Kenian vaarallinen vaalikiista jatkuu – Oppositioehdokkaan mukaan tuhansia tuloslomakkeita väärennettiin hotellissa

Kansainväliset tarkkailijat eivät havainneet vilppiä. Kiistellyn vaalituloksen aiheuttamat protestit jatkuivat.

Kenia
Kenialaiset osoittivat mieltään
Oppositioehdokas Raila Odingan kannattaja raahasi palavaa rengasta mielenosoituksessa Kenian pääkaupunki Nairobissa. Dai Kurokawa / EPA

Kiista Kenian presidentinvaalituloksesta jatkuu. Kenian oppositio ei ole suostunut hyväksymään istuvaa presidenttiä Uhuru Kenyattaa vaalien voittajaksi.

Oppositioehdokas Raila Odinga väitti torstaina, että suurin osa äänestyspisteiden yli 20 000 tuloslomakkeesta olisi väärennetty. Odinga sanoi uutistoimisto Reutersille, että tuloslomakkeita olisi tehtailtu hotellissa pääkaupunki Nairobin ulkopuolella ennen kuin ne ladattiin vaalilautakunnan verkkosivuille.

Odingalla ei ollut esittää todisteita väitteilleen.

Eilen keskiviikkona oppositio sanoi, että heidän mukaansa vaalitulosta on peukaloitu hakkeroimalla.

Kenian presidentinvaalit järjestettiin tiistaina, mutta tulosta lasketaan yhä. Alustavien tulosten mukaan presidentti Kenyatta on todennäköisesti voittamassa vaalit. Vaalilautakunnan mukaan Kenyatta olisi saanut 8,1 miljoonaa ääntä ja Odinga 6,7 miljoonaa.

Oppositio on kuitenkin toista mieltä. Oppositiojohtaja Musalia Mudavadin mukaan heidän lähteensä vaalilautakunnassa ovat kertoneet, että Odinga olisi todellisuudessa saanut kilpailijaansa enemmän ääniä. Vaalilautakunta kutsui väitteitä naurettaviksi.

Oppositio vaati Odingan julistamista Kenian presidentiksi.

Odinga äänestämässä
Oppositioehdokas Raila Odinga äänesti tiistaina presidentinvaaleissa. Vaalit häviämässä oleva Odinga syyttää tulosta manipuloiduksi. Daniel Irungu / EPA

Kansainväliset tarkkailijat eivät havainneet vilppiä

Vaalilautakunta on kehottanut kenialaisia pysymään rauhallisina, kun he tarkistavat ääniä. Äänistä on laskettu noin 98 prosenttia.

Vaalilautakunnan mukaan hakkerointia oli yritetty, mutta se oli epäonnistunut.

Vaaleja oli tarkkailemassa noin 400 kansainvälistä tarkkailijaa. He eivät ole havainneet merkkejä vaalien tuloksen manipuloinnista, kertoi uutistoimisto AP.

Vaaleja tarkkailemassa ollut Yhdysvaltain entinen ulkoministeri John Kerry ilmaisi luottamustaan Kenian äänestysjärjestelmään. Myös muista Afrikan maista tulleet tarkkailijat pitivät tulosta uskottavana.

EU:n tarkkailijoiden mukaan hakkerointisyytökset on tutkittava kunnolla (siirryt toiseen palveluun) ja avoimesti luottamuksen säilyttämiseksi. Samalla EU:n delegaatiota johtanut Marietje Schaake kehotti malttiin, jotta vaalilautakunnalla olisi aikaa tarkastaa äänet kunnolla.

Kenialaiset poliisit yrittivät hajottaa mielenosoitusta
Mellakkapoliisit juoksivat hajottamaan mielenosoitusta Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Daniel Irungu / EPA

Vaalituloksen aiheuttamat mellakat jatkuivat

Kiista vaalien tuloksesta on aiheuttanut Keniassa levottomuuksia. Odingan kannattajat ovat osoittaneet mieltään vaalitulosta vastaan jo toista päivää. Pääkaupunki Nairobin slummissa Kiberassa opposition kannattajat polttivat renkaita ja huusivat iskulauseita.

Köyhällä Kawangwaren alueella mielenosoittajien ja poliisin välillä oli yhteenottoja. Keskiviikkona neljä ihmistä kuoli vaalituloksesta seuranneissa väkivaltaisuuksissa.

Levottomuuksia pelättiin jo etukäteen, sillä vuoden 2007 vaaleista seuranneissa välienselvittelyissä kuoli 1 200 ihmistä.

Noin 40 miljoonan asukkaan Kenia on Itä-Afrikan tärkeä taloudellinen keskus.

Lähteet: AFP, Reuters, AP