1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuljetustuki

Valtion talousarvio: Alueellinen kuljetustuki loppuu

Alueellinen kuljetustuki on ollut pohjoisen yrityksille tärkeä asia. Kuljetustuki oli ainoa EU-liittymissopimuksessa hyväksytty suora yritystuki.

kuljetustuki
tietyömaa, liikenne, rekka, autoilu, autot, kesäliikenne, työmaa, asfalttityö
Soila Ojanen / Yle

Alueellinen kuljetustuki loppuu tämän vuoden jälkeen. Hallituksen talousarvioesityksessä ei ole enää lainkaan rahaa kuljetustuelle. Viime ja tälle vuodelle on vielä ollut käytössä viiden miljoonan euron määrärahaa, mutta kuljetustukea on yritetty lopettaa jo usean vuoden ajan.

Lapissa monet yritykset kokevat, että kuljetustuki on välttämätön, jotta pohjoisen yritykset voivat kilpailla eteläsuomalaisten ja pohjoisruotsalaisten yritysten kanssa. Ruotsissa maksetaan kuljetustukea syrjäseutujen yrityksille.

Esimerkiksi sosiaalidemokraattien kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä arvostelee hallituksen budjettiesitystä kuljetustuen lopettamisesta. Ojala-Niemelän mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin pohjoisten alueiden yritykset saavat kohtuutonta kilpailuetua, kun niillä on Suomeen verrattuna moninkertainen kuljetustuki. Juopa vain pahenisi, jos se loppuisi.

Lue seuraavaksi