Israelilaisten lomakylän toteutuminen Kaaville on askeleen lähempänä

Jos kunta hyväksyy ranta-asemakaavan eikä päätöksestä valiteta, se voi tulla lainvoimaiseksi syyskuun lopussa.

Kaavi
Keskikesän yötön yö.
Anna Sirén / Yle

Israelilaisten liikemiesten Kaaville suunnittelema lomakylä etenee, kun rakentamisen mahdollistava ranta-asemakaava tulee kunnan hyväksyttäväksi. Ecoland-niminen yhtiö on suunnitellut Petäjäsaareen noin 30 mökin lomakylää.

Jos kunnanhallitus ja -valtuusto hyväksyvät kaavan eikä päätöksestä valiteta, kaava voi tulla lainvoimaiseksi syyskuun lopussa. Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen on arvioinut, että yhtiö voisi tällöin aloittaa rakentamisen ensi keväänä.

Sopanen sanoo olleensa edelleen tiiviisti yhteydessä sijoittajiin. Viime vuonna israelilaiset myös vierailivat Kaavilla (siirryt toiseen palveluun). Yksi sijoittajista, Amir Weil kertoi tuolloin Ylelle, että mökeistä olisi varattu etukäteen jo "yli 16". Samalla hän arvioi, että rakentaminen olisi voinut alkaa jo talvella 2017. Ensimmäiset asiakkaat piti optimistisen suunnitelman mukaan saada saareen jo tämän vuoden heinäkuussa.

– Vuosilukua voi varmaan vaihtaa. Ei siellä voi rakentaa ennen kuin on kaava valmis, Sopanen tokaisee.

Sijoittajat ovat palkanneet Suomesta myös projektikoordinaattorin, lakimiehen ja taloushallinnon asiantuntijan.

"Taianomainen saari Cavallin kaupungissa"

Ecolandin viime vuonna päivitetyillä nettisivuilla hanketta esitellään (siirryt toiseen palveluun) suomalaisittain mairittelevin ja hiukan myös huvittavin sanamuodoin. Petäjäsaari on "pieni, taianomainen saari", jossa voi "hengittää raitista ilmaa ja juoda vettä suoraan kirkkaasta järvestä".

Nettisivujen mukaan paikalle pääsee Israelista helposti: ensin neljän tunnin lento Helsinkiin, sitten kolmen vartin jatkolennolla "Kopion" kaupunkiin. Sieltä matka jatkuu viidentoista kilometrin ajomatkalla "Cavallin kaupunkiin", josta ekosaari onkin enää 2,4 kilometrin päässä.

Cavalli lienee Kaavin kunta, jonne ajaa lentoasemaltakin 40 minuuttia, eikä Kaavinjärven vettä luultavasti kannata juoda. Nämä ovat kuitenkin pikkuseikkoja, jos hanke toteutuu. Se toisi nimittäin Kaaville miljoonaluokan hankkeen, jollaisia ei Koillis-Savossa usein nähdä. Liikemiehet kertoivat viime vuonna Savon Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että mökkikylän budjetti olisi jopa kuusi miljoonaa euroa.

Yksi sijoittajista, Amir Weil kertoi Ylelle viime vuonna myös, että yhtiö etsii Suomesta myös muita kohteita. Niitä ei kuitenkaan vietäisi eteenpäin ennen kuin Petäjäsaari on valmis.

Ei rantasaunoja itärannalle

Pohjois-Savon ELY-keskus halusi aiemmin valittaa rakentamisen mahdollistavasta rantaosayleiskaavan muutoksesta. Itä-Suomen hallinto-oikeus kuitenkin katsoi (siirryt toiseen palveluun), ettei ELY-keskuksella ollut valitusoikeutta. Nyt hyväksyttäväksi tulevaa ranta-asemakaavaa on muokattu yleiskaavan pohjalta.

Kaavaa on muutettu muun muassa siten, että rantasaunojen rakentaminen sallittiin vain länsirannalle ja lisäksi saarelle lisättiin ajo- ja huoltoajoreitit. Saareen ei myöskään saa rakentaa vesikäymälöitä, vaan jätteet kompostoidaan ja kuljetetaan tarvittaessa mantereelle.

Julkisuudessa Ecoland on puhunut noin 30 mökistä, mutta kaavassa on paikat 40 lomarakennukselle, kuudelle rantasaunalle yhdelle kokous- ja ravintolatoimintaa palvelevalle rakennukselle. Sen suhteen sijoittajat ovat puhuneet yhteisestä klubirakennuksesta, mutta Ecolandin nettisivuilla mainitaan myös saareen tuleva "observatorio".