1. yle.fi
  2. Uutiset

Festivaalit ovat erinomainen bisnes, jos sen osaa – Lapin suurin festivaali tuottaa hulppeasti

Rovaniemeläisen Simerockin järjestäminen on niin tuottoisaa, että se jättää kauas taakseen jopa Ruisrockin. Simerockin menneisyys ei kuitenkaan ole ollut pelkkä menestystarina.

festivaalit
Festivaalijohtaja Samuli "Sime" Yliaska.
Festivaalijohtaja Samuli "Sime" Yliaska on tehnyt festivaalin järjestämisellä hyvää bisnestä.Perttu Ruokangas / Yle

Lapin suurin festivaali Simerock oli lähes loppuunmyyty perjantaina iltapäivällä vähän ennen porttien avaamista. Tunti ennen porttien aukeamista myymättä oli enää noin 700 lippua jommalle kummalle päivälle, kertoo festivaalijohtaja Yliaska.

– Näyttää siltä että kaikki liput menevät kaupaksi ja olemme toista kertaa peräkkäin loppuunmyyty.

Lippuja oli myynnissä yhteensä 25 000. Tapahtuma kerää Rovaniemen Ounaspaviljongille yli kaksinkertaisen määrän verrattuna esimerkiksi Kemissä järjestettävään Satama Open Air -tapahtumaan, jossa kävi järjestäjien mukaan yli 10 000 ihmistä viime viikonloppuna.

Simerock menestyy myös taloudellisesti. Simerockin järjestää nykyään festivaalin isän Samuli "Sime" Yliaskan yksin omistama Hurjat Kutsut Oy. Entisen liigajalkapalloilijan yrityksen liikevoitot viime vuosilta ovat huippuluokkaa.

Liikevoittoprosentti jopa 25

Hurjat Kutsut teki viime vuoden syyskuussa päättyneellä tilikaudella noin 65 000 euron tuloksen runsaalla 550 000 euron liikevaihdolla. Liikevoittoprosentti oli 15. Vuonna 2015 festivaaliyhtiön tulos oli noin 86 000 euroa ja liikevaihto noin 423 000 euroa, eli liikevoittoprosentti oli huimat 25. Vuosina 2014 ja 2013 liikevoittoprosentit ovat olleet myös erinomaiset eli 20 ja 15 prosenttia.

Vertailun vuoksi Satama Open Airia järjestävän torniolaisen Event Works Oy:n liikevoittoprosentit ovat viime vuosina olleet alle kahdesta kuuteen prosenttiin ja yli 100 000 ihmistä vetäneen Ruisrockia järjestävän Vantaan Festivaali Oy:n alle prosentista kahdeksaan prosenttiin.

Vantaan Festivaalit on tosin liikevaihdoltaan yli viiden miljoonan euron kokoinen yhtiö eli paljon suurempi kuin Simerockin järjestäjä. Event Works on myös Simen yritystä suurempi, sillä torniolaisyhtiön liikevaihto oli viime vuonna kaksi miljoonaa euroa.

"On ollut hyviä vuosia"

Yliaska ei mielellään kommentoi yrityksensä raha-asioita.

– On ollut hyviä vuosia. Se on pitkän työn tulosta, yleensä puhelias mies suostuu kommentoimaan yhtiönsä taloudesta lyhyesti.

Haloo Helsinki Simerockissa
Haloo Helsinki Simerockissa vuonna 2015.Vesa Vaarama / Yle

Hurjat Kutsut Oy on vakavarainen yritys, sillä sen omavaraisuusaste oli viime tilikaudella 81 prosenttia. Ruisrockia vetävän Vantaan Festivaalit Oy:n talous on myös vakaalla pohjalla, sillä oli sama 81 prosentin omavaraisuusaste viime tilikaudella. Torniolaisella festivaali- ja tapahtumajärjestäjällä sen sijaan velkaa on ilmeisesti reippaasti, sillä Event Worksin omavaraisuusaste oli viime vuonna 34.

Yliaskan verotettavat tulot vuonna 2015 olivat yhteensä 21 814 euroa. Summasta suurin osa oli ansiotuloja, pääomatuloja oli 2000 euroa. Viime vuoden verotiedot eivät ole vielä valmistuneet eikä verottaja ole niitä julkistanut. Vuonna 2014 Yliaskalle kertyi verotettavia tuloja yhteensä 13 774 euroa.

Ei yhden miehen show

Yliaska kertoo elättävänsä itsensä festivaalin järjestämisellä. Työtä riittää hänen mukaansa ympäri vuoden ja seuraavan vuoden festivaalin järjestäminen on jo alkanut.

Festivaalijohtaja haluaa kuitenkin korostaa, ettei ole ainoa, joka hyötyy festivaalista taloudellisesti.

– On arvioitu, että jokainen festivaalivieras jättää kaupunkiin, siis festivaalin ulkopuolelle, keskimäärin noin 300 euroa rahaa muun muassa kauppoihin, hotelleihin ja ravintoloihin. Yhteensä puhutaan siis miljoonista euroista. Festivaali työllistää paljon alihankkijoita ja esimerkiksi paikallisia urheiluseuroja, Yliaska luettelee.

Yleisöä Simerockissa elokuussa 2016.
Edes kaatosade ei verottanut Simerockin yleisömäärää vuonna 2016.Perttu Ruokangas / Yle

Hän lisää, ettei suinkaan tee nimeään kantavaa festivaalia yksin.

– Talkooväkeä on nykyään aika vähän, jotka pelkästään lippua vasten tekee. Palkollisia on paljon ja lisäksi urheiluseuroja, joita käytetään rakentamisessa. Aika pienellä porukalla me pyöritetään ympäri vuoden toimistohommaa ja rakentaminen on sellainen isompi härdelli, missä on useampi sata tyyppiä.

Yliaskan mukaan festivaali syntyy kaikkiaan noin 300 ihmisen voimin.

Kaksi kertaa raastuvassa

Simerockilla ei ole aina mennyt taloudellisesti yhtä ruusuisesti. Takavuosina se vei Yliaskan talousrikoksista käräjille kahdesti.

Vuosina 2009-2010 Simerockia järjesti Rovaniemen Elävän musiikin yhdistys Remu ry. Yliaska oli tuolloin yhdistyksen varapuheenjohtaja ja Jaakko Puolakka puheenjohtaja. Yliaska tuomittiin veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Puolakka tuomittiin veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lapin käräjäoikeus ja myöhemmin Rovaniemen hovioikeus katsoivat, että kaksikko oli lyönyt laimin yhdistyksen kirjanpidon ja välttänyt veroja noin 17 500 euron edestä.

Simerockin yleisöä.
Hurjat Kutsut Oy on järjestänyt Simerockin vuodesta 2012.Tapio Nykänen / Yle

Simerockin isä oli raastuvassa myös vuosien 2007 ja 2008 Simerockien jäljiltä. Tuolloin tapahtumaa järjesti Arctic Festivals -yhtiö, jonka toimitusjohtaja ja yksi osakas Yliaska oli. Yhtiö meni konkurssiin vuonna 2009 ja Yliaska sai kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Lapin käräjäoikeus ja myöhemmin Rovaniemen hovioikeus katsoivat, että Yliaska oli ajanut Arctic Festivals -yhtiön maksukyvyttömäksi, kun tämä nosti yhtiön tililtä 70 000 euroa maksaakseen henkilökohtaisen velkansa.

– Silloinkin meillä kävi tarpeeksi väkeä, mutta nyt olen ainoa osakas ja rahat on kotiutuneet oikeaan paikkaan, Yliaska sanoo takavuosien haasteista.

Vuonna 2011 Simerock-festivaalia ei järjestetty. Vuonna 2012 festivaali palasi Rovaniemelle ja tällä kertaa järjestäjänä oli Yliaskan samana vuonna perustama ja yksin omistama yritys, Hurjat Kutsut Oy.

Perjantaina alkavat festivaalit ovat kuudennet, jotka Hurjat Kutsut Oy järjestää. Yliaska mainostaa tämän vuoden Simerockia 15-vuotisjuhlina. Hän laskee ensimmäiseksi Simerockiksi vuonna 2002 järjestämänsä konsertin mummolansa takapihalla Rovaniemellä.

Yliaska sanoo maksaneensa edellisten oikeudenkäyntien kulut ja vanhat velkansa.

Antti Tuisku kuulostelee yleisön laulun kuuluvuutta Simerockissa 2015.
Antti Tuisku esiintyy kotikaupunkinsa lavalla tämän vuotisessa Simerockissa.Tapio Nykänen / Yle
Lue seuraavaksi