Itätupakka korvautui halvoilla sikareilla – tulli takavarikoi luvattomia kartonkeja päivittäin

Tulli takavarikoi päivittäin Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla pieniä määriä savukkeita, joita yritetään tuoda maahan alle vuorokauden mittaisilta Venäjän matkoilta.

tupakkatuotteet
Suomeen tulijoilta takavarikoitua tupakkaa Nuijamaalla.
Tulli takavarikoi savukkeita, joita on yritetty salakuljettaa Suomeen. Tommi Parkkinen/Yle

Uusi tupakkalaki on ollut voimassa vuoden, mutta tulli takavarikoi Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla edelleen päivittäin savukkeita, joita yritetään tuoda maahan alle vuorokauden mittaisilta matkoilta.

– Päivittäinhän näitä tulee useita, mutta määrät ovat kartongin tai alle sen, sanoo tulliylitarkastaja Kari Munnukka.

Valtaosa Venäjällä tankkaamassa käyvistä noudattaa lakia kuuliaisesti, mutta moni luottaa silti hyvään tuuriin. Tullin mukaan lievien veropetusten määrä on kasvussa, mikä kertoo siitä, että savukkeita löytyy entistä useammasta autosta.

Joukosta erottuvat ammattitrokarit, joiden autojen kätköistä paljastuu kymmeniä ja jopa satoja savukekartonkeja. Perinteinen salakuljettajien profilointi ei enää onnistu.

– Tällä hetkellä se on erittäin vaikeata. Se voi olla käytännössä kuka tahansa, ja hän voi tulla minkälaisella autolla tahansa, sanoo Kari Munnukka.

Itätupakka vaihtuu pikkusikareihin rajaseudulla

Rajan lähellä sijaitseviiin kioskeihin ja vähittäiskauppoihin lainmuutos on tuonut lisää asiakkaita ja kymmenien prosenttien lisäyksen savukemyyntiin. Halvalle itäsavukkeelle on löytynyt korvike.

– Halpoja sikareita on alkanut menemään kaupaksi huomattavasti enemmän, koska niiden hinta on normaaleihin savukkeisiin verrattuna huokeampi, sanoo lappeenrantalaisen Kaukaan R-kioskin myyjä Raija Pöllänen.

– En ole huomannut, että tuttavapiirissäni enää kukaan polttaisi tuontisavukkeita, sanoo kioskissa asioiva Leena Rita.

Ennen tupakkalain tiukentamista savukkeita sai tuoda itärajan takaa lyhyeltäkin matkalta. 15.8.2016 alkaen Venäjällä on pitänyt olla yli 24 tuntia, ennen kuin savukekartongin saa Suomeen tuoda.