäjän mukaan parhaillaan on menossa useita fiproniili-tapaukseen liittyviä ratsioita.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että myös Hollannissa tehdään samanlaisia ratsioita kananmunaskandaaliin liittyvään yritykseen ja sen jakelijoihin. Tutkimusten yhteydessä Hollannin viranomaiset ovat pidättäneet kaksi miestä, kertoo uutistoimisto AP.

Belgia syyttää Hollantia viivyttelystä

Politico-verkkolehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Belgian viranomaiset syyttävät nyt hollantilaisia viivyttelystä. Belgian maatalousministeri Denis Ducarme väitti keskiviikkona Belgian parlamentissa, että hollantilaiset eivät antaneet Belgian pyytämiä tietoja ripeästi.

Hollantilaisen De Volkskrant-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan belgialaisministeri väitti, että hollantilaiset tiesivät saastuneista kananmunista jo marraskuussa 2016, mutta eivät kertoneet niistä muille EU-maille. Lisäksi Hollannin elintarviketurvallisuusvirasto olisi viivytellyt Belgian tietopyyntöön vastaamisessa.

Ministeri Ducarmen mukaan Belgia ei pystynyt testaamaan kananmunia aiemmin, koska Hollanti ei antanut tietoja tarpeeksi nopeasti. Myös Belgian ruokaturvallisuusviranomaiset ovat syyttäneet hollantilaisia viivyttelystä.

Viime päivinä Belgiaa on arvosteltu voimakkaasti, koska se kertoi Euroopan unionille saastuneista kananmunista niin myöhään. Belgian viranomaiset ovat puolustautuneet sanomalla, että kananmunien myrkkypitoisuudet olivat mittauksissa niin matalia, että eivät ylittäneet raja-arvoja, kertoo de Volkskrant-sanomalehti.

Monissa EU-maissa on vedetty myynnistä miljoonia kananmunia sen jälkeen, kun hollantilaisista kananmunista löytyi hyönteismyrkky fiproniiliä. Hollannin maataloustuottajien liitto pelkää, että myrkkyskandaalin takia joudutaan teurastamaan miljoonia kanoja.

Lue lisää: Hollantilaisista munista löytynyt myrkky herättää pelkoa Euroopassa