Joku sai sateenkaaren väreistä tarpeekseen – Helsingin Malminkartanon portaat maalattiin valkoisiksi

Malminkartanon portaat maalattiin osin valkoisiksi pian sen jälkeen, kun taiteilija oli maalannut ne vapaaehtoisten avustuksella eri väreillä. Asiasta on tehty rikosilmoitus.

taide
Malminkartanon juuri maalatut portaat oli käyty töhrimässä valkoisella maalilla
Malminkartanon juuri maalatut portaat oli käyty töhrimässä valkoisella maalillaRiku Tonttila / Yle

Sateenkaaren väreillä maalatut portaat on nyt maalattu valkoisiksi puolivälistä huipulle asti Helsingin Malminkartanossa. Taiteilija Maj-Britt Huovilan mukaan tapahtuneesta on tehty poliisille rikosilmoitus. Yhteisöllinen taideteos on tuhottu osittain, vaikka se on ollut luvanvarainen teos.

– En tiedä, kuka on vetänyt herneet nenään ja ketä harmittaa, yhteisötaideprojektia johtanut taiteilija Maj-Britt Huovila sanoo.

Huovila harmittelee, että 8. elokuuta 50 vapaaehtoisen voimin maalatut portaat ovat ärsyttäneet jotakuta.

– Jos se ärsyttää, niin värillä täytyy olla valtava vaikutus.

Huovila kertoo saaneensa muutaman negatiivisen palautteen siitä, että raput olivat suljettuina taideprojektin ajan. Silti suhtautuminen oli pääosin positiivista.

– En sitten tiedä, onko se ollut ärsyttävää, vai onko yleensäkin, että tehdään muutakin kuin esittävää taidetta. Olen kohdannut sitä, että ihan väri ilman muotoa on ärsyttävä.

malminkartano maalaus katutaide täyttömäki jätemäki
Tältä portaat näyttivät, kun 50 ihmistä maalasi portaiden päädyt yli 30 eri värisävyllä. Tätä näkyä ei portaissa enää ole. Vesa Marttinen / Yle

Taustalla vuorovaikutteisuus, ei kantaaottaminen

Taiteilija ei kuitenkaan halunnut teoksellaan suututtaa ketään, mutta kaikkia on vaikeaa miellyttää.

– Siinä käy niin, että teki mitä tahansa, jos se jotain ärsyttää, niin tekijä tuhoaa sen teoksen. Tämä on ollut yksilötason reaktio asiaan, joka häntä ärsyttää. Taiteilija ei tietoisesti ärsytä.

Hänen sanojensa mukaan lähtökohta teoksille ei ole ollut Pride-tapahtuma, jonka symbolina pidetään seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustamista sateenkaariväreissä. Huovila kertoo, ettei suunnitellut taideteosta kantaaottavan provokatiivisesti, vaan maalattujen portaiden taustalla oli abstrakti väriajattelu ja vuorovaikutteisuus.

– Raidat ovat erivärisiä ja värit puhuvat keskenään. Lähtökohta on ollut vuorovaikutuksessa, kun olen teoksia tehnyt.

Huovila kertoo pitäneensä näyttelyitä, joissa väreillä on otettu vahvasti kantaa. Hän on huomannut, että iso väripinta voi herättää tunteita.

Malminkartanon juuri maalatut portaat oli käyty töhrimässä valkoisella maalilla
Portaat ovat nyt osittain valkeat. Taiteilija Maj-Britt Huovilan mukaan ne tullaan maalaamaan vielä uudestaan. Riku Tonttila / Yle

Aiotaan maalata takaisin

Huovila sanoo, että teos aiotaan maalata takaisin, vaikka vaarana on, että se tuhotaan uudestaan.

– Minulla on vahva usko, että ei tämä tähän jää. Mielestäni se oli onnistunut teos ja se maalataan takaisin. Vahvasti uskon, että meillä on vapaaehtoisia, jotka maalaavat sen vielä uudestaan.

Juttua päivitetty 10.8. klo 18.20. Lisätty juttuun maininta, että taideprojektin lähtökohta ei ole ollut taiteilijan mukaan Pride-tapahtuma, vaan vuorovaikutteisuus ja yhteisöllisyys.