1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntoliikunta

Yläkoululaisen kännykkä latautuu välitunnilla – kunhan jaksaa polkea vimmatusti

Lapuan yläkoulun remontoidulla pihalla on kaksi spinning-pyörää, joilla voi polkea virtaa puhelimeensa. Puhelimen lataaminen polkemalla ei ole kuitenkaan aivan kevyt urakka.

Lapuan sähköä tuottavat kuntopyörät
Lapuan yläkoulun pihalla on spinning-pyörät, joilla voi ladata kännykän akkua. Jos vaan jaksaa polkea tarpeeksi lujaa ja kauan.

Lapuan keskustassa sijaitsevan yläkoulun oppilaat pääsevät aloittamaan syksyn välitunnit remontoidulla koulun pihalla. Pihaan on rakennettu sählykaukalo, monitoimiareena ja erilaisia kuntoiluvälineitä. Lisäksi pihassa on kaksi tuliterää energian talteenotolla varustettua spinning-pyörää.  

– Nuoriso tarvitsee puhelimiaan ja tietysti akut ovat jatkuvasti lopussa. Tarkoitus olisi innostaa nuoria liikkumaan välitunnilla ja samalla saamyös ladattua puhelimia, Lapuan kaupunginpuutarhuri Raija Talvitie sanoo.

Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Yläkoulun pihasuunnitelman tehnyt kaupunginpuutarhuri näyttää mallisuorituksen. Spinning-pyörästä löytyy kaksi usb-pistoketta, piuhan joutuu käyttäjä tuomaan omasta takaa. Pyörässä olevat led-valot näyttävät latauksen tehoa.

Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Kevyellä polkemisella virtaa syntyy 20 wattia. Sitä suurempiin wattimääriin tarvitaankin sitten rivakampaa pyörittämistä.

– Tietämättään tässä saa kuntoilua aikaiseksi, Talvitie nauraa.

Iltakäyttöä toivotaan

Lapuan yläkoulun ulkoalueremontin suunnittelu alkoi pari vuotta sitten yhteistyössä koulun väen kanssa. Oppilaiden toiveita ja mielipiteitä on remonttia suunniteltaessa kuultu. Kuntoiluvälineet on tarkoitettu myös muiden kaupunkilaisten käyttöön.

– Toiveena olisi, että liikuntalaitteiden iltakäyttö olisi myös runsasta. Lähiliikuntapaikkoja ei ole tarkoituskaan rakentaa tarkasti määrämittaiseksi, vaan pienempi kenttä voi houkuttaa laiskempaakin liikkumaan, Talvitie toivoo.