Hyppää sisältöön

Irja Askolan seuraajaksi Helsingin piispaksi tulee kirkon mittapuussa liberaali johtaja – Yle tenttasi ehdokkaat

Ensi keskiviikkona pidetään Helsingin piispanvaalin ensimmäinen kierros. Kaikki kolme ehdokasta kannattavat homo- ja lesboparien vihkimistä, pitävät evoluutioteoriaa järkeenkäypänä, mutta tyrmäävät eutanasian.

Uutisvideot: Helsingin piispanvaalin ehdokkaat tentissä
Uutisvideot: Helsingin piispanvaalin ehdokkaat tentissä

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola ilmoitti yllättäen joulukuussa jäävänsä eläkkeelle tämän vuoden syksyllä. Nyt myös toinen kirkon mittapuissa liberaali johtaja, arkkipiispa Kari Mäkinen, on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle ensi vuoden kesällä.

Kaksi liberaalia lähtee, mutta yksi on selvää Ylen ehdokastentin perusteella: Helsingin tuleva piispa jatkanee Irja Askolan suhteellisen liberaalia linjaa.

Piispanvaalin ehdokkaina ovat Kallion kirkkoherra ja Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Teemu Laajasalo, Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa sekä Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka.

Liberaalius tai vapaamielisyys on tässä yhteydessä suhteutettava kirkon mittakaavaan. Esimerkiksi Jaana Hallamaa, jota julkisessa keskustelussa kutsutaan liberaaliksi, kutsuu itseään arvokonservatiiviksi. Myös Kaisamari Hintikka selittää, että häntä saatetaan pitää joissain kysymyksissä konservatiivina.

Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo sanoo olevansa 20 vuotta sitten iloisesti kaapista ulos tullut liberaali. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Teemu Laajasalo puolestaan haluaa karistaa harteiltaan viimeisetkin väitteet siitä, että hän olisi jonkinlainen ”kaappikonservatiivi".

– Minä olen ollut iloisesti kaapista ulos tullut liberaali koko pappisurani aikana. Minulla on halu ymmärtää konservatiiveja, ja yritän ajatella, että he voisivat olla erimielisyydestä huolimatta samassa kirkossa.

Piispa Irja Askolan aikana yksittäisistä kysymyksistä ylivoimaisesti eniten keskustelua herättänyt asia on ollut sukupuolineutraali avioliitto ja siihen liittyen homo- ja lesboparien vihkiminen kirkossa. Askola on henkilökohtaisen myönteisen suhtautumisensa vuoksi saanut kansalaisilta paljon niin risuja kuin ruusujakin. Tässä asiassa kaikki kolme piispanvaalin ehdokasta ovat samoilla linjoilla.

– Olen 20 vuotta kannattanut samaa sukupuolta olevien vihkimistä kirkossa. Kyllä reilu prosessi on tärkeä, että ihmiset saavat asiaan yhdessä demokraattisesti vaikuttaa. Ymmärrän, että on paljon pappeja, joiden mielestä asia etenee liian hitaasti, sanoo Teemu Laajasalo.

Evoluutioteoria kyllä, eutanasia ei

Perussuomalaisten valittua presidenttiehdokkaakseen Laura Huhtasaaren julkiseen keskusteluun on jälleen noussut myös evoluutioteoria. Huhtasaari kiistää evoluutioteorian, mutta Helsingin piispanvaalin kaikki kolme ehdokasta asettuvat sen taakse yhtenä rintamana:

– Minun mielestäni se vaikuttaa uskottavimmalta ja perustelluimmalta tavalta selittää eliöiden synty ja kehitys, Jaana Hallamaa perustelee.

– Se ei ole millään muotoa ristiriidassa sen kanssa, että minä kristittynä uskon siihen, että meillä on Jumala, joka jatkuvasti luo uutta. Evoluutio on kertomus Jumalasta, jonka mielikuvituksella uuden luomisessa ei ole rajoja, Kaisamari Hintikka lisää.

Eutanasialle tulee kuitenkin kaikilta täystyrmäys.

Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa ei halua väheksyä kärsimystä, mutta ei kannata eutanasiasta säätämistä lailla. Kuva: Antti Kolppo/Yle

– Eutanasia on yksi vaikeimpia eettisiä kysymyksiä. Minä suhtaudun äärimmäisen varovaisesti sellaiseen tilanteeseen, jossa me ihmiset otamme arvioitavaksi sen, milloin ihmisen elämän tulee päättyä, Kaisamari Hintikka sanoo.

– Suhtaudun eutanasialakiin kielteisesti. En tarkoita, että hyväksyisin kärsimyksen tai vähättelisin sitä, mutta tällaista kysymystä ei voida ratkaista säätämällä siitä laki, Jaana Hallamaa painottaa.

Parempaa keskustelua, rohkeampaa otetta ja uusia tapoja puhutella ihmisiä

Kun Ylen toimittaja Vesa Marttinen kysyy kultakin ehdokkaalta, minkä yksittäisen asian he haluaisivat nousevan esille heidän piispankaudellaan, vastaukset lähtevät eri suuntiin.

Kaisamari Hintikka on huolestunut kirkollisen ja yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin laadusta:

– Toivoisin voivani piispana edistää keskustelukulttuuria, jossa uskalletaan nousta pois omista ”keskustelupoteroista”. Uskalletaan kuunnella toista ja puhua omista näkemyksistä niin, että moniäänisyys olisi mahdollista sekä kirkossa että yhteiskunnassa.

Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka näkee toivomisen varaa siinä, miten kirkon sisällä ja koko yhteiskunnassa keskustellaan tärkeistä kysymyksistä. Kuva: Antti Kolppo/Yle

Jaana Hallamaa sanoo, että kirkko on joissain kysymyksissä pistänyt päänsä pensaaseen. Siihen tulisi saada muutos.

– Kirkon pitäisi olla rohkeasti kirkko. Ei piilouduta eikä kätkeydytä, vaan kohdataan haasteet. Ei pelätä erimielisyyksiä ja kohdataan myös vaikeat kysymykset uteliaasti ja kohti tulevaisuutta kulkien.

Teemu Laajasalo puolestaan on todennut, että syystä tai toisesta monet ihmiset eivät koe luontevaa yhteyttä kirkkoon ja seurakuntaan.

Ylen toimittaja Vesa Marttinen tenttaa piispanvaalin ehdokkaita Helsingin tuomiokirkon edustalla. Eroja löytyy ehdokkaiden taustoista, mutta ei niinkään arvopohjasta. Kuva: Kai Jaskari/Yle

– Pitäisi löytää uusia tapoja puhutella ihmisiä ja kertoa, miten ihana ja hyvä sanoma meillä on. Pitäisi osata tehdä se niin, että ihmiset kokevat sen merkitykselliseksi.

Piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään ensi keskiviikkona ja mahdollinen toinen kierros syyskuun ensimmäisenä päivänä, jos kukaan ehdokkaista ei ensimmäisellä kierroksella saa yli puolet äänistä.