Salakuljettajan konstit on monet – Yle pyysi Suomen tullilta kuvia viekkaimmista viritelmistä

Kätköissä yritetään kärrätä rajan yli enimmäkseen tupakkaa ja viinaa, mutta myös iilimatoja ja uhanalaisista eläimistä tehtyjä tuotteita. Pullossa oleva skorpioni jää tulliin.

salakuljetus
Kätkö pakettiautossa.
Kätkö pakettiautossa.Tulli

Yle uutisoi eilen keskiviikkona, kuinka salakuljettaja jäi kiinni Venäjän rajalla lähes sata kiloa Oltermanni-juustoa pikkubussin rakenteissa. Juustoa kuljettanut venäläismies oli ylittänyt rajan Nuijamaan rajanylityspaikalta.

Pyysimme Suomen tullilta valokuvia tapauksista, joihin valvontaa tekevät viranomaiset törmäävät työssään. Yleisimmin rajan yli yritetään salakuljettaa tupakkaa, nuuskaa, alkoholia ja lääkkeitä, mutta välillä kohdalle sattuu myös erikoisempia tapauksia.

Takavarikoituja nuuskia.
Takavarikoituja nuuskia.Tulli

Taannoin Yle uutisoi Tullin takavarikoimista verijuotikkaista, jotka oli lähetetty Venäjältä Suomeen.

– Nämä viime päivien verijuotikkaat ovat sellainen erikoisuus, mutta kyllä niitä tulee jonkin verran, kertoo tulliylitarkastaja Anne Pullinen Tullin tavara- ja liikennevalvontayksiköstä.

Takavarikoituja tavaroita.
Takavarikoituja tavaroita.Tulli

Pullisen mukaan maahan yritetään tuoda välistä myös alkoholipulloja, joissa on sisällä esimerkiksi skorpioni tai jokin hyönteinen.

– Monet eivät tiedosta, että tällaisten tuotteiden maahantuonti saattaa olla kielletty sen takia, että eläin on rauhoitettu tai harvinainen.

Myös tiettyjen vaatteiden tuominen saattaa olla kielletty, jos ne on valmistettu uhanalaisesta eläimestä. Aina tapaukset eivät ole tahallisia, vaan joskus kyse on silkasta tietämättömyydestä.

– Ei muisteta, että jos tietystä eläimestä tehdään tuotteita, niin sillä saattaa olla rajoitteita.

Joskus Tulli joutuu puuttumaan jopa matkaajien eväisiin.

– Tuodaan mukana voileipiä, joissa on mukana makkaraa ja meetvurstia tai juustoja. Ei tiedosteta afrikkalaista sikaruttoepidemiaa, jota valvotaan myös.

On hyvin tavallista, että salakuljetettavia tavaroita tai tuotteita kätketään autoihin ja matkatavaroihin.

Kätkö autossa.
Kätkö autossa.Tulli

– On hyvin moninaista, miten siellä keksitään lisätä rakenteisiin kätköpaikkoja tai lisätä sinne tiettyjä osia. Myös auton renkaat ja vararenkaat ovat varmaan ne tyypillisimmät paikat, Pullinen sanoo.

Kätkö vararenkaassa.
Kätkö vararenkaassa.Tulli

Pullinen kertoo, että Tullin tarkastajat ovat hyvin rutinoituneita työssään ja osaavat kiinnittää huomiota pieniinkin epäilyttäviin seikkoihin. Silmä harjaantuu vuosien mittaan.

– Koulutamme heitä myös säännöllisesti eri autojen valvontaan, että pystytään tutkimaan sitä autoa oikealla tavalla.

Aseita paketissa.
Aseita paketissa.Tulli